Pâine neagră fără gluten cu semințe de chimen și fenicul
Ingrediente
Pentru pâine
- 250 g făină Schär Mix B
- 250 g făină Schär Mix It Dunkel
- 50 g mămăligă (fulgi de mămăligă sau rest de mămăligă uscată)
- 10 g drojdie uscată
- 2 lingurițe sare
- ~500 ml apă (încălzită ușor)
- 1 lingură semințe de fenicul
- 1 lingură semințe de chimen
Pentru decor
- Semințe de fenicul și chimen (după gust)
Mod de Preparare
- Pregătește aluatul
- Într-un bol încăpător, combină făinurile (Mix B și Mix It Dunkel) cu sarea.
- Presară deasupra drojdia uscată și mămăliga.
- Amestecă și frământă
- Adaugă treptat ~500 ml de apă călduță, omogenizând cu o spatulă sau cu mâna.
- Frământă apoi aluatul timp de 3 minute, fie manual, fie cu un mixer electric prevăzut cu cârlige.
- Încorporează semințele de fenicul și chimen, frământând încă puțin pentru a le distribui uniform.
- Dospește aluatul
- Presară puțină făină peste aluat.
- Acoperă bolul cu un șervet și lasă-l la crescut 4-6 ore, la temperatura camerei, până își mărește volumul.
- Pregătește tava
- Între timp, tapetează cu hârtie de copt o tavă de pâine (sau o formă similară).
- Preîncălzește cuptorul cu ventilație la 160°C, așezând grătarul pe nivelul cel mai de jos.
- Modelează pâinea
- Răstoarnă aluatul pe blatul de lucru, frământându-l ușor.
- Modelează-l sub formă de pâine și transferă-l în tava pregătită.
- Presară semințe de fenicul și chimen pe deasupra, apăsându-le ușor în suprafața aluatului.
- Coace pâinea
- Pune tava pe raftul de jos al cuptorului.
- Coace timp de aproximativ 50 de minute, până când pâinea capătă o crustă ușor rumenită și trece testul „sunetului gol” (lovită la bază, sună a gol).
Sfat
- Coace întotdeauna pâinea fără gluten pe raftul de jos al cuptorului, folosind programul cu ventilație. Astfel, căldura se distribuie uniform, iar aluatul își menține structura aerată.
Poftă bună!