Suferi de o boala cronica?

Suferi de o boala cronica? Eliminarea glutenului din alimentatie te-ar putea ajuta!

Suferi de o boala cronica? Un studiu din 2015, publicat de Dr. Alessio Fasano de la Harvard, confirma faptul ca alimentele ce contin gluten au un impact major asupra sanatatii tuturor celor care le consuma. Cum? Prin cresterea riscului de  aparitie a unui „intestin permeabil”.

banner-magazin-celiaci

Dr. Fasano a descoperit ca expunerea la gliadina, o proteina care se gaseste in gluten, creste permeabilitatea mucoasei epiteliale ale intestinului. Acest lucru lucru se intampla atat la persoanele cu boala celiaca, cat si la subiectii sanatosi.

Un intestin sanatos joaca un rol important in functionarea sistemului imunitar. Un intestin sanatos, care functioneaza corect, ajuta la extragerea nutrientilor din alimente, permitand acestor compusi sa intre in fluxul sanguin si astfel este hranit corpul.

Intestinul mai are, insa, si rolul de bariera ce blocheaza substantele nocive si particulele de alimente nedigerate de la intrarea in fluxul sanguin. Cu toate acestea, in cazul in care spatiile mici dintre celulele intestinale se maresc, atunci o gama larga de substante, care nu ar trece in mod normal printr-un intestin sanatos in sange, sunt lasate sa treaca.

Mai mult, studiul a aratat ca gliadina duce la cresterea permeabilitatii barierei sange-creier, permitand astfel virusilor, bacteriilor si toxinelor sa patrunda in acest spatiu. Acest spatiu este, in mod normal, protejat.

Sindromul Intestinului Permeabil si Intoleranta la Gluten

Un intestin permeabil a fost legat de o serie de simptome aparent fara legatura precum si de aparitia bolilor cronice cum ar fi:

  • Artrita reumatoida;
  • Alergiile alimentare;
  • Astmul;
  • Eczemele;
  • Boala inflamatorie intestinala;
  • Boala lui Lou Gehrig;
  • Fibroza chistica;
  • Diabetul;
  • Autismul;
  • ADHD;
  • Boala Alzheimer;
  • Parkinson;
  • Oboseala cronica.

Acest lucru este explicat de specialisti prin faptul ca glutenul mentine inflamatia in organism. Astfel, printre substantele care patrund in fluxul sanguin din intestin, este una deosebit de nociva numita lipopolizaharida (LPS).

LPS este un compus care formeaza membrana exterioara a anumitor tipuri de bacterii din intestin. Aceste bacterii traiesc, in mod normal, in intestin fara a ne crea probleme. Atunci cand trec din intestin in sange ele provoaca o reactie inflamatorie puternica.

Un intestin permeabil va crește cantitatea de LPS care circula in sange producand o inflamatie sistemica (inclusiv inflamarea creierului), iar cresterea riscului de aparitie a unei boli cronice este rezultatul inevitabil.

Cum ne poate ajuta dieta fara gluten?

In primul rand aceasta dieta presupune:

  1. Consumul alimentelor ce au proprietati anti-inflamatoare.  Produsele alimentare ce te pot  ajuta in lupta impotriva inflamatiei sunt: pestele, fructele de padure rosii si violet (acestea sunt bogate in polifenoli), legumele cu frunze de culoare verde inchis, cartofi dulci, etc. Adauga in dieta ta zilnica ierburi anti-inflamatorii, inclusiv turmeric (curcumin), ghimbir, rozmarin. Elimina alimentele inflamatorii, cum ar fi uleiurile rafinate,  omega-6, porumbul, soia, zaharul, painea alba, alcoolul, laptele si, in general, tot ceea ce contine gluten.
  2. Consumul redus de alimente procesate, chiar eliminarea acestora din dieta deoarece, acestea contin cantitati mari de zahar, sare si conservanti care sunt responsabile, in parte, de declansarea bolilor autoimune. Obiceiurile alimentare ale oamenilor din zonele urbane industrializate sunt foarte diferite de ceea ce a fost in urma cu doua sau trei decenii. A aparut o noua gama de alimente, noi tipuri de plante alimentare modificate genetic ce contin diverse ingrediente chimice, arome si conservanti. Aceste alimente trebuie evitate.
  3. O alimentatie bogata in fibre. Acest lucru asigura o buna functionare a tractului digestiv.  Fibrele reprezinta acea parte din planta pe care organismul nostru nu o poate digera sau absorbi. Spre deosebire de alte componente alimentare, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii, pe care corpul uman le digera, fibrele nefiind digerate de organism, trec prin stomac, intestinul subtire si colon aproape intacte si apoi sunt eliminate. Fibrele ajuta la mentinerea sanatatii intestinale.
  4. Scaderea nivelului de colesterol. Fibrele solubile ce se gasesc in fasole, ovaz, seminte de in si in taratele de ovaz fac ca nivelul colesterolului sa fie redus. De asemenea, studiile au aratat ca alimentele bogate in fibre pot avea si alte beneficii, protejand inima prin reducerea  tensiunii arteriale si  a inflamatiei.

Este important sa retinem ca aceasta dieta ajuta intestinul sa se vindece. Odata ce cunosti starea de deteriorare si de permeabilitate a intestinului  poti ajuta sa inceapa procesul de vindecare prin schimbarea stilului de viata.

Referinte:

1.     Effect of Gliadin on Permeability of Intestinal Biopsy Explants from Celiac Disease Patients and Patients with Non-Celiac Gluten Sensitivity-Justin Hollon, Elaine Leonard Puppa, Bruce Greenwald, Eric Goldberg, Anthony Guerrerio,and Alessio Fasano-2015 Mar; 7(3): 1565–1576.

2.      Perlmutter, David. Brain Maker: The Power of Gut Microbes to Heal and Protect Your Brain for Life. Little, Brown and Company; 1 edition (April 28, 2015)

Comentarii 3

  1. În magazin sint foarte puține produse fără gluten eu caut bŕinza fără gluten și lapte unde pot găsi ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *