ce este celiachia ce este glutenul

Ce este celiachia? Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină prezentă în grâu şi în alte cereale, precum ovăzul, orzul, secara şi kamutul. În cazul unui individ de orice vârstă, predispus genetic, ingerarea unor cantităţi chiar neînsemnate de alimente care conţin gluten declanşează o reacţie imună în intestinul subţire, cauzând o inflamaţie cronică.

În schimb, aceasta duce în cele din urmă la distrugerea vilozităţilor intestinale. Acest proces este însoţitde o serie de simptome care diferă de la individ la individ. La individul sănătos, peretele intestinal este acoperit de vilozităţi şi microvilozităţi care au rolul de a mări suprafaţa intestinului în vederea absorbţiei nutrienţilor. La individul celiac, aceste vilozităţi sunt semnificativ reduse, iar mucoasa intestinului este afectată.

Ca urmare a micşorării suprafeţei intestinului, absorbţia nutrienţilor, precum proteine, grăsimi, carbohidraţi, vitamine şi minerale este inhibată, rezultatul fiind malnutriţia şi pierderea funcţionalităţii.

Celiachia reprezintă o intoleranţă alimentară permanentă la gluten.

Intoleranţa alimentară la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume. În ţările cu populaţie majoritară de origine europeană (în Europa, America de Nord şi America de Sud şi Australia), aproximativ unul din 100 de indivizi este afectat de această boală. O frecvenţă similară a fost raportată şi în regiunile în curs de dezvoltare, precum Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi India, unde se consumă mari cantităţi de grâu.

Ce este glutenul?

Glutenul este o substanţă proteică prezentă în anumite cereale, precum grâul, ovăzul, orzul, secara şi kamutul. Glutenul are o valoare nutriţională foarte mică. De fapt, principala funcţie a acestei proteine este aceea de a acţiona ca agent de legătură, oferind făinii capacitatea de a se creşte, ceea ce face posibilă producerea pâinii.

cereale cu gluten

EŞTI CELIAC DIN CAUZE EREDITARE SAU TE-AI ÎMBOLNĂVIT PE PARCURSUL VIEŢII?

 

Factori genetici

Faptul că celiachia are o componentă genetică este demonstrat de tendinţa acestei boli de a se dezvolta în familie. Membrii familiilor celiacilor sunt de aproximativ zece ori mai predispuşi la a se îmbolnăvi de aceeaşi boală decât restul populaţiei.

Cu toate acestea, nu sunt cunoscute în prezent toate dintre numeroasele gene care dau predispoziţie ereditară. Cei mai cunoscuţi factori aparţin sistemului antigen leucocitar uman (sistem HLA), un complex de gene care „recunosc” moleculele străine organismului.

Genotipurile HLADQ2nşi/sau DQ8 sunt prezente la majoritatea celiacilor (cel puţin 95 la sută). Cu toate acestea, doar prezenţa HLA-DQ2/DQ8 nu duce neapărat la dezvoltarea afecţiunii, astfel încât aceleaşi gene se găsesc într-un procentaj mare la indivizii sănătoşi (între 20 şi 30 la sută din populaţia generală).
Factori de mediu

Componenta de mediu privind celiachia este expunerea la gluten în regimul alimentar.

Celiachia are o complexă patologie, cauzată de mai mulţi factori ereditari şi de mediu.
SIMPTOMEANALIZETRATAMENTCLINICIASOCIATII PACIENTI

Ce este celiachia? Ce este glutenul? | Afla de pe aceasta pagina ce este celiachia si ce este glutenul si ce inseamna cu adevarat sa ai o intoleranta la gluten.

Comentarii 1

  1. Bună ziua. În urma eliminării glutenului, vilozitatile intestinale se refac? Dacă da, în cat timp se refac și dupa refacere cât de ușor se distrug în urma unei mese care conține gluten. Aduce același aport de distrugere a vilozitatii, o masa care conține gluten (pâine,etc) cu o masa care este contaminata? Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *