Diabet si gluten ce trebuie sa stii

Diabet si gluten – ce trebuie sa stii

Afla tot ce trebuie sa stii despre legatura dintre diabet si gluten, totul in articolul urmator. >>>

banner-magazin-celiaci
  1. Ce este diabetul?
  2. Tipuri de diabet
  3. Ce este glutenul?
  4. Sensibiltatea la gluten vs. boala celiaca (simptome, diferente si asemanari)
  5. Legatura dintre gluten si diabet
  6. Beneficiile dietei fara gluten pentru diabetici

Ce este diabetul?

Diabetul este o boala cronica caracterizata de nivele mai mari fata de normal ale glucozei sau zaharului din sange. Diabetul apare atunci cand organismul nu poate produce sau utiliza eficient insulina, un hormon produs in celulele pancreatice. Insulina serveste ca si o cheie pentru a facilita intrarea glucozei din alimente in celule, unde este folosita ca si energie.   

Fara un control continuu si atent, diabetul poate duce la acumularea de zaharuri in sange, ceea ce poate creste riscul de complicatii periculoase, printre care accidente vasculare cerebrale si boli de inima.

Prevalenta globala a diabetului a crescut la adulti de la 4.7% in 1980 la 8.5% in 2014 (1). 

Diabetul este o cauza majora de pierdere a vederii, insuficienta renala, atacuri de cord, accident vascular cerebral si amputatie a membrelor inferioare. In anul 2016, 1.6 milioane de decese erau cauzate direct de diabet.

O dieta sanatoasa, activitate fizica regulata, mentinerea unei greutati corporale normale si evitarea consumului de tutun, sunt modalitati de prevenire sau amanare a aparitiei diabetului de tip 2 dar si a coplicatiilor acestuia. 

Tipuri de diabet

Tipuri de diabet

Cele mai frecvente forme de diabet sunt:

Diabet tip 1 sau diabet juvenil, acest tip apare in prima parte a vietii, de obicei in copilarie. Diabetul de tip 1 este o afectiune in care de obicei sistemul imunitar distruge celulele pancreatice responsabile de productia de insulina. Fara tratament, glucoza se acumuleaza in sange si nu poate furniza energie celulelor.

Diabetul de tipul 1 insumeaza aproximativ 5-10% din totalul cazurilor de diabet si nu exista metode cunoscute de preventie. Simptomele clasice includ urinare frecventa, sete si foame crescute sau scadere in greutate, iar acesta poate sa apara concomitent cu alte boli autoimune cum ar fi boala Graves sau vitiligo. 

Diabetul de tip 1 poate conduce la multe probleme de sanatate, mai ales atunci cand nu este controlat adecvat. Complicatiile includ: boli cardiovasculare, afectiuni ale pielii si gingivale, retinopatie, probleme de rinichi, afectiuni ale circulatiei sanguine si ale nervilor.

Diabetul zaharat tip 2 – este o boala cronica in care este afectat modul in care organismul utilizeaza insulina, in comparatie cu tipul 1, pancreasul inca produce cantitati limitate de insulina insa celulele corplui nu mai raspund destul de eficient acestui hormon. 

Diabetul de tip 2 este cel mai frecventa forma de diabet si este strans legat de adipozitatea excesiva (obezitate) si rezistenta la insulina. Diabetul tip 2 este intalnit cel mai adesea la persoanele cu varsta medie si poate fi numit diabet adult, insa el poate sa apara uneori si in copilarie sau adolescenta in principal legat de obezitatea infantila.

Datorita faptului ca insulina nu poate fi utilizata in mod normal, zaharul se acumuleaza in sange (glicemie crescuta), iar complicatiile de lunga durata ale glicemiei mari includ boli de inima, accidente vasculare cerebrale, retinopatie diabetica care poate duce la orbire, insuficienta renala si un flux sanguin slab la nivelul membrelor, ceea ce poate duce la amputari. 

90% din cazurile de diabet sunt datorate diabetului de tip 2. DZ 2 poate fi prevenit in mare masura prin mentinerea unei greutati corporale normale, practicarea activitatii fizice in mod regulat si o alimentatie sanatoasa. 

Prediabetul – se refera la niveluri mai mari ale glicemiei fata de normal si simptome apropiate de ale diabetului dar care sunt adesea ignorate. Factorii de risc sunt la fel ca si in cazul diabetului zaharat tip 2, anume suprapondere si istoricul familial de diabet. In ceea ce priveste diagnosticului precoce de prediabet, evolutia spre diabet poate fi mult indepartata cu ajutorul modificarilor de stil de viata.

Diabetul gestational – acest tip de diabet nu este atat de frecvent ca si celelalte doua tipuri si apare la unele femei in timpul sarcinii, atunci cand corpul devine mai putin sensibil la insulina. Acesta de obicei se remediaza dupa nastere. 

Alte tipuri rar intalnite de diabet sunt diabetul monogenic cauzat de o mutatie genetica si diabetul legat de fibroza chistica

Ce este glutenul?

Glutenul este un complex de proteine prezente in mod natural in produsele cerealiere cum ar fi graul, orzul, secara si triticale, dar el poate fi gasit in nenumarate produse datorita contaminarii incrucisate (ex. ovaz) sau adaugat intentionat datorita proprietatilor sale. Glutenul ofera elasticitate si textura alimentelor. 

Glutenul dupa ce a fost modificat enzimatic in intestin, produce la persoanele predispuse, stimularea sistemului imun care ”ataca” mucoasa intestinului subtire si produce o reactie inflamatorie responsabila de impiedicarea absorbtiei multor nutrienti.

ce este glutenul

Sensibiltatea la gluten vs. boala celiaca (simptome, diferente si asemanari)

Boala celiaca este o afectiune autoimuna in care mucoasa intestinului subtire este  deteriorata atunci cand intra in contact cu glutenul din alimente. Boala celiaca afecteaza 1% din populatia globala si poate sa apara la orice varsta. Un simplu test de sange, transglutaminaza tisulara (tTG), este primul pas in primirea unui diagnostic (2).

Boala celiaca nediagnosticata si netratata poate duce la complicatii precum osteoporoza, infertilitate, debutul altor boli autoimune si cancere.

Sensibilitatea la gluten sau sensibilitate la gluten non-celiaca, uneori numita si intoleranta la gluten – este o afectiune in care organismul nu tolereaza glutenul iar persoana care il consuma are simptome similare cu boala celiaca dar lipsesc totusi anticorpi si leziuni intestinale pentru diagnosticul bolii celiace. Este estimat ca 6% din populatie ar putea sa aiba sensibilitate non-celiaca la gluten, fiind intalnita mai ales la adulti.  

Simptome comune:

  • Balonare, gaze sau dureri abdominale 
  • Diaree sau constipatie
  • Ameteli
  • Dureri de cap 
  • Vedere in ceata
  • Dureri articulare
  • Amorteli la nivelul picioarelor, bratelor sau degetelor
  • Oboseala.

Diferentele intre boala celiaca si sensibilitatea la gluten sunt:

  • Sensibilitatea la gluten este clinic recunoscuta ca fiind mai putin severa. Pacientii cu sensibilitate la gluten nu vor fi pozitiv la testarea anticorpilor pentru boala celiaca din sange si nici nu au acelasi tip de leziuni intestinale.
  • Cercetarile au aratat ca sensibilitatea la gluten nu duce la cresterea permeabilitatii intestinale, caracteristica bolii celiace. Permeabilitatea intestinala permite toxinelor, bacteriilor si proteinelor alimentare nedigerate sa patrunda prin bariera intestinala in fluxul sanguin.
  • Simptomele in sensibilitatea la gluten non-celiace sunt preponderent la nivel intestinal, iar aparitia acestora este la ore sau zile de la ingestia glutenului. 

Legatura dintre gluten si diabet

Diabetul de tip 1 si boala celiaca sunt amandoua afectiuni mediate imunitar si au un profil genetic similar, ceea ce rezulta intr-o proportie semnificativa de suprapunerea a acestor boli. In jur de 3-8% dintre persoanele cu diabet de tip 1 au boala celiaca confirmata prin biposie. 

Boala celiace in prezenta diabetul tip 1 este de obicei asimptomatica (nu apar simptome), totusi acestea au simptomatologie foarte asemanatoare, cum ar fi dureri abdominale, gaze, balonare, malabsorbtie, scadere in greutate si teste ale functiei hepatice anormale. Faptul ca simptomele sunt asemenatoare poate face ca boala celiaca sa treaca nediagnosticata pentru pacientii cu Diabet tip 1.

De asemenea, boala celiaca netratata poate sa contribuie la iregularitatile glucozei in sange. Hipoglicemia sau nivelul scazut de zahar din sange fara o alta cauza cunoscuta, poate reprezenta un semn de malabsorbtie legata de boala celiaca si merita investigatii suplimentare, mai ales in cazul copiilor. 

Deocamdata nu exista dovezi care sa sustina un risc mai crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2 pentru persoanele cu boala celiaca (3).

Beneficiile dietei fara gluten pentru diabetici

Beneficiile dietei fara gluten pentru diabetici

Boala celiaca poate face ca simptomele diabetului sa fie mai greu de gestionat, deoarece consumul de gluten provoaca inflamatia la nivelul mucoasei intestinului, ceea ce afecteaza absorbtia nutrientilor. 

Daca o persoana are boala celiaca sau sensibilitate non-celiaca la gluten, ar trebui sa evite toate alimentele care contin gluten. Acest lucru se aplica persoanelor cu si fara diabet. Persoanele cu boala celiaca trebuie sa fie foarte atente la prezenta glutenului in dieta si sa verifice toate alimentele si medicamentele, deoarece unele contin gluten ascuns. 

Unele studii arata ca dieta fara gluten la persoanele cu diabet ar putea sa aiba efecte benefice asupra hemoglobinei glicate, a colesterolului, a tensiunii arteriale si chiar sa amelioreze complicatiilor date de diabet. Totusi, deocamdata studiile sunt contradictorii si sunt necesare dezbateri pe larg ale subiectului.  

Intr-un studiu, copiii care au urmat o dieta fara gluten timp de 12 luni dupa ce au primit diagnosticul de diabet zaharat tip 1, au inregistrat niveluri imbunatatite ale hemoglobinei glicate, marker de controlului al diabetului (4). Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii viitoare pentru a confirma acest lucru.

In ceea ce priveste diabetul zaharat de tip 2, unele studii la soareci arata ca o dieta fara gluten poate aduce o imbunatatire a raspunsului insulinic si a tolerantei la glucoza, ba chiar si a unor mecanisme de scadere in greutate (4).

Totusi, atunci cand trecem de la animale de laborator la oameni, lucrurile se schimba si studiile devin mult mai controversate. Unele studii arata ca dieta fara gluten poate ameliora obezitatea si diabetul de tip 2 la oameni, in timp ce un studiu recent, prospectiv de cohorta raporteaza o legatura o legatura, probabil de cauzalitate, intre dieta fara gluten si diabetul zaharat de tip 2 (4). 

Prin urmare, studiile nu sunt concludente si sunt necesare cercetari de dimensiuni mai mari, interventionale si pe durata lunga de timp, pentru a clarifica efectul dietei fara gluten asupra pacientilor cu diabet de tip 2.

Trebuie sa avem in vedere ca este important comportamentul dietetic general si ca exluderea glutenului din alimentatie va media excluderea altor factori cu potential anti-diabetic din dieta cum ar fi unele minerale, vitamine si fibre alimentare.

Glutenul nu este daunator pentru persoanele cu diabet, asa cum nu este nici pentru persoanele sanatoase, insa alimentele care contin gluten de obicei sunt bogate in carbohidrati care cresc glicemia, asfel ca limitarea produselor cu gluten poate aduce unele beneficii pentru persoanele cu prediabet sau diabet care vor sa mentina un echilibru glicemic. 

De asemenea, daca simtiti ca dieta dumneavoastra va afecteaza sanatatea sau prezentati unele dintre simptomle de boala celiaca si sensibilitate la gluten, adresati-va medicului dvs. pentru a identifica posibilele intolerante sau alergii, iar dupa efectuarea acestor analize si interpretarea lor, la sfatul medicului, puteti incerca sa excludeti glutenul din alimentatie. 

Bibliografie: 

  1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
  2. https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/non-celiac-gluten-sensitivity/symptoms/
  3. https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/related-conditions/type-1-diabetes/
  4. Martin Haupt-Jorgensen, Laurits J. Holm, Knud Josefsen, and Karsten Buschard. Possible Prevention of Diabetes with a Gluten-Free Diet.Nutrients. 2018 Nov

 

Lorena Crișan – Nutriționist Dietetician

Comentarii 1

  1. Pingback: Scaderea in greutate pentru persoanele cu sensibilitate la gluten sau boala celiaca | Celiaci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *