boala celiaca sa afecteze creierul

Poate boala celiaca sa afecteze creierul?

Boala celiaca afecteaza din ce in ce mai multi oameni, insa cati dintre ei sunt constienti oare de efectele sale asupra sanatatii si importanta unei diete fara gluten pentru ameliorarea ei? Se poate, oare, ca in timp sa apara simptome neurologice si boala celiaca sa afecteze creierul?

banner-magazin-celiaci

Andre H. Lagrange, neurolog de la ­­­­­­­­­­­­Universitatea Vanderbilt din Nashville, povesteste despre un caz pe care l-a avut in trecut. Un pacient a venit la el la o consultatie. Acesta avea o serie de crize care apareau constant din cauze necunoscute. In urma unui consult neurologic, doctorul a observat cateva pete albe pe creierul barbatului si s-a gandit ca poate avea un tip de cancer si i-a recomandat un tratament pe baza de medicamente anti-epilepsie, insa acesta nu a avut efect.

In aceasta si­­­­tuatie, doctorul a apelat la mama barbatului, pe care a intrebat-o despre obiceiurile lui alimentare. Dr. ­­­­­Lagrange voia sa vada daca exista o legatura sau o concordanta intre alimentele pe care le consuma barbatul si declansarea crizelor. Mama barbatului i-a spus ca a observat ca atunci cand apareau crizele, acesta suferea de constipatie si diaree. Dupa o serie de analize (teste anticorpi, biopsie intestinala etc.), Dr. Lagrange a vazut ca barbatul suferea de boala celiaca, o afectiune autoimuna a intestinului, declansata de glutenul din grau si alte cereale. Odata ce barbatul a inceput sa tina o dieta fara gluten, crizele s-au oprit, iar leziunile cerebrale au disparut treptat. In timp, el s-a recuperat aproape complet.

simptome celiachie intoleranta la gluten

Acesta este doar un exemplu in care tratarea bolii celiace a rezolvat ceea ce parea o tulburare a creierului.  Exista cazuri in care o dieta fara gluten a ajutat la tratarea unui copil suferea de autism sau a unui profesor diagnosticat cu dementa. Se pare ca unele simptome neurologice ar putea semnala boala celiaca nediagnosticata.

Boala celiaca a fost asociata mult timp si cu simptome care nu tin neaparat de probleme ale intestinului. De exemplu: eruptii ale pielii si pustule, pierderea controlului muscular etc. Oamenii de stiinta au legat aceste probleme de deficientele nutritive care pot aparea la unele persoane. Asa cum anticorpii specifici la nivelul tesuturilor pot ajunge dincolo de intestin, se presupune ca si in cazul bolii celiace, care afecteaza intestinul, se pot inregistra efecte asupra creierului.

Aceasta idee, care ramane inca ipotetica, nu trebuie insa neglijata. In jur de 10% dintre persoanele care au boala celiaca, ar putea avea si simptome neurologice: de la dureri de cap si dureri ale nervilor, la ataxie si epilepsie.

Diagnostic celiachie

Intr-un studiu recent, neuroimunologul Andrew McKeon de la Clinica Mayo, a constatat deficiente de cupru la pacientii sai celiaci cu probleme neurologice sau cu boli autoimune ale sistemului nervos central. Insa, o minoritate relativa – 6 din 33 de pacienti, au inregistrat imbunatatiri neurologice odata ce au tinut o dieta fara gluten. Evitarea glutenului nu va trata in intregime boala suferita de acestia, insa ii poate ajuta, considera Andrew McKeon.

De asemenea, in urma cu cativa ani, Armin Alaedini, un imunolog de la Universitatea Columbia, a constatat ca gliadina ar putea reactiona incrucisat cu proteinele din creier. El a sugerat ca printr-o coincidenta, anumite proteine din interiorul neuronilor se aseamana structural cu proteinele din grau. Ceea ce inseamna ca, in cazul in care glutenul ataca sistemul imunitar, s-ar putea, de asemenea, sa afecteze tesutul cerebral.

Prin urmare atunci cand apar probleme neurologice inexplicabile, nu este complet exagerat daca am intreba medicul despre boala celiaca si probabilitatea existentei unei intolerante la gluten. Asta ar putea fi una dintre cauze!

Sursa informatii

 

Comentarii 1

  1. Am cu băiețel celiac și as vrea mai multă informație și ajutor in Alimentația lui, mulțumesc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *