despre boala celiaca

Top 5 lucruri despre boala celiaca pe care nu le stiai

Consumi des alimente care contin gluten? Ce stii despre boala celiaca si efectele sale asupra organismului? Afla lucruri interesante in acest articol.

Boala celiaca (enteropatie glutenica) sau intoleranta la gluten este o afectiune autoimuna, de care sufera oameni din toata lumea, peste 1% din populatie. Aceasta este caracterizata de interactiunea  neadecvata dintre sistemul imunitar si intestinul subtire.

Practic, sistemul imunitar al organismului altereaza stratul intern mucozal al intestinului subtire, unde se finalizeaza procesul de digestie si absorbtie a alimentelor si are loc trecerea rezidiilor metabolice spre intestinul gros si se instaureaza starea de denutritie. Organismul sufera atacul propriului sistem imun si nu poate absorbi nutrientii necesari pentru functionarea sa normala.

Simptomele intolerantei la gluten pot apare inca din copilarie si pana la varsta adulta. Persoanele care au aceasta afectiune sufera de: balonare, constipare, diaree cronica, scadere ponderala, anemie neexplicata, dureri osoase si articulare, dermatita herpetiforma, osteoporoza, crampe musculare etc.

Pentru ei glutenul este foarte periculos si trebuie eliminat total din alimentatie. Acest lucru asigura in timp vindecarea leziunilor produse la nivelul intestinului subtire, desi sensibilitatea la gluten ramane in cele mai multe cazuri.

glutenul este nesanatos

Exista cateva lucruri interesante despre boala celiaca de care probabil nu stiai:

  1. Prima biopsie intestinala a fost facuta in anul 1980.
  2. Copii nascuti vara sunt predispusi sa aiba boala celiaca.
  3. Daca boala celiaca nu este depistata, aceasta poate afecta fertilitatea.
  4. In urma cu aproximativ 10.000 de ani, alimentia oamenilor era in mod natural fara gluten.
  5. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, graul a fost identificat ca aliment cauzator al bolii celiace.

Totodata, este bine de stiut faptul ca diagnosticul pentru boala celiaca se pune pe baza unor analize speciale sau poate fi depistat prin eliminarea glutenului din alimentatie o perioada determinata (de obicei cateva saptamani) si apoi introducerea lui treptata, pentru a afla daca suferiti sau nu de aceasta afectiune, in cazul in care celiachia este simptomatica.

 

Te-ar mai putea interesa si:

Comentarii 1

  1. Pingback: Legatura dintre intoleranta la gluten si intoleranta la lactoza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *