Paine neagra cu seminte de chimen si fenicul

Pâine neagră fără gluten cu semințe de chimen și fenicul

Ingrediente

Pentru pâine

  • 250 g făină Schär Mix B
  • 250 g făină Schär Mix It Dunkel
  • 50 g mămăligă (fulgi de mămăligă sau rest de mămăligă uscată)
  • 10 g drojdie uscată
  • 2 lingurițe sare
  • ~500 ml apă (încălzită ușor)
  • 1 lingură semințe de fenicul
  • 1 lingură semințe de chimen

Pentru decor

  • Semințe de fenicul și chimen (după gust)

Mod de Preparare

  1. Pregătește aluatul
    • Într-un bol încăpător, combină făinurile (Mix B și Mix It Dunkel) cu sarea.
    • Presară deasupra drojdia uscată și mămăliga.
  2. Amestecă și frământă
    • Adaugă treptat ~500 ml de apă călduță, omogenizând cu o spatulă sau cu mâna.
    • Frământă apoi aluatul timp de 3 minute, fie manual, fie cu un mixer electric prevăzut cu cârlige.
    • Încorporează semințele de fenicul și chimen, frământând încă puțin pentru a le distribui uniform.
  3. Dospește aluatul
    • Presară puțină făină peste aluat.
    • Acoperă bolul cu un șervet și lasă-l la crescut 4-6 ore, la temperatura camerei, până își mărește volumul.
  4. Pregătește tava
    • Între timp, tapetează cu hârtie de copt o tavă de pâine (sau o formă similară).
    • Preîncălzește cuptorul cu ventilație la 160°C, așezând grătarul pe nivelul cel mai de jos.
  5. Modelează pâinea
    • Răstoarnă aluatul pe blatul de lucru, frământându-l ușor.
    • Modelează-l sub formă de pâine și transferă-l în tava pregătită.
    • Presară semințe de fenicul și chimen pe deasupra, apăsându-le ușor în suprafața aluatului.
  6. Coace pâinea
    • Pune tava pe raftul de jos al cuptorului.
    • Coace timp de aproximativ 50 de minute, până când pâinea capătă o crustă ușor rumenită și trece testul „sunetului gol” (lovită la bază, sună a gol).

Sfat

  • Coace întotdeauna pâinea fără gluten pe raftul de jos al cuptorului, folosind programul cu ventilație. Astfel, căldura se distribuie uniform, iar aluatul își menține structura aerată.

Poftă bună!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *