Cardiomiopatia dilatativa idiopatica si boala celiaca

Cardiomiopatia dilatativa idiopatica si boala celiaca

Afla tot ce trebuie sa stii despre cardiomiopatia dilatativa idiopatica si boala celiaca, totul din articolul de mai jos.

banner-magazin-celiaci
  1. Ce este cardiomiopatia dilatativa idiopatica?
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Diagnostic 
  5. Tratament 
  6. Cardiomiopatia dilatativa idiopatica si boala celiaca

Ce este cardiomiopatia dilatativa idiopatica?

Cardiomiopatia dilatativa este o afectiune a muschiului cardic. Aceasta boala duce la dilatarea (marirea) ventricului stang al inimii (si uneori am ambilor ventriculi), provocand dificultati de pompare a sangelui.

Cardiomiopatia dilatativa desi este asimptomatica, ea poate provoca afectiuni grave. Ea este o cauza comuna a insuficientei cardiace, a batailor neregulate ale inimii (aritmii), formarea cheagurilor de sange sau moarte subita.

Conditia afecteaza persoanele de toate varstele, inclusiv sugarii si copiii, dar este intalnita cel mai frecvent la barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani (1).

Ce este cardiomiopatia dilatativa idiopatica

Simptome

Cardiomiopatia dilatativa, este posibil sa dea semne si simptome caracteristice insuficientei cardiaca sau de aritmii, inclusiv:

  • Oboseala
  • Respiratie scurta (dispnee), uneori in somn
  • Capacitate redusa de exercitiu
  • Umflarea (edem) picioarelor
  • Umflarea abdomenului datorita acumularii de lichid (ascita)
  • Dureri in piept
  • Sunete neobisnuite asociate batailor inimii (murmur cardiac).

Cauze

Cauza cardiomiopatiei dilatative de multe ori nu este exacta. Cu toate acestea, numerosi factori pot determina dilatarea si slabirea ventriculului stang, inclusiv:

  • Diabetul
  • Obezitatea
  • Hipertensiune arteriala 
  • Abuzul de alcool
  • Anumite medicamente pentru cancer
  • Consumul si abuzul de cocaina
  • Infectii, inclusiv cele cauzate de bacterii, virusi, ciuperci si paraziti
  • Expunerea la toxine, cum ar fi plumbul, mercurul si cobaltul
  • Aritmii
  • Complicatiile sarcinii in stadiu tarziu.

Cauze Cardiomiopatia dilatativa idiopatica

Factori de risc

Cardiomiopatia dilatativa apare cel mai frecvent la barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, insa ea poate fi intalnita si la persoanele de sex feminin si independent de varsta. Alti factori de risc includ:

  • Deteriorarea muschiului cardiac in urma unui atac de cord
  • Antecedente familiale de cardiomiopatie dilatativa
  • Inflamatia musculaturii inimii datorita unor tulburari ale sistemului imunitar, cum ar fi lupusul.
  • Tulburari neuromusculare, cum ar fi distrofia musculara.

Preventia

Obiceiurile de viata sanatos pot ajuta atat la prevenirea aparitiei acestei afectiuni cat si la minimizarea efectelor sale. Cateva dintre aceste obiceiuri sunt:

  • Renuntarea la fumat sau statusul de nefumator
  • Consumul de alcool doar in moderatie.
  • Evitarea substantelor ilegale.
  • O dieta sanatoasa, echilibrata si care sa nu depaseasca cantitatea recomandata de sare (sodiu).
  • Mentinerea unei greutati sanatoase.
  • Practicarea activitatii fizice in mod regulat. 
  • Somn suficient si odihna.

Diagnostic

Medicul dumneavoastra o sa faca o analiza a istoricului medical personal si familial. Apoi, o sa realizeze un examen fizic folosind un stetoscop pentru a va asculta inima si plamanii, alaturi de alte teste: 

  • Teste de sange 
  • Radiografie toracica
  • Electrocardiogama (ECG)
  • Ecocardiograma
  • Test de rezistenta la efort.

Cardiomiopatia dilatativa idiopatica si boala celiaca

Tratament

Medicul dumneavoastra va poate recomanda tratamentul adresat cauzei de baza, daca aceasta este cunoscuta. Tratamentul poate fi, de asemenea, sugerat pentru a imbunatii fluxul sanguin si pentru a preveni agravarea conditiei.

Tratamentul cardiomiopatia dilatativa este realizat de obicei cu ajutorul unei combinatii de medicamente. In functie de simptome, este posibil sa aveti nevoie de doua sau mai multe dintre aceste medicamente.

Cele mai frecvent utilizate sunt: Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), Blocante ale receptorilor angiotensinei II, Beta blocante, diuretice etc. 

Cardiomiopatia dilatativa idiopatica si boala celiaca

Boala celiaca este asociata frecvent cu anemie feripriva, dermatita herpetiforma, deficit selectiv de IgA , tulburari tiroidiene, diabet zaharat si diferite tulburari ale tesutului conjunctiv. De asemenea, exista raportari de asociere intre boala celiaca si cardiomiopatia (2).

Curione et al. (3) au analizat prezenta bolii celiace la 52 de pacienti cu cardiomiopatie dilatativa, 3 (5,8%) dintre acestia au avut diagnostic de boala celiaca.

Prevalenta bolii celiace la pacientii cu cardiomiopatie dilatativa a fost de 2,2%, comparativ cu 0,35% intalnit in grupul de control, in cadrul studiul efectuat de Prati si colab. (4).

Au fost propuse mai multe mecanisme care descriu dezvoltarea cardiomiopatiei in asociere cu boala celiaca. Cea mai intalnita fiind – malabsorbtia cronica, frecventa intalnita in boala celiaca si care poate duce la cardiomiopatie secundara deficientelor nutritionale.

Un alt mecanism de asociere propus este anomalia permeabilitatii intestinale care pot duce la absorbtia sistemica crescuta a diferitelor antigene luminale sau agenti infectiosi care pot provoca leziuni miocardice prin mecanisme mediate imunitar (5).

In cele din urma, leziunile miocardice pot fi secundare unui raspuns imun indreptat impotriva unui antigen prezent atat la nivelul miocardului cat si in intestinul subtire (6).

Un studiu recent, sugereaza ca relatia dintre cele doua patologii este una de asociere, ci nu de cauzalitate, deoarece boala celiaca nu a co-segregat cu cardiomiopatia pe testarea antigenului leucocitar uman (HLA) (7).

Un studiu a constatat ca persoanele cu boala celiaca au un risc aproape de doua ori mai mare de a dezvolta boala coronariana, comparativ cu populatia generala. Studiul sugereaza, de asemenea, un risc usor mai mare de accident vascular cerebral in randul persoanelor celiace comparativ cu lotul martor (8).

Studiul, care a fost prezentat la cea de-a 63-a sesiune stiintifica anuala a Colegiului American de Cardiologie. Acesta este primul de acest fel, care analizeaza asocierea dintre boala celiaca si boala coronariana si contribuie la intelegerea modului in care evolueaza inflamatia sistemica si procesele autoimune.

Cercetatorii au obtinut dosarele medicale electronice ale pacientilor din 13 sisteme de asistenta medicala participante in perioada ianuarie 1999 – septembrie 2013. Dintr-un total de aproape 22,4 milioane de pacienti, 24.530 au fost diagnosticati cu boala celiaca.

Pacientii fara diagnostic pozitiv pentru boala celiaca au servit drept controale. Factorii de risc traditionali pentru boala coronariana, inclusiv sexul, rasa, diabetul, colesterolul ridicat, hipertensiunea arteriala si fumatul au fost verificati.

boala coronariana si boala celiaca

Cercetatorii au descoperit o prevalenta semnificativ mai mare a bolii coronariene in randul pacientilor cu boala celiaca comparativ cu populatia martor (9,5 % comparativ cu 5,6%). 

Dr. RD Gajulapalli, asociat clinic al Cleveland Clinic si co-investigator al studiului, a declarat:

„Persoanele cu boala celiaca au o anumita inflamatie persistenta de nivel scazut in intestin, care poate duce la deversarea mediatorilor imuni in sange, accelerand apoi procesul de ateroscleroza si aceasta, la randul sau, boala coronariana.”

Deocamdata, indrumarea specialistului pentru persoanele cu boala celiaca sau alte boli inflamatorii este sa mentina un stil de viata sanatos si sa fie constienti de factorii de risc cardiovascular traditionali, inclusiv diabetul, hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat.

Acesta este primul studiu de cohorta bazat pe aceste populatii de pacienti, in care diagnosticul cardiomiopatiei a fost confirmat in raport cu datele pacientului si cu ecocardiografia. Prezentul studiu a constatat un risc crescut de 4 ori mai mare de cardiomiopatie dilatativa idiopatica in primul an dupa diagnosticul de boala celiaca.

Inflamatia si reactiile sistemice ale bolii celice sunt prezente cel mai intense in perioada diagnosticului, eveniment care ar putea declansa aparitia cardiomiopatiei. Totusi, exista posibilitatea ca o prejudecata de diagnostic sa contribuie la acesta constatare, deoarece persoanele care cu boala celiaca sunt investigate pentru multiple semne si simptome, ceea ce contribuie diagnosticului.

Sunt necesare studii mai mari pentru a confirma aceasta asociere si pentru a examina modul in care severitatea bolii celiace poate juca un rol.

Bibliografie:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dilated-cardiomyopathy/symptoms-causes/syc-20353149 
  2. https://academic.oup.com/tropej/article/56/3/201/1669442
  3. Curione M,  Barbato M,  De Biase L, et al. Prevalence of coeliac disease in idiopathic dilated cardiomyopathy [letter], Lancet, 1999, vol. 354 (pg. 2223)
  4. Prati D,  Bardella MT,  Peracchi M, et al. Antiendomysial antibodies in patients with end-stage heart failure [letter], Am J Gastroenterol, 2002, vol. 97 (pg. 21819)
  5. DeMeo MT,  Mutlu EA,  Keshavarzian A, et al. Intestinal permeation and gastrointestinal disease, J Clin Gastroenterol, 2002, vol. 34 (pg. 38596)
  6. Curione M,  Barbato M,  Viola F, et al. Idiopathic dilated cardiomyopathy associated with coeliac disease: the effect of a gluten-free diet on cardiac performance, Dig Liver Dis, 2002, vol. 34 (pg. 8669)
  7. Not T,  Faleschini E,  Tommasini A, et al. Celiac disease in patients with sporadic and inherited cardiomyopathies and in their relatives, Eur Heart J, 2003, vol. 24 (pg. 145561)
  8. https://www.acc.org/about-acc/press-releases/2014/03/29/08/40/gajulapalli-celiac-disease

Crisan Lorena – Nutritionist Dietetician

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *