Dieta pentru tiroidita Hashimoto

Dieta pentru tiroidita Hashimoto

Afla tot ce trebuie sa stii despre tiroidita Hashimoto si dieta recomandata pentru aceasta boala, totul in randurile de mai jos.

banner-magazin-celiaci
  1. Ce este boala Hashimoto?
  2. Simptome ale tiroiditei Hashimoto
  3. Cauze ale bolii de tiroida Hashimoto
  4. Diagnostic pentru boala Hashimoto
  5. Tratament pentru tiroidita Hashimoto
  6. Hipotiroidismul si boala Hashimoto
  7. Dieta ideala pentru boala Hashimoto
  8. Alimente de evitat in dieta unei persoane cu hipotiroidie Hashimoto

Ce este boala Hashimoto?

Boala Hashimoto, cunoscuta ca si tiroidita autoimuna sau tiroidita Hashimoto este o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca glanda tiroida, impiedicand productia adecvata de hormoni tiroidieni si care poate duce la hipotiroidism (1).

Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului. Hormonii tiroidieni controleaza modul in care organismul utilizeaza energia, astfel incat acesti hormoni pot sa afecteaza aproape fiecare organ din corp – chiar si bataile inimii. Atunci cand glanda tiroida produce o cantitate insuficienta de hormoni, multe dintre functiile organismului incetinesc. 

Tiroidita Hashimoto este cea mai mare cauza de hipotiroidism in multe parti ale lumii si afecteaza cca. 5% din populatia caucaziana la un moment dat in viata. 1 -1.5 oameni din 1000 o sa faca aceasta boala si apare cu o preponderenta de 8 ori mai mare la femei fata de barbati (2).

Simptome ale tiroiditei Hashimoto

Multi pacienti cu tiroidita Hashimoto nu au simptome la inceput, insa pe masura ce boala progreseaza, glada tiroida isi mareste dimensiunea (gusa) si face ca partea din fata a gatului sa para umflata si sa dea o senzatie neplacuta dar fara sa doara. Uneori daca aceasta modificare trece neobservata pentru multi ani, cateodata chiar si 10 ani, tiroida nu mai poate face fata necesitatilor hormonale si scade inapoi in dimensiune.

Pe masura ce boala progreseaza, este posibil sa apara unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

  • Oboseala
  • Crestere in greutate
  • Toleranta scazuta la frig
  • Dureri musculare si articulare
  • Constipatie
  • Par uscat si slab 
  • Ciclu menstrual abundent si neregulat, cu dificultati in a ramane insarcinata
  • Depresie
  • Probleme de memorie
  • Un ritm cardiac incetinit.

Cauze ale bolii de tiroida Hashimoto

Cauze ale bolii de tiroida Hashimoto

Ca si in cazul altor bolii autoimune, cercetatorii nu sunt siguri de ce unii oameni dezvolta aceste tulburari. Se crede ca tiroidita Hashimoto rezulta dintr-o combinatie de gene si factori de mediu, cum ar fi un virus.

In boala Hashimoto propriul sistem imunitar produce anticorpi care ataca glanda tiroida. Un numar mare de globule albe numite limfocite, care fac parte din sistemul imunitar, se acumuleaza in tiroida si formeaza anticorpi care incep procesul autoimun. 

Diagnostic pentru boala Hashimoto

Daca prezentati semne si simptome caracteristice acestei boli sau daca medicul,  in cadrul unui consult de rutina, observa modificari la nivelul gatului iar dumneavoastra raportati oboseala, piele palida, constipatie si raguseala, acesta o sa recomande o serie de investigati:

Testarea hormonilor tiroidieni – cantitate hormonilor produsi de glanda tiroida poate fi determinata prin analizarea acestora in sange. Daca tiroida are o activitate scazuta, nivelul hormonilor tiroidieni (T4) este si el scazut, iar TSH (Hormonul tireostimulant al hipofizei) este ridicat deoarece glanda pitulara incearca sa stimuleze tiroida sa produca mai multi hormoni. 

Testarea anticorpilor tiroidieni – pentru ca este o boala autoimuna, o analiza de sange poate confirma prezenta anticorpilor impotriva peroxidazei tiroidiene (anticorpi anti-TPO). Este important de stiut, ca acesti anticorpi pot fi pozitivi dar nivelul hormonilor din sange sa fie normal, mai ales atunci cand nu exista simptome. 

Ecografia tiroidiana – aceasta ii ofera medicului informatii despre dimensiunea glandei tiroide si despre posibila existenta a nodulilor si a structurii acestora. 

Tratament pentru tiroidita Hashimoto

Tratamentul depinde de momentul diagnosticului si nivelul de afectare al tiroidei. Daca inca nu a aparut hipotiroidismul atunci medicul poate alege sa monitorizeze constant starea dumneavoastra in caz ca aceasta se deterioreaza. 

Atunci cand este instalat deja hipotiroidismul, tratamentul consta in administrarea hormonilor pe care tiroida nu mai poate sa-i produca. Cel mai adesea este recomandat un hormon sintetic levotiroxina sau L-tiroxina, care de obicei este utilizat pe tot parcursul vietii. 

Medicul o sa va recomande analize de sange la cateva saptamani dupa inceperea tratamentului cu hormoni si va ajusta doza in functie de nevoile dumneavoastra, dupa care o sa repetati analizele la aproximativ 6 luni si un an.

Hipotiroidismul poate fi controlat complet prin substitutia medicamentoasa cu hormoni tiroidieni, atat timp cat este respectata doza prescrisa.

Hipotiroidismul si boala Hashimoto

Hipotiroidismul se refera la o glanda tiroida care nu este suficient de activa, adica nu produce suficienti hormoni, din diferite cauze. Unele dintre acestea pot fi:

  • Indepartarea chirurgicala partiala sau totala a glandei tiroide.
  • Terapia de ablatie cu iod radioactiv pentru boala Graves, hipertiroidism, noduli, gusa sau cancer tiroidian.
  • Deficitul sau excesul de iod.
  • Defecte congenitale la nivelul glandei.
  • Anumite medicamente (ex. lithium).

Boala sau tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna, fiind una din cele mai frecvente cauze care duc la hipotiroidism. 

In boala Hashimoto organismul produce anticorpi care ataca proteine din glanda tiroida. Acesti anticorpi pot incetini si distruge capacitatea glandeI tiroide de a produce hormonii tiroidieni necesari organismului, ceea ce duce la hipotiroidism

Dieta ideala pentru boala Hashimoto

Dieta ideala pentru boala Hashimoto

Nu exista o singura dieta prescrisa pentru boala Hashimoto sau una care s-a dovedit sa trateze aceasta boala. Atat medici cat si dieteticieni pot cotribui la ameliorarea simptomelor date de aceasta boala, insa nu trateaza procesul imun care determina organismul sa atace tiroida.

Multi factori nutritionali joaca un rol in optimizarea functiei tiroidiene. Atat deficitele nutritionale cat si excesele pot declansa sau agrava simptomele. Colaborare cu un specialist este ideal pentru a determina starea nutritionala.

Cea mai potrivita dieta pentru persoanele cu boala Hashimoto in mod general este una bogata in alimente cat mai putin procesate, fructe bogate in fibre, legume, cereale integrale, grasimi sanatoase si proteine din carne slaba. 

Consumati o cantitate variata de fructe si legume la fiecare masa pentru un aport suficient de vitamine si minerale esentiale. 

Fructele, vegetalele, cerealele integrale, legumele si leguminoasele sunt o sursa buna de fibre, care contributie la sanatatea tubului digestiv, a unei greutati normale si a unui control bun al tensiuni arteriale si a zaharului din sange.

Proteine din surse slabe: puiul, pestele, curcanul, ouale, tofu, fasole si fructele oleaginoase aduc proteine de calitate cu un aport minim de grasimi nesanatoase. 

Includeti grasimile sanatoase in dieta – somonul, tonul, avocado, uleiul de masline, nucile si semintele sunt surse de grasimi mono si polinesaturate, inclusiv acizi grasi esentiali de tip omega 3, care contribuie la scaderea inflamatiei. 

Exista substante nutritive specifice pe care ar trebui sa le includeti in mod regulat in alimentatie printr-o dieta echilibrata pentru a mentine o tiroida sanatoasa. Cele mai importante fiind: 

Iodul – este un mineral esential, el este utilizat de tiroida pentru a produce hormonii tiroidieni, iar deficitul sau la hipotiroidism. Datorita faptului ca in multe zone din lume solul este deficitar in acest mineral, el a fost fortifiat in dieta oamenilor, prin sarea iodata. 

Desi in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare prevalenta deficitului de iod nu mai reprezinta o problema. Este important sa fiti consitenti de consumul de iod deoarece acesta este vital producerii de hormoni tiroidieni. 

Alimentele bogate in iod sunt: fructele de mare, sarea de masa iodata, lactatele, ouale si prunele uscate. Fiti totusi precauti deoarece un consum in exces poate cauza hipertiroidism. Fiti cat mai echilibrati si includeti o varietate mare de alimente la fiecare masa. 

Seleniu – tiroida are cel mai mare continut de seleniu din corp. Exista studii care arata ca suplimentarea cu seleniu poate imbunatati anticorpi impotriva peroxidazei tiroidiene (anticorpi anti-TPO) in tiroidita Hashimoto, utilizat singur sau in combinatie cu medicatia (3). 

Alimente bogate in seleniu: nucile braziliene, carnea, ouale, tonul si sardine. Nucile brazilene sunt cea mai bogata sursa alimentara de seleniu, atat de bogate incat nu este recomandat sa consumati mai mult de 1-3 pe zi deoarece poate duce la toxicitate, verificati intotdeauna pe ambalaj cantitatea de seleniu.

Zincul este un element esential, fiind si el implicat in producerea hormonilor tiroidieni. Alimentele bogate in zinc sunt stridiile si crustaceele, puiul si vita,  laptele, leguminoasele precum lintea si fasolea etc.

Vitamina D – aceasta este o parte importanta a sistemului osos dar si a celui imunitar, iar studiile arata o corelatie intre persoanele cu boala Hashimoto si deficit de vitamina D. 

Din pacate sursele alimentare de vitamina D sunt limitate, expunerea la soare fiind cea mai buna metoda de productie a acestei vitamine, insa cand expunerea la soare nu se poate realiza, este important sa testam valorile acestei vitamine in sange si sa suplimentam daca exista un deficit. 

Alimente bogate in vit. D sunt somonul, alternativele de lapte fortifiate si galbenusul de ou. 

Alimente de evitat in dieta unei persoane cu tiroidita Hashimoto

Unele persoanele cu boala Hashimoto au o sensibilitate mai crescuta pentru unele alimente, din acest motiv este foarte important colaborarea cu un profesionist pentru a dezvolta un plan de nutritie personalizat.  

De asemenea, persoanele care au o boala autoimuna au o predispozitie crescuta de a dezvolta alte afectiuni de acesti tip, in mod particular exista o conexiune puternica intre bolile autoimune ale tiroidei (Hashimoto si Graves) si boala celiaca, cu toate acestea testarea lor nu este o practica obisnuita.

Glutenul –  sa demonstrat o legatura intre sensibilitatea la gluten si boala Hashimoto. Daca simptomele dvs. nu se imbunatatesc dupa ce ati inceput medicatia si un stil de viata mai sanatos, puteti sa luati in considerare testrea pentru boala celiaca sau sensibilitate la gluten. 

Prevalenta bolii tiroidiene autoimune la pacientii cu boala celiaca este de 4 ori mai mare fata de populatia generala, ceea ce se poate datora predispozitiei genetice comune. Simptomele bolii celiace nediagnosticate pot fi diferite la pacientii care au si boala tiroidiana. Studii recente arata ca testarea pentru boala celiaca a persoanelor cu boala tiroidiana autoimuna, se poate dovedi benefica (4). 

Goitrogenele – sunt substante prezente in grupa de vegetale numite crucifere, iar pentru anumite persoane, cu o sensibilitate mai crescuta, consumul acestor alimente intr-o cantitate mai mare, poate sa interfere cu absorbtia iodului si astfel sa cauzeze disruperea productiei de hormoni tiroideni. 

Goitrogenele sunt cel mai adesea prezente in: conopida, varza, broccoli, germeni de broccoli, varza collard, bok choy si kale. De asemenea, pentru unele persoane cu afectare tiroidiana lintea si soia pot fi sensibilizante.

Desigur, persoanele cu afectare tiroidiana ar trebui sa limiteze aportul de zahar,  cerealele rafinate, alimentele procesate, grasimile saturate si trans. 

Bibliografie:

  1. https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hashimotos-disease
  2. Kumar, Vinay (2010). „24: The Endocrine System”. Robbins and Cotran Pathologic Mechanisms of Disease (8th ed.). Philadelphia, PA: Elsevier. pp. 1111–205.
  3. Nevena Manevskaa, b, Sinisa Stojanoskia, Tanja Makazlieva.Selenium Treatment Effect in Auto-Immune Hashimoto Thyroiditis in Macedonian Population.Volume 9, Number 1-2, April 2019, pages 22-28.
  4. https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/related-conditions/thyroid-disease/

Lorena Crișan – Nutriționist Dietetician

Comentarii 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *