sensibilitatea la gluten

Sensibilitatea la gluten si celiachia

Poate o persoana sa aiba sensibilitate la gluten, dar in acelasi timp sa nu sufere de boala celiaca? Aceasta ipoteza a starnit o serie de intrebari in randul cercetatorilor, care au incercat sa gaseasca o explicatie sau cateva raspunsuri.

Astfel, au fost lansate o serie de dezbateri publice pentru a stabili daca sensibilitatea la gluten este sau nu o afectiune reala sau doar un mit initiat de persoanele mai pretentioase la capitolul alimentatie.

Cu toate acestea, un lucru este sigur: la ora actuala 1 din 100 de americani sufera de boala celiaca, o afectiune autoimuna, care poate distruge intestinului subtire daca nu este tratata corespunzator si nu este respectata o dieta corecta: eliminarea completa a glutenului din alimentatie.

Pana in prezent, medicina nu a reusit sa identifice concludent sau sa dea o explicatie fizica fenomenului de sensibilitate la gluten, de aceea este inca foarte dezbatut.

Sensibilitatea/intoleranta la gluten nu este bine definita. Aceasta nu genereaza un raspuns autoimun ca in cazul celiachiei si nu exista teste specifice care sa o identifice. Reactiile determinate de sensibilitatea la gluten pot aparea dupa 48 de ore dupa ingestie si pot chiar persista mult timp. In aceasta situatie este recomandata o dieta fara gluten, la fel ca in cazul celiacilor. 

In ultimii ani, au inceput sa apara unele voci care se intreaba daca evitarea glutenului in alimentatie poate reprezenta un pericol pentru sanatate?!

Ce spun cercetatorii

Cercetatorii de la National Institutes of Health au studiat 59 de pacienti care nu au fost diagnosticati cu boala celiaca sau alergie la grau, dar care au avut probleme intestinale din cauza faptului ca au consumat alimente care contin gluten. In fiecare zi, timp de o saptamana, cercetatorii au administrat la intamplare pacientilor aprox. 5 grame de gluten, iar unora amidon de orez sub forma de pastile. Dupa numai o saptamana, cei care au luat pastilele cu gluten au raportat o diferenta semnificativa a simptomelor, comparativ cu cei care au luat amidon de orez. Primii au avut simptome precum dureri intestinale, s-au simtit balonati, au avut senzatie de ceata mentala, depresie etc. Pacientii nu au stiut daca au luat pilula cu gluten sau amidonul de orez, dar simptomele lor au spus multe.

Cercetatorii spun ca numarul celor cu sensibilitate la gluten creste dramatic. Se datoreaza acest fapt alimentatiei noastre mult prea bogata in cereale glutenice? Respectarea unui echilibru in alimentatie si o dieta corespunzatoare, poate ajuta pesoanele care sufera de intoleranta la gluten sa elimine simptomele negative si sa se bucure din nou de viata lor. Simptomele ar putea reapare insa daca se renunta la dieta si sunt incluse in alimentatie produse care contin gluten.

Decizia de a tine sau nu dieta fara gluten in cazul depistarii unei sensibilitati depinde de fiecare. Multa sanatate va dorim!

Sursa foto