Pancreatita si boala celiaca

Pancreatita si boala celiaca

Afla tot ce trebuie sa stii despre pancreatita, de la simptome si pana la cauze si tratament, inclusiv legatura dintre pancreatita si boala celiaca, totul in articolul urmator.

banner-magazin-celiaci
  1. Ce este pancreatita?
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Pancreatita si boala celiaca

Ce este pancreatita?

Pancreasul este o glanda, care se situeaza in abdomenul superior, in spatele stomacului. Pancreasul produce enzime care ajuta la digestie si hormoni care ajuta la reglarea modului in care corpul nostru proceseaza principalul combustibil energetic, anume glucoza (1). 

Pancreatita se refera la o inflamatie a pancreasului; aceasta poate fi acuta – atunci cand apare brusc si dureaza cateva zile si cronica atunci cand se desfasoara de-a lungul anilor. 

Cazurile usoare de pancreatita pot fi remediate cu ajutorul tratamentului, dar cazurile severe pot provoca complicatii care pun viata in pericol.

Simptome

Semnele si simptomele pancreatitei pot varia, insa cele mai comune includ:

  • Durere in zona abdomenului superior
  • Dureri abdominale care iradiaza in spatele 
  • Durere abdominala care se agraveaza dupa masa
  • Febra
  • Puls crescut
  • Greata
  • Varsaturi
  • Sensibilitate la atingerea abdomenului.

Semnele si simptomele pancreatitei cronice includ:

  • Dureri abdominale 
  • Slabit neintentionat
  • Scaune grase (steatoree).

ce este pancreatita

Cauze

80% din cazurile de pancreatita sunt datorate abuzului de alcool sau acumularii calculilor biliari. Calculii biliari sunt cea mai frecventa cauza a pancreatitei acute, iar alcoolul este cea mai frecventa cauza a pancreatitei cronice (2).

Pancreatita apare atunci cand enzimele digestive se activeaza cand sunt inca in pancreas, iritand celulele pancreasului si provocand inflamatie.

Accesele repetate de pancreatita acuta, pot duce la aparita leziunilor si evolutia catre pancreatita cronica. Atunci cand se formeaza tesut cicatricial, pancreasul isi pierde functiile, ceea ce poate duce la probleme digestive si diabet.

Conditiile care pot duce la pancreatita includ:

  • Chirurgie abdominala
  • Alcoolism
  • Anumite medicamente
  • Fibroza chistica
  • Liteaza (pietre bileare)
  • Niveluri ridicate de calciu in sange (hipercalcemie), care pot fi cauzate de o glanda paratiroida hiperactiva (hiperparatiroidism)
  • Niveluri ridicate de trigliceride in sange (hipertrigliceridemie)
  • Infectii
  • Leziuni la nivelul abdomenului
  • Obezitatea
  • Cancer pancreatic.

Diagnostic

Testele si procedurile utilizate pentru diagnosticarea pancreatitei includ:

  • Analize de sange – enzime pancreatice.
  • Testele de scaun – in pancreatita cronica pentru a masura nivelurile de grasime care ar putea sugera ca sistemul digestiv nu absoarbe nutrientii in mod adecvat.
  • Tomografie computerizata (CT) – scanare pentru depistarea calculilor biliari si pentru a evalua gradul de inflamatie a pancreasului.
  • Ecografie abdominala pentru diagnosticul calculilor biliari si a inflamatiei pancreasului.
  • Ecografie endoscopica pentru inflamatii si blocaje in canalul pancreatic sau a canalul biliar.
  • Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pentru anomalii ale vezicii biliare, pancreasului si canalelor.

diagnostic pancreatita

Tratament

  • Postul –  postul alimentar poate fi recomandat in anumite situatii atunci cand pacientul este urmarit in spital, pentru a participa la refacerea pancreasului. Revenirea la o dieta normala se face treptat; in prima etapa se vor consuma numai alimente usor de digerat, preparate cu ajutorul blenderului, iar cu timpul o sa se faca tranzitia catre o dieta obisnuita.

Uneori poate fi recomandata alimentatia enterala. 

  • Medicamente analgezice – pancreatita poate provoca dureri severe.
  • Fluide intravenos (IV) – deoarece corpul este intr-o stare de stres, are un consum crescut de energie si lichide pentru repararea pancreasului; acest lucru aduce un risc crescut de deshidratare.

Dupa ce echipa medicala stabilizeaza boala si starea pacientului este sub control, tratamentul se poate adresa cauzei de la baza pancreatitei, care poate cuprinde:

  • Proceduri pentru remedierea a obstructiilor cailor biliare. Pancreatita cauzata de un canal biliar ingustat sau blocat poate necesita proceduri pentru deschiderea sau largirea canalului biliar.
  • Chirurgia vezicii biliare – daca acumularea calculilor biliari sunt cauzat pancreatitei, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru indepartarea acestora sau a vezicii biliare (colecistectomie).
  • Chirurgia pancreasului. Poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru indeparta lichidul pancreatic sau tesutul bolnav.
  • Tratament pentru dependenta de alcool. Consumul excesiv de alcool pe parcursul mai multor ani poate provoca pancreatita, iar continuarea consumului de bauturi alcoolice poate agrava pancreatita si poate duce la complicatii grave ale sanatatii.

Tratamente suplimentare pentru pancreatita cronica:

  • Medicamente pentru managementul durerii.
  • Enzime pentru imbunatatirea digestiei. Suplimentele de enzime pancreatice pot ajuta corpul sa descompuna si sa proceseze nutrientii din alimente.
  • Modificari ale dietei. Medicul dumneavoastra va poate indruma catre un dietetician care va poate ajuta sa planificati mesele cu un continut echilibrat al grasimilor si bogate in substante nutritive. 

boala celiaca si pancreatita

Pancreatita si boala celiaca

Pacientii cu celiachie sunt expusi unui risc crescut de pancreatita, chiar si de pana la trei ori mai mare fata de populatia generala (3).

O lucrare a luat in analiza datele de la 28,908 de pacienti cu boala celiaca. Acest studiu a constatat un risc mai mare de 2-3 ori de pancreatita la pacientii cu boala celiaca. Estimarile de risc au fost scazute pentru pancreatita acuta legata de calculul biliar si ridicate pentru insuficienta pancreatica, necesitand suplimentarea cu enzime pancreatice. 

Cele mai mari riscuri au fost observate, in mod general, in primul an de biopsie, in special pentru pancreatita cronica.

Foarte important, intre 10 si 20% dintre pacientii nou diagnosticati cu boala celiaca pot prezenta insuficienta pancreatica (4,5). 

Exista mai multe studii care au demonstrat asocierea dintre boala celiaca si pancreatita clinic. Intr-un studiu prospectiv, 169 de pacienti, cu dureri abdominale recurente, sugestive pentru boala pancreatica, au fost testati atat pentru afectiuni pancreatice cat si pentru boala celiaca. 

Doisprezece (7,1%) din pacienti au prezentat dovezi histologice in concordanta cu boala celiaca (6). 

In cadrul analizelor de urmarire a fost inregistrata o remediere completa a durerii, fara aparitia unor noi episoade de pancreatita acuta, pentru toti pacientii care au respectat dieta fara gluten. 

Multe studii au raportat o asociere intre boala celiaca si insuficienta pancreatica exocrina. Prevalenta insuficientei pancreatice exocrine la persoanele cu boala celiaca netratata, variaza de la 4 la 80% conform acestui studiu (7).

Mai mult, leziunile intestinale se coreleaza cu gradul de scadere a functiei pancreatice exocrine, iar introducerea precoce a dietei fara gluten duce la remedierea insuficientei pancreatice exocrine in cazurile usoare (8).

Un nou studiu publicat in august 2020, se adreseaza din punct de vedere epidemiologic si al riscurilor urmarind evolutia pancreatitei cronice si acute la pacientii cu boala celica, cu ajutorul unei baze de date din SUA – care a curpins cuprins 72,965,940 de indivizi (9).

Acesta este unul dintre cele mai mari studii realizate pana in prezent pentru a evalua riscul de pancreatita la pacientii cu boala celiaca si primul care evalueaza urmarile pancreatitei la pacientii cu celiachie. 

Dupa ajustarea factorilor, s-a observat o crestere modesta a riscului de pancreatita cronica si acuta la pacientii cu boala celiaca. Interesant este faptul ca pacientii cu boala celiaca au prezentat un risc mai mare de a dezvolta pancreatita acuta idiopatica- fara o asociere semnificativa cu alte etiologii.

Mai multi factori contribuie la fiziopatologia de baza a pancreatitei si insuficientei pancreatice in boala celiaca, inclusiv malnutritia, inflamatia intestinala si posibile trasaturi imunologice comune. 

legatura dintre pancreatita si boala celiaca

Boala celiaca este o cauza bine-cunoscuta a malnutritiei, care la randul sau este legata de modificari pancreatice atat structurale, cat si functionale, inclusiv  afectarea secretiei enzimatice – datorita deficientei proteice, dar si de fibroza pancreatica si atrofia acinara.

 Acest lucru poate influenta compozitia bilei si golirea vezicii biliare, care ulterior pot contribui la dezvoltarea microlitiazei si a pancreatitei.

Malnutritia din boala celaica, secundara atrofiei vilozitare, precum si insuficienta pancreatica se poate prezenta in mod similar.

Inflamarea intestinala poate duce la perturbarea secretia hormonale mediate enteric (colecistokinina si secretina), precum si stenoza.

In cele din urma, atat boala celiaca cat si pancreatita, pot impartasi trasaturi imunologice comune, cum ar fi citokinele mediate de celulele T helper, despre care se stie ca sunt crescute in ambele boli, fiind si o posibila explicatie a asocierii.

Administrarea enzimelor pancreatice este utila numai in cazurile de insuficienta pancreatica. Conform studiului existat o crestere semnificativa a necesitatii terapiei de substitutie enzimatica in boala celiaca pentru majoritatea pacientilor au avut diagnosticul de insuficienta pancreatica si pancreatita cronica.

Pe langa faptul ca acest studiu este cel mai mare realizat pana in prezent, principalul punct forte al sau este acela ca este primul studiu care raporteaza si efectele date de pancreatita la pacientii cu boala celiaca. 

Pacientii cu boala celiaca au avut rezultate mai slabe in urma unui episod de pancreatita acuta comparativ cu populatia fara boala celiaca, rezultatele au fost la fel si in cazul pancreatitei cronice. Aceasta este o constatare unica pentru aceasta studiu, iar explicatia acestor efecte se poate rezuma la o stare nutritionala deteriorata la pacientii cu boala celiaca.

Limitarea acestui studiu este faptul ca a fost utilizata o baza de date. Insa au fost implementati mai multi pasi pentru evaluarea riscurilor si a rezultatelor, tocmai pentru a evita anumite confuzii create de prejudecati. 

Acest studiu recent, ne arata ca exista un risc de dezvoltare a pancreatitei pentru pacientii cu boala celiaca. Specialistii insumeaza ca, durearea abdominala recurenta care sugereaza etiologia pancreatica, pancreatita idiopatica sau cresterea enzimelor pancreatice ar putea fi semne care sa justifice efectuarea investigatiilor pentru boala celiaca (9).

Bibliografie:

Crisan Lorena – Nutritionist Dietetician

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *