analize celiachie intoleranta gluten

Analize intoleranta la gluten / celiachie

Teste de sânge

Anumite teste de sânge pot confirma suspiciunile privind celiachia. Primul dintre acestea este testul automatizat şi de mare încredere pentru anticorpii antitransglutaminază (antiTG) din clasa IgA.

La fel de eficient, deşi este mai puţin răspândit, este testul pentru antiendomisium (EMA).

Testul pentru anticorpi antigliadină (AFA) din clasele IgA şi IgG este decisiv, în special la copiii cu vârste de sub 3 ani. O schimbare izolată a AGAIgG nu are pondere în diagnostic, în general, cu excepţia cazului în care se găseşte la copiii cu deficienţă de IgA.

Biopsia intestinală

În cazul în care testele de sânge sunt pozitive, următorul pas este acela de a efectua o biopsie intestinală, procedură în care se recoltează probă de ţesut din intestinul sub ţire, prin intermediul endoscopiei, şi care este apoi analizat ă.

În cazul în care se identific ă modific ări caracteristice ale ţesutului mucozal (atrofia vilozităţilor şi creşterea numărului de limfocite intraepiteliale), poate fi pus diagnosticul definitiv de celiachie.

Acest test rapid este un test care se foloseste la depistarea intolerantei la gluten, detectand anticorpii IgA dintr-o picatura de sange. Examinarea dureaza 10 minute si este precis si eficient. Detalii >>>

CE ESTE CELIACHIA?SIMPTOMETRATAMENTMEDICAL | CLINIC | MEDICIASOCIATII PACIENTI

Analize intoleranta la gluten / celiachie | Afla ce analize sunt necesare pentru depistarea si diagnosticarea celiachiei si a intolerantei la gluten.

Comentarii 5

 1. As dori sa fac un test privind intoleranta la gluten. Pot obține trimitere de la medicul de familie ca să deconteze această analiză?

  1. Post
   Author
 2. Buna ziua, ma numesc Derevlean Georgiana ,locuiesc in Scotia si am facut analiza de sange unde mi.a iesit intoleranta la gluten. Urmatorul pas spun ei este biopsia din intestinul subtire dar aici lista de asteptare este foarte lunga . Eu in Septembrie ajung in Romania, si as dori sa.mi fac biopsia sub anestezie !

 3. Buna ziua. Am facut analiza de sange pentru intoleranta la gluten. Daca 5 parametrii au avut valoarea sub 10 (respectiv 2,3 sau 0,9, etc), este un rezultat bun? Urmeaza sa merg la medic peste 10 zile si am emotii…Multumesc

 4. Buna ziua, am facut analizele pentru intoleranta la gluten si mi-a iesit pozitiv ig G, ig A ul a iesit normal, transglutaminaza a iesit pozitiva, peste limita normala(de 3x peste), la analiza edndoscopica mi s-a infirmat ca ar fi vorba despre boala celiaca. In cazul unei intolerante regimul este acelasi, in cazul ingerarii de gluten care sunt consecintele?

  Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *