Malnutritia | O problema frecventa a celiacilor

Malnutritia | O problema frecventa a celiacilor

Boala celiaca netratata poate duce la complicatii severe pe termen lung. Dintre acestea amintim: malnutritia, diverse boli autoimune, boli neurologice si chiar si cancer. Aflati mai multe, in articolul de mai jos. 

banner-magazin-celiaci

Prin definitie, malnutritia este starea care se dezvolta atunci cand organismul nu primeste cantitatea corecta de vitamine, minerale si alte elemente nutritive. Organismul are nevoie de aceste cantatitati de vitamine pentru a mentine tesuturile sanatoase si pentru a functiona in conditii optime.

Ce este malnutritia?

Malnutritia apare la persoanele care sunt fie subnutrite sau care au o dieta nepotrivita (consumul in exces de alimente bogate in grasimi, sare si zahar). Subnutritia apare ca o consecinta a unui consum redus de substante nutritive esentiale. De asemenea, ea poate sa mai apara atunci cand organismul uman le excreta mai rapid decat pot fi inlocuite.

Sugarii, copiii mici si adolescentii au nevoie de nutrienti suplimentari. De asemenea, este nevoie de suplimentarea nutrientilor si in cazul femeilor insarcinate  sau care alapteaza.

Afla si despre cauza migrenelor frecvente din acest articol!

Pierderea nutrientilor poate fi accelerata prin diaree, transpiratie excesiva, sangerari abundente sau insuficienta renala. Aportul de nutrienti poate fi redus in cazul bolilor grave, de o dieta excesiva, alergii alimentare, rani grave sau abuz de droguri.

In statele dezvoltate, deficientele nutritionale au fost inlocuite cu dezechilibre dietetice sau excese alimentare ce duc la  principalele cauze de deces si invaliditate.

Supraalimentatia este atunci cand oamenii mananca  prea mult sau prea multe lucruri gresite. Riscul de supraalimentatie este atunci cand ai crescut cu cel putin  20% in greutate.

Tulburarile nutritionale pot afecta orice sistem din organism chiar si simturile vederii, gustului si mirosului. Ele pot produce, de asemenea, anxietate, modificari ale dispozitiei, precum si alte simptome psihiatrice.

Malnutritia incepe cu modificari ale nivelului de nutrienti din sange si tesuturi, ducand pana la alterari ale nivelurilor de enzime. Poate duce si la anomalii ale tesuturilor si disfunctionalitati ale organelor ce pot fi urmate de boala si deces.

malabsorbtia

Care sunt cauzele aparitiei malnutritiei?

  1. Saracia si lipsa de hrana sunt motivele principale de aparitie a malnutritiei.
  2. Pierderea apetitului asociat cu procesul de imbatranire. Malnutritia afecteaza unul din patru varstnici. In plus, boli ca dementa si boala Alzheimer pot determina persoanele in varsta sa uite sa manance.
  3. Bolile cronice – Exista un risc crescut de malnutritie asociata cu bolile cronice, in special boli ale tractului intestinal, rinichi și ficat. Pacientii care sufera de boli cronice cum ar fi cancerul, SIDA, paraziti intestinali, precum si alte afectiuni gastrice (cum ar fi boala celiaca) pot pierde in greutate rapid deoarece acestea nu pot absorbi vitamine importante, calorii si fier.
  4. Persoanele cu dependente de alcool sau droguri prezinta un risc crescut de malnutritie. Acesti oameni au capacitatea de a absorbi nutrienti afectata de alcool sau de droguri. Organele afectate sunt in special ficatul, pancreasul si creierul.
  5. Tulburarile de alimentatie. Persoanele cu anorexie sau bulimie pot limita aportul de alimente astfel incat sa devina subnutrite.
  6. Alergii la mancare. Persoanele cu alergii alimentare de multe ori au nevoie de aport suplimentar de calorii pentru a isi mentine greutatea.

In ultimii 50 de ani, cercetatorii au ajuns sa inteleaga mult mai multe despre modul in care se manifesta simptomele bolii celiace si simptomele de intoleranta la gluten. Astfel, acestia au inteles care sunt pericolele netratarii alergiilor sau intolerantelor alimentare si anume: malnutritia, dezvoltarea fizica intarziata la copii, afectiuni neurologice si psihiatrice si multe altele.

Glutenul este uneori numit un „ucigas tacut”  deoarece el poate fi sursa tuturor problemelor cu care se confrunta organismul omenesc fara ca cineva sa stie.

Microbiomul este considerat „zona zero„, pentru ca din intestin porneste tot raul pentru ca apoi sa se raspandeasca in restul organismului. Simptomele bolii celiace pot varia in ceea ce priveste intensitatea si depind de raspunsul unic al persoanei, deci bolnavii vor avea reactii sau semne diferite.

Cum putem sa prevenim malnutritia?

  • Alaptarea bebelusilor timp de cel putin sase luni, este considerat cel mai bun mod de a preveni malnutritia in copilarie.
  • Cosuma cat mai multe fructe, cereale(ce nu contin gluten) si legume.
  • Mananca o varietate de alimente care au un continut scazut in grasimi si care contin doar cantitati moderate de sare si zahar.
  • Exercitiile fizice zinice timp de cel putin 30 de minute ajuta la atigerea si mentinerea greutatii ideale.
  • Consumul de alcool cu moderatie sau chiar evitarea consumului de alcool
  • Monitorizarea pacientilor internati in spital. Acestia trebuie sa fie testati pentru prezenta unor boli care ar putea duce la malnutritie. Pacientii ce prezinta cu risc mai mare decat media pentru malnutritie ar trebui evaluati mai indeaproape si monitorizati pe termen lung inclusiv dupa perioada

Referinte:

Beers, Mark H., MD, and Robert Berkow, MD, editors. „Malnutrition.” Section 1, Chapter 2. 

In The Merck Manual ofDiagnosis and Therapy. Whitehouse Station, NJ: Merck Research Laboratories, 2004.

Sursa foto: pexels.com

Comentarii 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *