Boala celiaca la copii

Cum se manifesta boala celiaca la copii

Aflati cum se manifesta boala celiaca la copii, care sunt simptomele la care trebuie sa fiti atenti si care este tratamentul indicat pentru acestia. 

banner-magazin-celiaci

Inainte de a afla cum se manifesta boala celiaca la copii, trebuie sa stim ce este glutenulGlutenul este o proteina prezenta in grau si in alte cereale, precum orzul, secara si kamutul, iar celiachia reprezinta o intoleranta alimentara permanenta la gluten. Simptomele intolerantei la gluten difera in functie de varsta si de la individ la individ. In cazul copiilor mici, acestea au niste caracteristici specifice. Cunoscandu-le, parintii pot merge cu cel mic mai repede la medic pentru a face analizele specifice celiachiei.

Simptome pentru boala celiaca la copii

La nou-nascuti sau la copiii mici, boala celiaca se manifesta mult mai tipic. Copilul are simptome precum: diaree cronica, oboseala, apatie, balonare, intaziere de crestere in greutate si in inaltime, etc.

Pe masura ce copilul creste, boala devine mai putin simptomatica, inaltimea mai mica, intarzierea aparitiei pubertatii, anemia feripriva cronica, aparitia de carii sau dureri articulare, fiind cateva dintre simptomele frecvente asociate cu boala celiaca.

Boala celiaca la copii este adesea depistata la copiii mici cu varste cuprinse intre 6 luni si 2 ani. Aceea este perioada cand copiii incep sa manance alimente solide, aparand astfel pericolul de intoleranta la gluten.

Tratamentul bolii celiace la copii

Tratamentul celiachiei este acelasi atat pentru copii cat si pentru adulti, adoptarea unei diete fara gluten. Inceputul poate fi mai dificil, insa cu putina cercetare si ajutor din partea unui medic/dietetician, dieta fara gluten poate fi mai usor de tinut.

Simpla eliminare a alimentelor cu gluten din dieta va permite intestinului subtire sa se vindece, copilul vindecandu-se si putand fi considerat un copil normal, sanatos. Este foarte important de retinut ca acest tratament este pe viata! Ingerarea glutenului ducand iar la aparitia bolii celiace.

Asociatii pacienti

Pentru ajutor, puteti apela la asociatiile de pacienti celiaci, pe care le puteti gasi aici. De asemenea, daca ai o intrebare despre boala celiaca? Trimite-o Centrului de Management pentru Boala Celiacă prin formularul din aceasta pagina si vei primi un raspuns in cel mai scurt timp posibil.

Comentarii 2

  1. Am o fetiță de 4 ani și de 2 ani ne chinuim cu o alergie la orez și paste ce poate fi va rog din suflet andrumatima undeva cu ea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *