simptome celiachie intoleranta la gluten

Simptome celiachie

Cele mai cunoscute manifestări sunt diareea, pierderea în greutate şi slăbirea generală, distensia abdominală şi durerea abdominală, voma, iar la copii, încetinirea creşterii.

Alte simptome se pot manifesta în afara intestinului, precum anemia, osteoporoza, amenoreea şi deficienţa de vitamine sau minerale. Anumite simptome provin de la patologii care sunt asociate cu această afecţiune.

Celiachia nu se prezintă însă întotdeauna în acelaşi mod; se manifestă în diferite forme clinice, iar acestea trebuie luate în considerare în etapa de diagnosticare.

Diferitele manifestări clinice ale celiachiei pot fi împărţite în clase tipice cu simptome marcate gastrointestinale (aceste cazuri sunt astăzi minoritare) şi cele mai frecvente cazuri atipice care sunt caracterizate prin simptome vagi, precum colita (aşa-zisa „inflamare a intestinului gros”) sau deficienţa de fier care prezintă rezistenţă la terapia orală.

Simptomele celiachiei pot varia. În anumite cazuri, se poate ca persoana afectată să nu aibă niciun fel de simptome.

Mai există, de asemenea, forme asimptomatice, care sunt diagnosticate ocazional la subiecţii cu risc (membrii familiei celiacilor, de exemplu, sau diabetici care fac teste serologice), în ciuda absenţei simptomelor evidente. În astfel de cazuri, aparenta lipsă a simptomelor induce în eroare; după ce se începe tratamentul, se observă o îmbunătăţire clară în starea generală.

În final, anumiţi pacienţi sunt consideraţi suspecţi deoarece au dureri non-intestinale care pot fi asociate cu celiachia, precum dermatita herpetiformă, stomatita aftoasă, diabetul, osteoporoza, tulburările de fertilitate, tiroidita, alergiile, intoleranţa alimentară sau o patologie neurologică.

În cazuri izolate – din fericire, foarte rare – celiachia se manifestă de la început prin complicaţii severe, precum jejunoileita ulcerativă sau limfomatoza intestinală.

CARE SUNT FORMELE CLINICE ALE CELIACHIEI?

Formele tipice ale afecţiuni celiace încep timpuriu, în general cu câteva luni înainte de întreruperea alăptării, cu simptome de malabsorbţie intestinală: diareea cronică, încetinirea creşterii, lipsa apetitului, voma şi distensia abdominală („balonări”). Tipic pentru copii 

simptome celiachie intestin subtireCE ESTE CELIACHIA?ANALIZETRATAMENTMEDICAL | CLINICI | MEDICIASOCIATII PACIENTI

Simptome celiachie | Afla ce simptome sunt asociate cu celiachia si intoleranta la gluten si cum poti primi un diagnostic clar pentru boala celiaca.

Comentarii 7

  1. Mai stiau bunicii nostri de ac. itoleranta si totusi traiau. Simtomele pe care le specificati sunt ambiguie si sunt si in alte boli. Cum sa depistezi ac. boala printr-o analiza simpli, fara sa recurgi la biopsie intestinala ??? Ce mama idioata isi lasa copilul sa fie maltratat cu o astfel de analiza. ? Fica mea a avut aceste simtome asemanatoare intolerantei la gluten (diaree cu singe), nu accepta nici un tratament ptr. reluarea alimentatiei , nu lua in greutate si in final la domiciliu, am tratato si in prezent are 37 ani si este si ea mama…

    1. Am acelasi probleme cu fetita mea. Va rog sa imi spuneti cum ati reusit sa o tratati, ca eu nu vad nici o portiță de scăpare 🙁
      La aproape 10 luni are 7,5 kg 🙁

  2. Regim alimentar fara gluten. Si al meu a avut probleme, nu a mancat produse cu gluten pana la 3 ani. Acum mananca si are 34 de ani. Organismul se reface singur fara ratament. Boala a fost creata de un vaccin.

    1. De ce fel de vaccin? eu sunt sensibla la alimentele cu gluten de vreo 3 ani si trece si revine in functie de cat de mult mananc fara gluten.In analize nu iese ca as fi intoleranta dar simptome am. La mine cred ca are legatura si cu tiroidita si hipoglicemia.

  3. Cum pot afla dacă băiețelul meu are intoleranta la gluten sau APLV sau intoleranta la lactoza. I-am făcut testul Celikey și a ieșit ok, testul de APLV și a fost ok. I-a ieșit doar hemoragii oculte în scaun. Scaunele lui erau moi și ff urat mirositoare ( 1pe zi, rareori avea 2).Avea greutate mica și fără pofta de mâncare. I-am scos laptele din alimentație și a început sa mănânce f bine și scaunele sa se lege. Poate sa aibă APLV deși analizele sunt bune? Sau este doar intoleranta la lactoza? Sau poate avea și la gluten? Simptomele sunt asemănătoare la aceste intolerante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *