Tratamentul pentru dermatita herpetiforma - dieta fara gluten!

Dermatita herpetiforma | Tratament si cauze

Dermatita herpetiforma sau boala Duhring este o afectiune a pielii, necontagioasa dar ereditara, care se manifesta prin aparitia pe piele a unor leziuni cu aspect asemanator celor produse de virusul herpetic (de aici si denumirea de dermatita herpetiforma). Subliniez faptul ca leziunile sunt doar asemanatoare cu cele are herpesului; acest tip de dermatita este doar un simptom al intolerantei la gluten.

banner-magazin-celiaci

Ea afecteaza intre 15-25% dintre pacientii diagnosticati cu boala celiaca, chiar daca acestia nu prezinta simptome digestive. In cazul celor fara simptome digestive, studiile au aratat ca 80% dintre pacientii cu dermatita herpetiforma prezinta leziuni intestinale, mai ales daca au o dieta care este bogata in gluten  („National Foundation for Celiac Awareness”). De asemenea, in conformitate cu datele aceluiasi studiu, 60 % dintre acestia sunt barbati cu varsta cuprinsa intre 15-40 ani.

Dermatita herpetiforma | Cauze 

Dermatita herpetiforma apare din combinarea glutenului din alimentatie cu imunoglobulina lgA. Ajunse in sistemul sanguin, acestea incep sa coaguleze vasele mici de sange si provocand inflamatii, aparand astfel simptomele cutanate. Iodul este necesar pentru aceasta reactie, asadar pacientii care au derpatita herpetiforma trebuie sa nu consume iod.

  • Intoleranta la gluten (boala celiaca)
  • Consumul de alimente cu iod

Dermatita herpetiforma | Simptome

  • eruptii cutanate (vezicule)
  • mancarimi sau senzatii de arsura inainte de aparitia basicilor
  • inrosirea pielii
  •  balonare, diaree si simptome ale malabsorbtiei
  • carente de fier si folati

Dermatita herpetiforma | Diagnostic

Dermatita herpetiforma este confundata adesea cu eruptii provocate de medicamente, dermatita de contact, eczema dishidrotica sau chiar scabie.

Diagnosticul clar se face doar cu teste de sange pentru analizarea anticorpilor lgA si printr-o biopsie a pielii la medicul dermatolog. Testele trebuie efectuate inainte ca pacientul sa inceapa o dieta lipsita de gluten.

Dermatita herpetiforma | Tratament

Dermatita herpetiforma este tratata doar prin adoptarea unei diete fara gluten. De asemenea, se ;oate tine si un tratament medicamentos pentru a diminua simptomele in cadrul perioadelor de eruptie.

Ce se intampla, de fapt, atunci cand apar simptomele de dermatita herpetiforma? Cum raspunde organismul la ingestia de gluten in cazul acestor pacienti?

Atunci cand o persoana cu boala celiaca consuma gluten, sistemul sau imunitar raspunde prin producerea unui tip de anticorp numit imunoglobulină A ( IgA ). Aceasta imunoglobulina intra in fluxul sanguin si se acumuleaza in stratul superior al pielii, ducand  la aparitia eruptiilor cutanate sub forma basicutelor ce produc o mancarime intensa.  Cel mai des, aceasta afectiune este diagnosticata gresit ca „eczema”. Trebuie sa intelegem ca, desi,  problemele cutanate afecteaza pacientul atat fizic cat si emotional, totusi acestea nu sunt cele mai grave. Leziunile prezente in intestinul subtire sunt  cele care ar trebui sa ingrijoreze cu adevarat pacientul.

Cum influenteaza dieta fara gluten tratamentul dermatitei herpetiforme?

Avand in vedere ca acesta afectiune este de fapt un simptom al bolii celiace, tratamentul trebuies sa includa o dieta fara gluten pentru tot restul vietii, ca si in cazul celiachiei. Acesta este singurul tratament complet si care provoaca rezultate de durata. Trebuie precizat, totusi, faptul ca poate dura si pana la 2-3 ani pana la disparitia completa a veziculelor de pe piele.

In ciuda persistentei acesteia, prognosticul in cazul dermatitei herpetiforme este unul bun cu conditia respectarii dietei fara gluten. Daca pacientii respecta cu strictete dieta, intr-un timp relativ scurt senzatia neplacuta de mancarime va scadea in intensitate si leziunile cutanate se vor ameliora. Expunerea repetata la gluten va face, insa,  ca dermatita herpetiforma sa se manifeste din nou la fel de agresiv. Nu exista o cale „de mijloc”. De fiecare data cand „triseaza”, pacientul se va confrunta cu reaparitia simptomelor.

De asemenea, cercetatorii au aratat ca si iodul poate agrava simptomele dermatitei herpetiforme in cazul unui numar redus de pacienti. In aceste cazuri, se recomanda o dieta personalizata, sub stricta supraveghere a medicului curant. In completarea tratamentului, medicii pot prescrie si medicamente pentru a diminua senzatia de mancarime si eruptiile cutanate.

Desi este dificil de respectat, dieta fara gluten este singura cale sigura si fara efecte secundare care duce la vindecarea completa a dermatitei herpetiforme.

Sursa foto: Pexels.com

REFERINTE: S.Y. Paek et al. Remission in Dermatitis Herpetiformis: A Cohort Study. Archives of Dermatology. Published online Nov. 15, 2010. doi:10.1001/archdermatol.2010.336

Comentarii 9

      1. Post
        Author
  1. Sunt rterminată.distrusă ca om.cred că am așa ceva.mă chinui mult.toți dermatologii au zis prurigo cronic al adultului.chiar și biopsie laSpit ScarlatLonghin.dar eu bănuiesc o dermatită herpetiformă
    unde pot obține un diagnostic cert in acest sens?doctor Kaleshi e bun?la Grigore Manolescu sau unde altundeva.vă rog.scrieți mi dacă știe cineva!mulțumesc mult

  2. La am fost diagnosticat cu dermatita herpetiforma din februarie țin dieta fără gluten nu simt nici o ameliorare, întrebarea mea este cam cât timp durează până când voi avea și rezultate? Menționez am erupții cutanate, disconfort gastric în continuare Vă mulțumesc

  3. La am fost diagnosticat cu dermatita herpetiforma din februarie țin dieta fără gluten nu simt nici o ameliorare, întrebarea mea este cam cât timp durează până când voi avea și rezultate? Menționez am erupții cutanate, disconfort gastric în continuare Vă mulțumesc

  4. Am avut Dermatita herpetiforma am fos la medic mia recomandat Xeracalm crema tamalis si crema dermovate,Acum a reaparut la loc ,ce trbuie sa fac?.Nicu din Buzai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *