avantaje ale consumului de paine fara gluten

Top 10 retete de paine fara gluten pe care trebuie sa le incerci

Pentru a va inspira, am selectat 10 retete de paine fara gluten care se afla printre preferatele noastre. Nici nu veti ghici ca sunt fara gluten! Iata-le mai jos! 

banner-magazin-celiaci

Cine a zis ca celiachia te priveaza de gustul minunat al unei paini proaspat scoase din cuptor a mintit! Cu ajutorul mixurilor de faina fara gluten care se gasesc in magazine, orice preparat clasic facut cu faina din grau, poate fi realizat exact la fel si in varianta pentru celiaci si intoleranti la gluten. Gustul, textura, savoarea, toate vor iesi exact la fel si nici macar nu va veti putea da seama ca mancati paine fara gluten!

Totusi, exista anumite trucuri si tehnici care trebuie aplicate atunci cand preparati painea fara gluten, deoarece faina fara gluten se comporta putin diferit fara de cea din grau. Odata invatate aceste tehnici pentru a face painea perfecta, veti prepara rapid si usor orice reteta de paine fara gluten doriti.

In urma doar cu cativa ani, sa gasesti in magazine produse fara gluten ar fi fost o adevarata provocare. Alimentele fara gluten erau o raritate si putini erau cei care intelegeau cu ce se confrunta o persoana cu intoleranta la gluten.

In prezent, acest sector de piata a cunoscut o crestere semnificativa, astfel incat alimentele fara gluten se gasesc acum, aproape peste tot. Supermarketurile au spatii special amenajate  in care expun numai aceste produse fara gluten. Mai mult decat atat, au aparut si restaurante sau cofetarii specializate numai pe producerea de preparate fara gluten. Pentru persoanele care nu tolereaza glutenul, diversitatea si abundenta acestor alimente fara gluten este o adevarata binecuvantare.

Exista, insa, si persoane care aleg sa treaca la dieta fara gluten, pentru a stimula energia organismului, pentru a slabi si mai ales din dorinta de a fi mai sanatosi. Gwyneth Paltrow, Ryan Gosling si Jenny McCarthy sunt doar cateva celebritati care au adoptat dieta fara gluten, doar pentru ca doresc sa-si imbunatateasca starea de sanatate.

Stiati ca pentru majoritatea retetelor framantarea nu este deloc necesara?! Puteti face paine toast extrem de pufoasa, sau chiar paine rustica, fara sa va mai obositi sau sa pierdeti timpul cu framantarea. Amestecati ingredientele bine si bagati painea la cuptor, atat de simplu!

Asadar, am selectat 10 retete de paine fara gluten care se afla printre preferatele noastre. Fie ca sunteti intoleranti la gluten sau doriti pur si simplu sa il eliminati din dieta, aceste retete vor fi pe placul vostru! Care este reteta voastra preferata din aceasta lista? Asteptam cu nerabdare raspunsurile voastre! 🙂

P.S. Sunteti in cautare de retete de paine fara gluten facute la masina de paine? Incercati aceste retete de paine!

Cuprins:

  1. Paine taraneasca fara gluten, cu cartofi 
  2. Baghete integrale fara gluten 
  3. Paine fara framantare, fara gluten 
  4. Paine cu negrilica (chimen negru) 
  5. Paine cu sfecla si tarhon 
  6. Paine cu ceapa si parmezan 
  7. Baghete fara gluten cu ierburi aromatice 
  8. Colac fara gluten cu rosii uscate si busuioc 
  9. Paine pufoasa fara gluten, cu rozmarin
  10. Paine rustica fara gluten cu seminte, fara framantare 

Retete de paine fara gluten

Paine taraneasca fara gluten, cu cartofi >>>

paine taraneasca fara gluten

Baghete integrale fara gluten >>>

baghete fara gluten

Paine fara framantare, fara gluten >>>

paine fara gluten fara framantare

Paine cu negrilica (chimen negru) >>>

paine fara gluten negrilica

Paine cu sfecla si tarhon >>>

paine fara gluten cu sfecla

Paine cu ceapa si parmezan >>>

paine fara gluten parmezan ceapa

Baghete fara gluten cu ierburi aromatice >>>

baghete fara gluten ierburi

Colac fara gluten cu rosii uscate si busuioc >>>

colac fara gluten

Paine pufoasa fara gluten, cu rozmarin >>>

paine fara gluten cu rozmarin

Paine rustica fara gluten cu seminte, fara framantare >>>

paine rustica fara gluten

Mai multe retete de paine fara gluten gasiti in acest articol, sau dand click pe poza de mai jos.

retete de paine fara gluten

Este posibil ca starea de sanatate sa se imbunatateasca trecand la o dieta fara gluten? Ce spun expertii in domeniu?

Exista studii(1)  publicate in ultimii ani  care arata ca glutenul poate juca un rol important in procesul de digestie, afectand microbiomul intestinal chiar si in cazul celor fara boala celiaca. Aceste studii dovedesc ca si persoanele asimptomatice prezinta o activare sistemica imuna si leziuni ale celulelor intestinale atunci cand consuma gluten.

paine fara gluten avantaje

Care sunt beneficiile directe ale dietei fara gluten?

Iata doar cateva dintre beneficiile de care se bucura persoanele care consuma doar alimente fara gluten, desi nu sunt sensibile la acesta:

  1. Scade considerabil manifestarea simptomelor de alergie sezoniera cu care se confrunta anumite persoane.
  2. Imbunatateste nivelul colesterolului. Fibrele si fitochimicalele din boabele integrale pot contribui la reducerea nivelului de colesterol. Atunci cand alegeti cereale fara  gluten, asigurati-va ca alegeti soiuri de cereale integrale, cum ar fi quinoa, orez brun, amarant sau mei.
  3. Reduce riscul aparitiei diabetului sau a bolilor cardiace. Diabetul este o boala autoimuna si ca orice boala genereaza un proces inflamator in organism. Dieta fara gluten este in primul rand o dieta ce reduce inflamatia existenta in organism, oricare ar fi cauza ei.
  4. Creste nivelul de energie al organismului. Dieta fara gluten presupune si reducerea alimentelor bogate in grasimi (dulciuri) si inlocuirea acestora cu fructe si legume. Furnizand organismului necesarul de minerale si vitamine cu siguranta va veti simti mult mai energici.
  5. Ajuta, in cazul persoanelor supraponderale, la scaderea in greutate. Acest lucru se intampla mai ales datorita faptului ca alimentele nesanatoase (junk food) sunt eliminate.

Atunci cand treceti la o dieta fara gluten, din motive medicale sau nu, trebuie sa stiti ca bugetul alocat hranei pe familie va creste considerabil deoarece pretul alimentelor fara gluten este de 3-4 ori mai ridicat decat pretul produselor ce contin gluten. Dintre acestea painea fara gluten este cea mai putin accesibila din punct de vedere al costurilor.

avantajele consumului de paine

Ce puteti face pentru a adapta aceste costuri la posibilitatile voastre?

Prin adoptarea dietei fara gluten nu se intelege doar inlocuirea produselor cu gluten cu cele fara gluten. Acesta este un proces complex care presupune schimbarea radicala a stilului de viata.

Iata, mai jos, cativa pasi de urmat pentru a reduce costurile:

1.Planificati-va mesele zilnice si cumparati alimentele necesare saptamanal.

Planificarea este cheia sucesului in a reduce costurile cu alimentatia zilnica. Cumparand cantitati mai mari dintr-un aliment puteti beneficia de reduceri la pret. Supermarketurile deseori folosesc acest sistem pentru a creste vanzarile,

2. Preparati painea fara gluten sau dulciurile in casa.

Produsele procesate fara gluten (paine fara gluten, prajituri, sosuri, blat de pizza,etc) sunt destul de scumpe. O idee buna ar fi sa le preparati in casa folosind faina fara gluten. Daca preparati in casa aceste produse, in mod evident costurile vor scadea.

Pretul total al ingredientelor folosite (inclusiv pretul fainei fara gluten, zahar, esente aromate sau oua) raportat la cantitatea obtinuta este mult mai mic decat in cazul in care ati cumpara aceeasi cantitate de paine sau prajituri din magazin. Puteti gasi numeroase retete pentru paine fara gluten cat si pentru prajituri fara gluten, pe celiaci.ro.

3. Consumati cat mai multe fructe si legume de sezon. Acestea sunt mult mai ieftine si, in plus, va ofera canitatea necesara de vitamine, minerale si antioxidanti.

Referinte:

“Intestinal cell damage and systemic immune activation in individuals reporting sensitivity to wheat in the absence of coeliac disease” -Melanie Uhder,Mary Ajamian,Giacomo Caio,Roberto De Giorgio, Alyssa Indart,Peter H Green,Elizabeth C Verna,Umberto Volta,Armin Alaedini- 2016

Comentarii 13

    1. Eu ,zic ca se poate adapta,altii au alte neplaceri si tot trebuie sa lupte…si castiga.Trebuie sa-i urmam- 🙂

    2. Painea fara gluten este f. buna si sanatoasa ! cea din faina de lupin si secara este minunata si foarte satioasa !

  1. Va multumim pentru retetele si informatiile referitoare la mancarea fara gluten.
    Sunt interesata de orice informatie in acest domeniu.

  2. Nu am reusit sa descarc cartea cu retetele de paine. Doresc si acest lucru.
    Mariana Aanicai

  3. Multumesc pentru retete! Toate preparatele realizate dupa retetele voastre mi-au iesit super si au fost apreciate si de cei care nu au dieta fara gluten. De acum cred ca renunt la dulciurile cu faina de grau.

  4. Ma bucur ca am găsit situl acesta, pt ca mi-am descoperit intoleranta la gluten. Nu sunt o priceputa în bucătărie, dar trebuie sa învăț sa fac pâine fără gluten. Mulțumesc pt rețete.

  5. Ma interesează sa învăț cum sa citesc etichetele. Ce ingredient nu am voie sa iau de pe eticheta. Va multumesc

  6. Vă mulțumesc pentru aceste sfaturi minunate , și mă interesează foarte mult rețetele voastre , care pe viitor , doresc să le pun în practică , pentru sănătatea mea , la care țin foarte mult !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *