aftele bucale

Aftele bucale – semnul intolerantei la gluten

Aftele bucale sunt leziuni ale mucoasei din cavitatea bucala, dureroase, de forma ovala. Studii recente arata ca exista o legatura stransa intre aparitia cronica a aftelor bucale si intoleranta la gluten. Daca va confruntati cu aceasta problema, testarea pentru boala celiaca este recomandata.

banner-magazin-celiaci

Aftele bucale pot fi de doua tipuri:

  1. Aftele simple. Acestea pot aparea de trei sau de patru ori pe an si pot dura pana la o saptamana . Ele apar de obicei la persoanele intre 10 si 20 de ani .
  2. Aftele complexe. Acestea sunt mai rare si apar mai frecvent la persoanele care le-au avut anterior .

Studiile arata ca aproximativ 30% din populatie se confrunta cu aceasta simptomatologie, iar dintre acestea, in cazul persoanelor diagnosticate cu boala celiaca aceste leziuni apar mai des decat la persoanele din populatia generala. Cele mai multe cazuri se dezvolta in adolescenta sau la maturitate timpurie, apoi par sa disparea cativa ani mai tarziu (fara un motiv cunoscut). 

Ce cauzeaza aftele bucale?

Desi nu se stie cu exactitate care ar fi cauzele aparitiei aftelor, totusi putem enumera cateva posibile cauze:

  1. Ranirea  accidentala a mucoasei bucale (de exemplu din cauza periajului excesiv, a unei lucrari dentare sau a unei muscaturi accidentale a obrazului);
  2. Folosirea unor paste de dinti sau clatirea gurii cu o apa de gura care contine sulfat de sodiu;
  3. Sensibilitatile alimentare, in special la gluten, ciocolata, cafea, capsuni, oua, nuci, branza si alimente condimentate sau acide;
  4. O dieta lipsita de vitamina B12, zinc, acid folic sau fier;
  5. Un raspuns alergic la anumite bacterii
  6. Helicobacter pylori
  7. Variatiile hormonale din timpul menstruatiei
  8. Stresul emoțional.
  9. si nu in ultimul rand, intoleranta la gluten.

Cum putem trata aftele bucale? Ce rol joaca alimentatia in tratarea acestora?

Daca dieta este saraca in acid folic, vitamina B6, vitamina B12 sau zinc ar putea creste riscul aparitiei acestor leziuni recurente. De asemenea, dieta bogata in gluten este un important factor ce declanseaza aceasta problema, in cazul persoanelor cu sensibilitate sau intoleranta la gluten.

Care sunt alimentele care ajuta in vindecarea si disparitia aftelor bucale? 

  1. Patrunjelul. Fierul si acidul folic continute in patrunjel il fac un aliment excelent impotriva aftelor.
  2. Somonul are un continut ridicat de vitamina B12.
  3. Spanacul, salata verde, varza, brocoli si alte legume cu frunze verzi pot fi o sursa foarte buna de acid folic si o sursa bogata de fier.
  4. Urzicile. Stiati ca urzicile contin mai mult fier decat spanacul?
  5. Soia. Laptele de soia consumat la micul dejun cu o portie de cereale este o sursa buna de vitamina B12.
  6. Papaya, grapefruit, strugurii, bananele, pepenele galben și capsunile. Aceasta este doar o lista scurta de fructe bogate in acid folic.
  7. Semintele si nucile. Semintele de floarea soarelui, de in, alunele si nucile sunt de asemenea bogate in acid folic.
  8. Sfecla si telina. Cunoscute ca avnd un continut mare de acid folic sunt folosite si in curele de detoxifiere.

Ce putem face atunci cand, desi ne-am imbunatatit alimentatia, testele de sange arata ca nu asimilam vitaminele si mineralele din hrana zilnica?

Daca ti-au scazut valorile la unul sau mai multe dintre ele, poate fi necesar sa iei in calcul si testarea pentru intoleranta la gluten, deoarece aftele bucale pot fi asociate cu afectiuni ale tractului gastro-intestinal, functionarea defectuoasa a sistemului imunitar sau cu alte afectiuni care sunt inflamatorii.  In cazul in care diagnosticul de intoleranta la gluten sau boala celiaca se confirma, trecerea la dieta fara gluten este absolut necesara.

In 2009, un studiu intitulat „Enteropatia glutenica la pacientii cu stomatita aftoasa recurenta”, publicat in BMC Gastroenterology a constatat ca stomatita aftoasa recurenta (aftele) poate fi considerata un semn exterior clar al intolerantei la gluten, pe langa dermatita herpetiforma. Cercetatorii au vrut sa se stabileasca daca mentinerea unei diete fara gluten a avut un efect asupra frecventei si severitatii durerii la nivelul gurii.

Studiul, realizat de Dr. Ramin Shakeri de la Universitatea de Stiinte Medicale din Teheran, a inclus 247 de pacienti care au avut un minim de trei episoade de manifestare a aftelor bucale pe an.

In urma screenigului efectuat pentru depistarea intolerantei la gluten, 7 pacienti au avut testele pozitive. Diagnosticul a fost confirmat si prin biopsie. Nici unul dintre cei sapte nu au raspuns pozitiv la tratamentul cu corticosteroizi topici prescris, colchicina sau tetraciclina. Acestea sunt uneori folosite pentru a trata cazurile dificile. S-a recomandat ca acesti pacienti sa inceapa o dieta fara gluten. Rezultatele studiului au aratat ca la acesti pacienti, dupa mentinerea dietei timp de 6 luni, s-a constatat o imbunatatire semnificativa a aftelor de la nivelul gurii.

In concluzie dieta fara gluten este benefica si in cazul pacientilor care se lupta cu aftele bucale.

Referinte: 

BMC Gastroenterol 2009; 9: 44. Gluten sensitivity enteropathy in patients with recurrent aphthous stomatitis.

Sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *