Vaccinul pentru celiachie

Vaccinul pentru celiachie, speranta sau exagerare?

Dr. Bob Anderson, cercetator la „Walter and Eliza Hall Institute“, lucreaza in prezent la vaccinul pentru celiachie, numit Nexvax2. Statisticile arata ca aproximativ 1% din populatia globului este afectata de boala celiaca, boala ce in prezent poate fi tratata doar prin eliminarea alimentelor ce contin gluten din dieta.

banner-magazin-celiaci

La persoanele cu boala celiaca, sistemul imunitar reactioneaza la gluten provocand un raspuns imun care distruge mucoasa intestinului subtire si inhiba capacitatea sa de a absorbi nutrientii din alimente. De aceea, gasirea unei modalitati de tratament sau, si mai bine, de prevenire a acestei afectiuni este o prioritate pentru echipe de cercetatori din intreaga lume.

Pornind de la observatia ca nu toate persoanele care respecta dieta fara gluten se si vindeca, dr. Bob Anderson, cercetator la „Walter and Eliza Hall Institute“, lucreaza in prezent la un potential „vaccin” pentru boala celiaca, numit Nexvax2.

Cum actioneaza acest vaccin?

Spre deosebire de vaccinurile clasice, la care suntem expusi unui agent infectios inactiv (virus sau bacterie) care produce un raspuns imun al organismului, acest vaccin actioneaza diferit. In loc de a incerca sa provoace un raspuns puternic la o substanta straina, cum ar fi glutenul, ideea este de a administra organismului mici cantitati din acesta in mod repetat, astfel incat sistemul imunitar sa fie „pacălit” si  reactia acestuia la gluten sa fie diminuata.

Acest vaccin, primul din lume pentru boala celiaca, consta din extragerea de fragmente de proteina din grau si orz care declanseaza o reactie imuna in organism. Vaccinul a aratat rezultate promitatoare, trecand de faza I clinica a studiului (faza in care se verifica daca vaccinul este sigur si daca are efecte adverse), fiind de asteptat sa se initieze studiile de faza II in curand. Dr. Anderson apreciaza ca acest vaccin ar putea ajuta 90% din pacientii diagnosticati cu boala celiaca.

Vaccinul pentru celiachie si efectele secundare pe care acesta le are

Trebuie precizat, totusi, ca si acest vaccin, ca majoritatea vaccinurilor, poate avea efecte secundare. Pe parcursul testelor au fost pacienti care au avut greata, varsaturi sau dureri abdominale, si chiar reactii adverse severe care au condus la abandonarea participarii lor in acest studiu. Un alt aspect care trebuie luat in considerare este faptul ca boala celiaca este o consecinta a intolerantei la gluten; de aceea, intrebarea fireasca ce se contureaza este urmatoarea: Blocand producerea de anticorpi la gluten, atenuam si inflamatia existenta la nivelul intestinului subtire?

Din pacate, studiile arata ca, desi acest vaccin reduce raspunsul imun al corpului la gluten, totusi nu poate reduce si distrugerile provocate de acesta.  Exista pacienti care inca prezinta leziuni la nivelul intestinului subtire si dupa 5 ani de la adoptarea dietei fara gluten. De aceea, ei continua sa aiba nevoie de o schema de tratament complexa care sa includa si medicamente.

In concluzie, desi pacientii cu boala celiaca isi pun mari sperante in aceasta imunoterapie cu ajutorul vaccinului Nexvax2, nu putem aprecia eficienta acestui tratament pana nu se finalizeaza studiile clinice.  Se anticipeaza ca se va putea produce si comercializa pe scara larga acest vaccin abia in 2017.

Cei interesati despre acest studiu pot consulta si urmatoarele surse:
3:  Future forms of immunotherapy J. Allergy Clin Immunol 2011 Jan;127(1):8-15 doi:10:1016.jaci.2010.10.034  Casale, TB & Stokes, JR
4: Peptide-based therapeutic vaccines for allergic and autoimmune diseases. Nature Medicine Supplement 2005 11:4  Larche, M & Wraith, DC
5:  An update on immunotherapy for food allergy Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2010 10(6):587-93.  Skurlock, AM & Jones, SM.

Sursa foto: www.medicover.ro

Comentarii 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *