Legatura dintre intoleranta la gluten si bolile ficatului

Legatura dintre intoleranta la gluten si bolile ficatului

Afla care este legatura dintre intoleranta la gluten si bolile ficatului si cum pot celiacii sa isi diminueze riscul de a dezvolta boli hepatice, in articolul de mai jos. 

banner-magazin-celiaci

Intoleranta la gluten, precum si forma mai putin grava, sensibilitatea la gluten, afecteaza din ce in ce mai multi oameni. Boala celiaca afecteaza 1-5 % din populatie si sensibilitatea gluten afecteaza peste 10 % pana la 20 % din populatie, iar aceste procente sunt in crestere de la an la an.

Persoanele cu intoleranta sau sensibilitate la gluten, se confrunta cu simptome neplacute precum: balonare, crampe, diaree, constipatie, dureri de cap, dureri musculare, tulburari de dispozitie, ameteala, probleme de echilibru, oboseala cronica. Cei afectati pot prezenta, de asemenea, eruptii cutanate severe, precum dermatita herpetiforma.

In cazul multor persoane care sufera de aceste simptome, singurul indiciu care ar putea indica o afectiune a ficatului este starea de oboseala inexplicabila. Ceea ce preocupa comunitatea medicala este faptul ca de multe ori descoperirea unor valori crescute a enzimelor hepatice este intamplatoare.

Cresterea valorilor acestor enzime rezulta din starea cronica de a toxicitate si  a inflamatiei pe care intoleranta la gluten le poate provoca. Din pacate, atunci cand se ajunge la acest punct, boala hepatica este instalata deja.

Ce se intampla, de fapt?              

Din cauza incapacitatii de a digera corect si de a procesa glutenul, se instaleaza aceasta stare cronica de inflamatie care duce la aparitia  sindromului de „intestin permeabil„. Acest lucru permite toxinelor si organismelor patogene sa se infiltreze in sange, astfel aparand o supraincarcare cronica toxica pentru ficat.

Sarcina suplimentara de toxine metabolice si microbiene fac ca la un moment dat ficatul sa devina saturat si astfel sa nu-si mai poata indeplinii functia corect. Nu mai poate detoxifia organismul si toxinele reintra in circulatia sanguina.

Rezultatul pe termen lung al acestei boli este adesea ficatul gras non-alcoolic. Aceasta este calea prin care se ajunge la alte boli hepatice mai grave.


Astfel, bolnavii celiaci netratati corespunzator:

  • au de 2 pana la la 6 ori un risc mai mare de a dezvolta boli hepatice sau daca exista o boala hepatica prealabila atunci riscul  de a avea si boala celiaca este de 4 pana la 6 ori mai mare;
  • sunt asociati cu un risc mai mare de 8 ori de deces de ciroza hepatica;
  • sunt de 20 de ori  mai predispusi la a dezvolta ciroza biliara primara.

Ce putem face pentru reduce acest risc?

Daca suferiti de orice fel de tulburari hepatice cronice, medicul dumneavoastra va poate recomada un test de anticorpi antigliadina. In cazul in care acest test este pozitiv, medicul va recomanda apoi o biopsie a intestinului subtire, pentru a determina starea de deteriorare a acestuia. Un rezultat pozitiv inseamna ca  boala celiaca a fost confirmata si ar trebui sa luati imediat masuri pentru a elimina glutenul din dieta voastra.

Vestea buna este ca studiile arata un raspuns pozitiv la adoptarea dietei fara gluten.

La pacientii cu enzime hepatice crescute, s-a observat normalizarea acestor valori in decurs de un an de la trecerea la aceasta dieta. Odata cu normalizarea valorilor enzimelor hepatice s-a constatat si disparitia problemelor digestive, precum si a celorlalte simptome ca oboseala sau tulburarile de dispozitie.

Vestea proasta este ca eliminarea glutenului din dieta poate fi un proces dificil. Glutenul este un ingredient care se poate gasi in multe produse alimentare (mustar, ketchup, sosuri, creme). Asta nu inseamna insa, ca daca vi s-a pus diagnosticul de intoleranta sau sensibilitate la gluten nu mai puteti consuma tot restul vietii alimentele care va plac. Exista si in varianta fara gluten. Ceea ce trebuie sa faceti este sa respectati cu strictete dieta pentru a repara stricaciunile care au fost facute in organism si sa gasiti alternative fara gluten pentru a inlocui acele alimente pe care le preferati.

Asigurarea unei nutritii bune este deosebit de importanta deoarece atat intestinul subtire cat si ficatul joaca un rol important in absorbtia nutrientilor, astfel incat pacientii care sufera de ambele afectiuni prezinta un risc mai mare de malnutritie.

Referinte:

  1. http://www.liverdoctor.com/gluten-can-be-a-culprit-in-some-types-of-liver-disease/, Gluten Can Be A Culprit In Some Types Of Liver Disease, Retrieved February 24, 2014, LiverDoctor.com, 2014.
  2. http://www.celiaccentral.org/Celiac-Disease/Related-Diseases/Liver-Disease/51/, Liver Disease, Retrieved February 24, 2014, CeliacCentral.org, 2014.
  3. http://www.examiner.com/article/bread-and-gluten-can-destroy-your-liver, Bread and Gluten Can Destroy Your Liver, Carl Lowe, Retrieved February 24, 2014, Clarity Digital Group, LLC,  2014.

Sursa foto: http://netdoctor.cdnds.net/15/43/1600×800/landscape-1445712159-g-liver-cancer-535642511.jpg

Comentarii 4

  1. Sufăr de câțiva ani de o dermatită .au spus mulți doctori prurigo cronic.cred că e dermatită herpetiformă.Cum mă puteți ajuta?e mai greu de unul singur cu aceasstă boală grea.

    1. Post
      Author

      Dermatita herpetiforma este semn clar al bolii celiace. Trebuie sa mergeti neaparat la un medic gastroenterolog si sa va faceti analizele de boala celiaca. In cazul in care reiese ca aveti boala celiaca, dieta fara gluten este tratamentul.

  2. Sunt diagnosticata cu celiachie din anul 2013, când am suferit un episod de erupție cutanată, pe partea superioară a spatelui și după analizele medicale confirmată.
    De atunci am mai avut episoade de erupție cutanata, cauza fiind nerespectarea regimului alimentar cu produse alimentare fără gluten.
    Sunt foarte scumpe și greu de găsit!
    Cei de făcut in aceasta situație?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *