Viata sociala pentru celiaci - Probleme si solutii

Viata sociala pentru celiaci – Probleme si solutii

Vacantele, picnicurile de vara, timpul petrecut cu prietenii si intalnirile romantice; toate aceste situatii sociale pot parea descurajante atunci cand incercati sa urmati o dieta fara gluten. Nu este usor sa mancati fara gluten acasa, iar acest lucru devine cu atat mai greu atunci cand iesiti in oras.

Celiacii si persoanele sensibile la gluten stiu cu siguranta ceea ce pot si ce nu pot manca si cum sa previna contaminarea mancarurilor. Totusi, nu toate persoanele stiu acest lucru. Unii oameni aleg sa manance fara gluten din proprie initiativa. Astfel, atunci cand mancati in alta parte in afara de propria casa, asigurati-va ca gazda dumneavoastra stie ca nu urmati o dieta fara gluten de bunavoie, ci ca va puteti imbolnavi daca veti consuma gluten.

Lucrurile se complica si mai mult atunci cand alegeti sa serviti pranzul sau cina in oras. Multe restaurante nu sunt inca pregatite sa serveasca celiaci sau persoane sensibile la gluten.

S-ar putea ca personalul sa nu stie ce este glutenul si

  • Sa va sugereze o salata ca fiind singura optiune fara gluten
  • Sau sa aiba un meniu fara gluten mai bogat

Dar va vor anunta ca bucataria lor ia contact si cu preparate cu gluten.

Servirea mesei la un restaurant dedicat persoanelor cu boala celiaca ar fi ideal. Avand in vedere ca acest lucru este aproape imposibil, nu ezitati sa educati personalul restaurantului in legatura cu modurile in care glutenul va face rau si cum sa evite contaminarea mancarurilor cu acesta. Unele persoane isi aduc cu ele propriile alimente fara gluten, precum pastele sau painea, iar restaurantul le prepara. De obicei sunt incantati sa faca acest lucru pentru persoanele celiace.

Atunci cand intalniti oameni noi sau iesiti la intalniri, asigurati-va ca cealalta persoana stie ca urmati o dieta fara gluten din motive medicale. Astfel, puteti alege un local ce serveste preparate potrivite pentru dieta fara gluten. Atunci cand pupati alte persoane, fiti constienti de faptul ca acestia/acestea s-ar putea sa fi consumat gluten recent sau sa fi folosit produse de machiaj ce contin gluten.

Daca veti fi contaminati, asigurati-va ca beti foarte multe lichide cat de curand posibil pentru a elimina glutenul din corp. Continuati sa consumati cel putin 8 pahare de lichide pe zi pentru urmatoarele 3 zile. In functie de simptome, asigurati-va ca aveti medicamentele potrivite la indemana. Nu aveti ce altceva sa faceti in acest caz.

Informarea celorlalti cu privire la boala celiaca si sensibilitatea la gluten, cauzele acestora, gravitatea simptomelor asociate cu acestea si masurile de precautie necesare – vor ajuta persoanele ce urmeaza o dieta fara gluten sa se bucure de o viata sociala normala, la fel ca toti ceilalti.

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *