glutenul este nesanatos

5 motive pentru care glutenul este nesanatos

In acest articol veti afla care sunt motivele pentru care glutenul este nesanatos, cum puteti depista intoleranta la gluten si la ce simptome sa fiti atenti! 

banner-magazin-celiaci

In ultimii ani se tot vorbeste despre gluten si rolul sau asupra sanatatii. Este bine oare sa limitam consumul de gluten? Cat de daunator sau benefic poate fi acesta pentru sanatatea noastra? Aceste intrebari le vom raspunde in paragrafele de mai jos.

In cazul in care nu stiti deja, glutenul este o proteina care se regaseste in cerealele cu spic (grau, orz, secara etc.), dar si in bauturi alcoolice (lichioruri, bere) sau se foloseste ca agent de ingrosare in inghetata, bomboane sau in cosmetice.

Influenteaza in vreun fel consumul de gluten starea noastra de bine? Exista studii care arata ca glutenul are numeroase efecte asupra organismului, dintre care cateva mai putin benefice.

simptome celiachie intoleranta la gluten

Asadar, glutenul este nesanatos din mai multe motive:

  1. Glutenul este greu de digerat, fapt care poate determina iritarea tractului digestiv sau a altor organe.
  2.  Glutenul poate provoca reactii alergice la nivelul abdomenului: cauzeaza umflarea si inflamarea sa.
  3.  Persoanele care consuma gluten pot suferi de simptome precum: dureri abdominale, balonare, constipatie, dureri articulare, migrene, alergii cutanate etc.
  4. Glutenul determina aparitia cetei pe creier. In opinia doctorului Wilson, alimentele care contin gluten pot cauza reactii in creier, in special la persoanele care au sensibilitate la gluten, iar acest lucru determina aparitia senzatiei de ceata de pe creier.
  5. Tot mai multe persoane sufera de boala celiaca cauzata de gluten.

Pana de curand, consumul de gluten din alimente era relativ scazut, iar riscul aparitiei unor afectiuni precum este boala celiaca nu era atat de mare. Insa, pe masura ce a crescut aportul de gluten in dieta zilnica a oamenilor (dulciuri, paste, cosmetice, bauturi etc.) s-a observat o crestere dramatica a problemelor cauzate de sensibilitatea la gluten.

In prezent, boala celiaca afecteaza milioane de persoane, multe dintre acestea nefiind diagnosticate si neurmand un tratament adecvat pentru celiachie! Daca prezentati unul sau mai multe dintre simptomele mentionate mai sus, atunci ar trebui sa va testati pentru a depista daca aveti sau nu intoleranta la gluten. Mai multe detalii despre analizele pentru celiachie aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *