Dieta antiinflamatoare

Dieta antiinflamatoare| Cum ne poate ajuta dieta fara gluten sa eliminam inflamatia din organism?

Ruxandra Micu Articole, Sanatate 5 Comments

O dieta fara gluten este o dieta antiinflamatoare?

Procesul inflamator din organism sta la bazele oricarei boli. In cazul in care se transforma in inflamatie cronica, poate duce la aparitia unor boli precum: bolile cardiovasculare, cancerul, boala Alzheimer sau acneea, si multe altele.

Pentru multi, glutenul  este cel care poate provoca o serie de probleme de sanatate, incluzand chiar si afectiuni letale, inflamatie cronica, modificari ale bacteriilor sanatoase ale tractului gastrointestinal sau boli autoimune.

13043461_1686181368303031_8812233099742440949_n

Ce intelegem prin inflamatie?

Inflamatia este un raspuns complex al tesuturilor organismului la agresiunea agentilor patogeni cum ar fi bacterii, streptococi, stafilococi, virusi, etc. Inflamatia este un raspuns protector care implica celulele sistemului imunitar

Functia inflamatiei este de a elimina cauza initiala a leziunilor celulare, a celulelor si tesuturilor necrotice deteriorate de procesul inflamator si de a initia reparatii tisulare.

Semnele clasice de inflamatie sunt caldura, durerea, inrosirea, umflarea si pierderea functiei. O inflamatie redusa in intensitate inseamna un reactie insuficienta a organismului, care ar putea duce la distrugerea progresiva a tesuturilor prin imposibilitatea eliminarii  stimulului daunator (de exemplu bacteriile). Astfel,  ar putea fi compromisa supravietuirea organismului. In contrast, inflamatia cronica poate conduce la o serie de afectiuni, cum ar fi febra fanului, parodontita, ateroscleroza, artrita reumatoida si chiar cancerul (de exemplu, carcinomul vezicii biliare).

Inflamatia poate fi clasificata fie ca fiind acuta sau cronica.

Inflamatia acuta este raspunsul initial al organismului la stimulii daunatori si se realizeaza prin cresterea circulatiei plasmatice si a leucocitelor (in special a granulocitelor) din sange in tesuturile ranite. Inflamatia prelungita, cunoscuta sub numele de inflamatia cronica, duce la o schimbare progresiva a tipului de celule prezente la locul inflamatiei, cum ar fi celulele mononucleare si se caracterizeaza prin distrugerea simultana si vindecarea tesutului din procesul inflamator.

Exista o legatura intre inflamatie si gluten?

Cel mai cunoscut caz  este inflamatia cauzata de gluten la persoanele cu boala celiaca sau sensibilitatea la gluten nonceliaca. Dar inflamatia produsa de gluten este o problema chiar si pentru persoanele care nu sunt sensibile la gluten in mod special.

Inflamatia este periculoasa deoarece duce la cresterea  permeabilitatii intestinale.

Ce se intampla de fapt?

De exemplu, inima are un sistem foarte complex de „control al frontierei”. Adica face ca organismul sa ia din sange numai substantele hranitoare pentru ca in fiecare zi inghiti milioane de virusi, bacterii, substante ce nu pot fi digerate si care trebuie sa fie eliminate.

Inflamatia in intestin face ca acest sistem de „control la frontiera” sa fie greu incercat.

Pe langa inflamatie care duce la cresterea permeabilitatii, glutenul accelereaza acest proces prin stimularea eliberarii unei proteine numite zonulina. Zonulina contribuie independent la slabirea  jonctiunilor dintre celulele intestinului. Acesti doi factori inflamatia si zonulina,  fac intr-adevar,  ca graul si toate celelalte alimente ce contin gluten sa ne creeze o adevarata problema .

Permeabilitatea intestinala este o problema mare, mai ales pentru ca este un factor important in dezvoltarea bolilor autoimune.

De asemenea glutenul afecteaza microbiomul intestinal, cunoscut sub numele de flora intestinala, adica  totalitatea de bacterii prietenoase care traiesc in intestin. Acestea te ajuta sa iti reglezi sistemul imunitar, sa  iti controlezi permeabilitatea intestinala, sa iti digeri alimentele, etc. Persoanele cu boala celiaca au adesea probleme foarte grave cu flora intestinala, dar aceste probleme sunt reduse semnificativ atunci cand persoana elimina glutenul.

De retinut:  Aceste dereglari ale microbiomului implica si persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiaca. Chiar si in cazul persoanelor care nu sunt deloc sensibile la gluten, inflamatia provocata de alte componente ale graului poate, de asemenea, sa actioneze asupra biomului intestinal.

De ce dieta fara gluten este o dieta antiinflamatoare? Cum ne poate ajuta dieta fara gluten sa eliminam inflamatia din organism?

Raspunsul este cat se poate de simplu. Se stie ca glutenul face ca sistemul imunitar sa atace celulele propriului organism, producand astfel aparitia inflamatiei. Eliminand glutenul din alimentatie facem sa dispara cauza si astfel permitem organismului sa se vindece.

Daca suferi de o afectiune care iti provoaca inflamatie in organism, atunci ar fi mai bine sa iti schimbi obiceiurile alimentare si sa adopti o dieta antiinflamatoare. In schema de tratament, de cele mai multe ori, medicii asociaza tratamentul medicamentos cu dietele anti-inflamatoare. Se stie ca cel mai bun medicament este mancarea. Mancarea noastra “ce-a de toate zilele” ne poate da viata sau ne poate ucide.

De-a lungul anilor nutritionistii au clasificat alimentele in carne, cereale, leguminoase, fructe, etc. Multi dintre noi sunt familiarizati cu”piramida alimentara”. Recent, insa alimentele au inceput sa fie privite ca alimente “vii”” sau “moarte”.

Alimentele „vii” sunt alimente care sunt consumate in stare proaspata  sau intr-o stare cat mai aproape de starea lor naturala. De exemplu compara o bucata de sashimi cu o bucata de peste congelat, sau porumbul dulce de pe cocean si cornflakes. Aceste alimente fac ca sanatatea noastra sa se imbunatateasca, iar dieta fara gluten include multe alimente de acest fel.

Resurse:

  1. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23253599
  2. livefoods.net
  3. http://science.naturalnews.com