Sensibilitatea-la-gluten-non-celiaca

Sensibilitatea la gluten non-celiaca | Dovezi care atesta existenta acesteia

Afla ce este sensibilitatea la gluten non-celiaca si cum poti descoperi daca si tu te numeri printre cei cu sensibilitate la gluten. Detalii in articolul de mai jos. 

Mult timp, medicii gastroenterologi precum si cercetatorii care au studiat boala celiaca au incercat sa inteleaga rolul pe care il are glutenul in cazul persoanelor care, desi nu au intestinul subtire afectat, totusi prezinta o sensibilitate atunci cand consuma alimente ce contin gluten.

In 2012, cercetatorii din domeniu au inventat termenul de „sensibilitate la gluten non-celiaca” pentru persoanele care prezinta simptome similare cu boala celiaca si spun ca se simt mai bine urmand o dieta fara gluten.

Aproximativ 6 % din populatie sufera de sensibilitate la gluten non-celiaca, cu o posibila reactie imuna la gluten

,spune medicul Alessio Fassano, director al Centrului pentru cercetarea bolii celiace de la Spitalul pentru copii MassGeneral din Boston.

Sensibilitatea la gluten non-celiaca este o forma de intoleranta la gluten, care nu indeplineste criteriile de diagnostic pentru boala celiaca sau alte afectiuni inrudite, cum ar fi alergia la grau si nu cauzeaza inflamatia sau deteriorarea intestinului subtire.

Sensibilitatea la gluten poate sa apara la orice varsta in cazul persoanelor care au tolerat anterior glutenul.

Glutenul declanseaza un raspuns biologic in cazul tuturor oamenilor, dar nu toata lumea se imbolnaveste atunci cand il mananca. Fara a avea biomarkeri pentru a confirma sensibilitatea la gluten non-celiaca, acesta este considerat un diagnostic de excludere.

Singura modalitate de a identifica sensibilitatea la gluten non-celiaca este de a exclude glutenul din alimentatie. Daca se constata imbunatatirea starii de sanatate atunci cand glutenul este eliminat si reaparitia simptomelor la reintroducerea acestuia, atunci diagnosticul se confirma.

Sensibilitatea la gluten non-celiaca este o afectiune de obicei caracterizata prin simptome gastrointestinale (diaree, disconfort abdominal, durere, balonare si flatulenta) sau simptome extraintestinale (oboseala, dureri de cap, letargie) care apar dupa ingestia de gluten si care dispar dupa ce glutenul este eliminat din dieta.

O parte din pacientii care sunt diagnosticati cu sensibilitate la gluten non-celiaca au si o alta afectiune legata de gluten.

Studii despre sensibilitatea la gluten non-celiaca

Un mic studiu australian (1), care a fost publicat în 2011 in American Journal of Gastroenterology a fost printre primele studii care au aratat ca glutenul ar putea induce simptome la pacientii non-celiaci. Acesta a fost un studiu bine realizat care a aratat ca sensibilitatea la gluten non-celiaca exista in conditii clinice specifice la 5-20 % dintre  cei care sufera de sindromul de colon iritabil.

Cercetatorii de la Institutul National de Sanatate din SUA au publicat recent un studiu care confirma, de asemenea, aceste constatari. Grupul de studiu a cuprins 59 de participanti care erau suspecti de sensibilitate la gluten non-celiaca. Unora dintre acestia li s-a dat mai putin  de 5 grame de gluten iar altora li s-a dat „placebo” sub forma de pastile timp de o saptamana.

Participantii care au luat pastile cu gluten au raportat o accentuare a simptomelor, comparativ cu cei care au luat pastile placebo, dupa doar o saptamana. Cu toate acestea, acest studiu publicat în 2013, sugereaza ca glutenul singur nu poate fi responsabil pentru toate simptomele.

Din pacate, nu se cunoaste prevalenta sensibilitatii la gluten non-celiace in randul populatiei deoarece multe persoane se autodiagnosticheaza si adopta dieta fara gluten fara sa ceara sfatul medicilor.

Spre deosebire de boala celiaca, sensibilitatea la gluten non-celiaca nu este transmisa genetic. Cauzele aparitiei acestei sensibilitati nu sunt bine intelese si pot fi diferite de la o persoana la alta.

Ce trebuie sa intelegem este ca oamenii de stiinta cauta sa gaseasca raspunsuri si tratamente cat mai bune, dar procesul este de lunga durata. Noi stim, insa, ca simptomele noastre sunt reale, iar eliminarea glutenului din dieta merita tot efortul  pentru ca starea de sanatate se imbunatateste considerabil.

Referinte:

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21224837

Sursa foto: pexels.com