Sindromul Intestinului Permeabil si Intoleranta la Gluten

Sindromul Intestinului Permeabil si Intoleranta la Gluten

Prin definitie, permeabilitatea intestinala se refera la capacitatea materialului din interiorul tractului gastro-intestinal de a trece prin celulele mucoasei peretelui intestinal in restul corpului. Intestinul prezinta in mod natural o anumita permeabilitate, care permite nutrientilor sa treaca prin intestin, mentinandu-si in același timp si functia de bariera. Aceasta functie de bariera face ca substantele daunatoare  sa nu paraseasca intestinul si sa migreze catre restul organismului.

banner-magazin-celiaci

In cazul anumitor persoane, structura fizica a intestinelor acestora este compromisa. Jonctiunile stranse care controleaza ceea ce retine intestinul nu funcționeaza in mod corespunzator, permitand substantelor toxice sa treaca in fluxul sanguin. Acest lucru este cunoscut sub numele de sindromul intestinului permeabil.

Medicii constata o permeabilitate intestinala crescuta in cazul celor care au fost diagnosticati cu boala Crohn, boala celiaca, la persoanele care primesc chimioterapie, precum si la cei care au un aport ridicat de substante daunatoare pentru intestin, cum ar fi aspirina si alcoolul. Cu toate acestea, permeabilitatea intestinala este un simptom al acestor boli si nu o cauza.

In cazul bolii celiace, glutenul este factorul care declanseaza sindromul intestinului permeabil. Mai exact, fractiunea numita gliadina si anumite proteine similare solubile in alcool, din alte cereale (denumite colectiv prolamine), care sunt asociate cu dezvoltarea de leziuni intestinale.

O trasatura comuna a prolaminei de grau/secara/orz este un continut ridicat de glutamina (> 30%) si prolina (> 15%).

sindromul colonului iritabil

Riscul de aparitie a bolii celiace depinde de urmatorii factori:

1. Cantitatea de gluten ingerata.

2. Calitatea glutenului ingerat.

3. Modelul /calendarul de hranire pentru sugari.

Studii recente(1) sugereaza ca modelul de nutritie pentru sugari poate avea un rol important in declansarea bolii celiace sa a altor boli autoimune. Alaptarea la san este recomandata sa se faca un timp cat mai indelungat pentru a intarzia sau a reduce riscul de a dezvolta boala celiaca. Laptele matern are efecte benefice asupra procesului de colonizare microbiana a intestinului nou-nascutului.

Astfel, Bifidobacteriile  sunt predominante in materiile fecale ale sugarilor alaptati la san, in timp ce o mai mare varietate de grupe de bacterii (Bacteroides, Streptococcus, Clostridium, etc)  s-au gasit in fecalele sugarilor hraniti cu lapte praf.

Modificari in componenta microbiotei intestinale pot sa apara, de asemenea, ca urmare a trecerii ulterioare de la alaptare la intarcare si la introducerea de alimente solide.

Modificarea echilibrului intestinal intre bacteriile benefice si cele potential nocive a fost de asemenea asociat cu inflamatia intestinului si a cresterii permeabilitatii acestuia.   

boala celiaca si sindromul colonului iritabil

Ce ne poate ajuta la refacerea intestinului?

1.   Consumul redus de alimente procesate, chiar eliminarea acestora din dieta. Acestea contin cantitati mari de zahar, sare si conservanti care sunt responsabile, in parte, de declansarea bolilor autoimune. Obiceiurile alimentare ale oamenilor din zonele urbane industrializate  sunt foarte diferite de ceea ce a fost in urma cu doua sau trei decenii. A aparut o noua gama de alimente, noi tipuri de plante alimentare modificate genetic ce contin diverse ingrediente chimice, arome si conservanti.

2. Prebioticele – acestea au efecte stabilizatoare asupra barierei intestinale. Cercetatorii au aratat ca galactooligozaharide protejeaza impotriva infectiilor cu Salmonella,iar fructo-oligozaharide atenueaza steatoza hepatica prin modularea microbiotei intestinale sau imbunatatesc functia de bariera a intestinului.

3. Radacina de lemn dulce este o planta care ajuta la echilibrarea nivelului de cortizol si imbunatatestea productia  de acid în stomac. Radacina de lemn dulce  sprijina procesele naturale ale corpului mentinand intr-o forma optima mucoasa stomacului si a duodenului. Aceasta planta este recomandata in special in cazurile de intestin permeabil produs din cauza stresului emotional.

4. Quercetina. Aceasta imbunatateste functia de bariera  a intestinului. Quercetina este un flavonoid si este frecvent intalnita in fructe si legume, in special  in ceapa, citrice si mere. Poate fi gasita, de asemenea, in struguri si in uleiul de masline. Ceaiul verde si vinul rosu contin  cantitati  notabile de quercetina. Quercetina reduce eliberarea de histamina, care este specifica in intolerantele alimentare.

5. Suplimentele cu vitamine, minerale si aminoacizi:  Deficienta de B12 este o alta deficienta des intalnita la persoanele cu intestin permeabil. L-glutamina este un aminoacid cunoscut pentru rolul sau de a proteja mucooasa intestinala si care poate contribui la accelerarea procesului de vindecare a intestinului.

Referinte:

  1. Grönlund MM, Gueimonde M, Laitinen K, Kociubinski G, Grönroos T, Salminen S, et al (2007). Maternal breast-milk and intestinal bifidobacteria guide the compositional development of the Bifidobacteriummicrobiota in infants at risk of allergic disease. Clin Exp Allergy 37: 1764-1772.

Sursa foto

Comentarii 2

  1. Buna. Ce analize se fac pentru testarea permeabilitatiii intestinale(in afara de zonulina)? Dacă zonulina este in limite normale, jonctiunile dintre enterocite sunt intacte ? Mai exista și o alta cale de acces a proteinelor in circuitul sanguin?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *