Tiroidita Hashimoto - Semnul ca ai putea avea intoleranta la gluten

Tiroidita Hashimoto – Semnul ca ai putea avea intoleranta la gluten

Tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna cauzata de inflamatiile anormale ale glandei tiroide. Sistemul imunitar incepe sa atace glanda tiroida, ducand la functionarea deficitara a acesteia.

banner-magazin-celiaci

Cauza producerii tiroiditei Hashimoto este necunoscuta, insa aceasta tinde sa apara pe linie ereditara si este favorizata de anumiti factori, precum stresul si alimentatia. De asemenea, tiroidita Hashimoto este de 5-10 ori mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor.

Tiroidita Hashimoto | Cauze / Factori

  • Factori genetici. Pacientii diagnosticati cu tiroidita Hashimoto au adesea in familie si alti membrii cu probleme ale tiroidei.
  • Hormonii. Hormonii feminini joaca un rol important in declansarea bolii.
  • Excesul de iod. Prea mult iod patruns in organism poate declansa boli tiroidiene.
  • Vaccinarea excesiva. Vaccinarea excesiva intr-un timp foarte scurt reprezinta un factor favorizant.
  • Intoleranta la gluten/boala celiaca. Cei mai multi pacienti cu intoleranta la gluten dezvolta si probleme ale tiroidei.

Tiroidita Hashimoto | Simptome

Simptomele tiroiditei Hashimoto nu sunt specifice si pot mima simptomele multor altor afectiuni. De aceea e bine ca la analizele anuale sa fie testati si hormonii tiroidieni, pentru a depista orice problema din timp. Simptomele tiroiditei Hashimoto devin mai usor de observat pe masura ce boala se agraveaza.

  • oboseala cronica
  • stari depresive
  • crestere in greutate
  • rezistenta scazuta la frig, frisoane
  • par uscat
  • constipatie
  • piele uscata
  • crampe musculare
  • nivel ridicat al colesterolului in sange
  • probleme de memorie si concentarre
  • umflarea gatului (gusa) si rigiditate
  • infertilitate
  • ciclu menstrual neregulat

Tiroidita Hashimoto | Diagnostic

Testele de sange sunt esentiale pentru diagnosticarea tiroiditei Hashimoto. Se testeaza nivelurile plasmatice ale hormonilor tiroidieni (T3, T4, freeT4) si ale autoanticorpilor specifici (ATPO, ATG).

Tiroidita Hashimoto | Tratament

Tratamentul pentru tiroidita Hashimoto nu va vindeca boala, dar va reduce simptomele asociate cu aceasta. Adesea se apeleaza la medicamente pe baza de hormoni tiroidieni. De asemenea, exista si terapii alternative care pot sustine functia tiroidiana. Alimentatia joaca si ea un rol important, dieta fara gluten, saraca in alimente inflamatorii, este ideala.

De ce pacientii diagnosticati cu tiroidita Hashimoto nu isi imbunatatesc starea de sanatate, desi respecta tratamentul prescris de endocrinolog?

Ei bine, cu aceasta problema m-am confruntat si eu. Am consultat doi endocrinologi, doi neurologi, si un reumatolog si am sperat ca voi gasi explicatia simptomelor pe care le aveam. Din pacate, raspunsul pe care-l asteptam nu il primeam. Ma duceam plina de speranta la medic si ma alegeam cu o mare dezamagire. Toti ridicau din umeri, nestiind de ce sunt atat de slabita. Imi prescriau vitamine si minerale dar care nu ma ajutau pentru ca nici un medic nu a facut legatura intre starea mea de slabiciune si intoleranta la gluten. Ultimul endocrinolog pe care l-am consultat mi-a sugerat sa consult un psihiatru! Am fost socata! Mi-am dat seama deodata ca medicul credea ca inventez simptome!

Ulterior, citind diverse articole despre tiroidita Hashimoto, am gasit explicatia pe care medicii pe care i-am consultat eu nu au gasit-o. Intr-un interviu al doctorului Datis Kharrazian, profesor in cadrul Departmentului de Medicina Preventiva  la Loma Linda University School of Medicine, se precizeaza cu claritate:

“Nu este nici o indoiala ca multi oameni diagnosticati cu tiroidita Hashimoto prezinta si sensibilitate la gluten. Pentru acesti pacienti viata se schimba cand urmeaza o dieta fara gluten”. | Dr. Datis Kharrazian.

Ce nu stim despre tirodita Hashimoto si medicul ar fi trebuit  sa ne spuna?

  1. Exista o legatura intre tirodita Hashimoto si intoleranta la gluten demonstrata de studiile medicale. Astfel, pacientului cu tirodita Hashimoto in cazul caruia simptomele nu dispar ar trebui sa incerce o dieta fara gluten.
  2. Atat hipotiroidita Hashimoto cat si intoleranta la gluten sunt boli autoimune. De regula, o boala autoimuna vine „la pachet” cu o alta boala
  3. Medicamentele de substitutie a hormonilor tiroidieni regleaza nivelul TSH-ului dar nu pot controla eficient simptomele tiroiditei Hashimoto. Trebuie sa citim cu atentie prospectele acestor medicamente pentru ca ele pot contine in ingredientele lor gluten.
  4. Functiile hipofizei si suprarenalelor joaca un rol important in simptomele glandei tiroide.
  5. Femeile prezinta un risc mai ridicat de tirodita Hashimoto.
  6. Stresul emotional poate duce la accentuarea procesului inflamator din organism.

Multi pacienti cred ca este suficient sa mentina in limitele normale valorile TSH, T3 si T4 pentru a controla simptomele hipotiroidiei, dar aceasta este doar o parte din tratament. Pentru a intelege cu adevarat tiroidita Hashimoto este important sa intelegem mecanismul care duce la aparitia ei. Adoptarea dietei fara gluten este benefica in orice boala autoimuna, deci si in cazul tiroiditei Hashimoto, pentru ca aceasta dieta are un rol important in reducerea procesului inflamator din organism si poate imbunatatii considerabil starea noastra de sanatate.

Sursa foto: Pixabay.com

REFERINTE: http://thyroidbook.com/, http://hypothyroidmom.com/

 

Comentarii 3

  1. Buna seara! Va rog ajutati-ma si pe mine cu un nume de doctor endocrinolog bun.
    Eu sunt din Constanta si am o experienta neplacuta cu diverse simptome de hipotiroidism dupa un tratament cu iod ( Solutia Lugol) pe care l-am luat pentru a trata o candidoza intestinala si bucala. Dupa ingerarea de iod in exces au inceput sa apara diverse simptome destul de suparatoare si chinuitoare.
    Va rog ajutati-ma si indrumati-ma si pe mine spre un doctor bun Endocrinolog care sa ma ajute cu problema mea. Fie ca este doctor de medicina aloptata sau functionala, chiar si in Bucuresti.
    Va multumesc anticipat!

    1. Post
      Author
  2. Intrati pe Grupul Tiroida România, acolo găsiți medici Endo.
    În Constanța este dr. Claudia Grigorov, medic tânăr cu deschidere către Pacient.
    Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *