Dieta fara gluten a pus capat suferintei cauzate de durerile articulare

Dieta fara gluten a pus capat suferintei cauzate de durerile articulare. Afla povestea Elenei…

Seria de povesti de viata, fara gluten, continua cu povestea Elenei Stan. (vezi linkurile catre celelalte povesti, la finalul acestui articol). Elena a decis sa povesteasca totul despre cum a fost diagnosticata cu artrita si cum, in final, acest diagnostic s-a dovedit a fi un simptom generat de boala celiaca.

Scopul acestor povesti despre depistarea celiachiei este de a va arata cu ce simptome, boli, greutati se confrunta celiacii in demersul lor de diagnosticare. In cazul in care prezentati simptome similare, aceste articole ar trebui sa va ridice un semn de intrebare si sa va indrume sa va faceti analizele pentru depistarea celiachiei cat mai rapid! Astfel, puteti trece mai usor prin acest proces.

Daca si voi doriti sa va spuneti povestea in cadrul acestei campanii de informare, va rugam sa cititi acest articol.

P.S. In cazul in care sunteti in cautare de clinici sau medici din Romania pentru diagnosticare, am creat o harta interactiva bazata doar pe recomandarile membrilor comunitatii celiaci.ro! O gasiti aici.  De asemenea, va invit sa va alaturati grupului Celiaci.ro, aici


Un articol scris de Elena Stan.

Sunt Elena Stan si urmez dieta fara gluten din anul 2015, mai exact de la Paste pana in prezent. In luna Mai a acestui an implinesc 50 de ani. La varsta de 44 de ani am inceput sa am dureri de oase, la inceput usoare, iar apoi din ce in ce mai accentuate.

Pentru durerile de oase care ma chinuiau am facut foarte multe analize, atat in spitalele de stat cat si la privat, dar rezultatele medicilor nu erau prea incurajatoare. La piciorul stang aveam o ruptura de menisc si solutia data de medici era operatia, iar la mana stanga nu gaseau diagnostic si mi-au recomandat sa port o orteza, fasa care sa cuprinda mana, cotul si inchietura mainii pt a o proteja. Vestile m-au suparat si am avut nevoie de timp pentru a decide ce voi face.

Ziele au trecut, am ingnorat problema si in final am uitat de ea, pana intr-o dimineata cand ma pregateam sa merg la lucru dar nu am putut sa port geanta pe umarul stang pentru ca aveam dureri mari si simteam cum imi amorteste, putin cate putin.

Nestiind ce sa fac, am mers la medic, iar acesta m-a consultat si mi-a facut un RMN. Mi-a spus ca muschii incep sa se atrofieze si mi-a recomandat fizioterapie. Am facut multe sedinte de fizioterapie la clinica Medlife si la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie.

Fizioterapia rascoleste corpul. Cand muschii sunt incalziti nu se simt acele dureri, dar cand acestia nu mai au activitate, durerile reapar si este destul de greu de suportat. Pentru a putea suporta acele dureri primeam medicatie zilnica…Faceam fizioterapie din sase in sase luni cate doua saptamani, dar durerile nu dispareau.

Nu stiam ce sa mai fac. Intr-o zi, fata mea, mi-a spus ca a citit intr-o revista un articol in care scria ca durerile de oase pot fi ameliorate urmand dieta fara gluten.

Stiam ce presupune regimul fara gluten, dar imi era greu sa imi schimb modul de viata. Fata mea are boala celiaca si urmeaza dieta fara gluten de multi ani.

Pas cu pas, ca sa ma convinga sa incerc macar o zi-doua sa mananc fara gluten, a inceput sa-mi aduca paine, faina si ciocolata fara gluten, dar imi era greu sa le consum stiind ca ea ar fi avut mai mare nevoie de ele decat mine.

Intr-o zi mi-a propus sa merg sa-mi fac analizele pentru celiachie, dar am refuzat, iar motivul este pentru ca ma tem de rezultatul analizelor. Pana la urma, am ales macar sa urmez o perioada de regim fara gluten, pentru a vedea daca durerile persista sau nu.

De la Paste si pana in toamna am urmat regimul fara gluten, iar durerile s-au diminuat. In septembrie 2015 am mers din nou la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, iar medicul care imi urmarea evolutia s-a mirat ca ma simt asa bine, nu stia ce am facut.

I-am povestit de experienta mea cu alimentatia fara gluten si a ramas surprins. Am continuat cu regimul fara gluten si am avut parte de o surpriza foarte placuta. In luna decembrie am inceput sa mi folosesc din nou mana stanga, durerile au disparut de tot si am vazut ca pot ridica cu ea o cana cu apa, apoi o sticla cu apa de 2 litri si am renuntat sa mai folosesc orteza.

In ianuarie 2016 am mers la medic sa vad ce se intampla si cu ruptura mea de menisc, iar medicul a spus ca nu mai este nevoie de operatie. Nu intelegea cum dar ceva s a intamplat in corp iar acea ruptura se reface singura. I-am spus ca am urmat o dieta fara gluten si a spus ca este posibil ca acel mod de viata mai sanatos sa dea rezultate.

Urmez in continuare regimul fara gluten si prepar acasa tot ce se poate prepara, iar ce nu imi reuseste cumpar sau improvizez retetele in asa fel incat sa fie gustoase si sa arate placut. Faina, drojdia si esentele plus cele de trebuinta pentru prajituri, le cumpar din magazinele mari. Condimentele, fructele, legumele si verdeturile folosite pentru consumul zilnic sunt din gradina proprie. Ouale, carnea de pui si cea de porc provin de la gaini, pui si porci crescuti acasa, iar branza si laptele le achizionez de la o vecina. Ciorba o acresc cu corcoduse, lamaie sau zeama de varza, iar pentru iarna pun corcoduse la sticla sau la borcan.

Pentru a avea pe timp de iarna produse neatinse de gluten, congelez legume si verdeturi tocate, condimetele le asez frumos la borcanase, iar din fructe realizez compot si dulceata, dar pun si cateva pungute in lada frigorifica pentru a avea ce folosi la prajituri.

Atat fata mea cat si pagina Viata fata Gluten Community m-au ajutat foarte mult sa inteleg care sunt formele ascunse ale glutenului in alimente, cum pot prepara produse intr-un timp scurt dar cu un gust deosebit si cum sa ma bucur de beneficiile acestui regim sanatos.

Nimic nu este usor in aceasta viata, dar cu rabdare si intelegere vom trece peste orice. Aveti grija de voi.


 

Vezi si celelalte povesti de viata, aici:

Sursa foto: Pexels.com

Te-ar mai putea interesa si: