efectele periculoase ale bolii celiace netratate

Efectele periculoase ale bolii celiace netratate asupra sanatatii tale

Afla care pot fi efectele periculoase ale bolii celiace netratate asupra organismului tau si cum poti depista aceasta boala cat mai rapid. 

banner-magazin-celiaci

Ce se intampla daca nu este diagnosticata la timp boala celiaca? Inainte de toate, trebuie sa explicam care este diferenta dintre sensibilitatea la gluten si boala celiaca. Sensibilitatea la gluten apare la acele persoane care consumand alimente ce contin gluten prezinta simptome asemanatoare bolii celiace, dar fara afectarea intestinului subtire. Spre deosebire de aceasta, boala celiaca se caracterizeaza printr-un raspuns imun specific si mai ales prin afectarea intestinului.

In ziua de astazi, din pacate, se trateaza mai mult simptomele si nu cauta cauza bolii. De aceea, de cele mai multe ori ti se recomanda tratamente care doar “ascund” simptomele pentru o perioada scurta de timp. De cele mai multe ori, insa, aceste simptome reapar. Ce este mai rau este ca diagnosticarea cu boala celiaca se face tarziu, abia atunci cand nu mai au alta explicatie pentru suferinta pacientului.

Care sunt efectele periculoase ale bolii celiace netratate?

Cu cat diagnosticarea cu boala celiaca se face mai tarziu, efectele periculoase ale bolii celiace netratate cresc, studiile medicale aratand ca va creste posibilitatea ca pacientul sa dezvolte si alte afectiuni autoimune, cum ar fi: anemie, boli ale tiroidei, hepatita autoimuna, sindromul oboselii cronice, ataxie glutenica, artrita juvenila, diabet tip I, infertilitate, scleroza multipla s.a.

Diagnosticarea tarzie a acestei boli poate afecta iremediabil organismul deoarece dispar rezervele de vitamine si minerale pe care ar trebui sa le avem si apare fenomenul de malabsorbtie. Organismul nostru este in permanenta “infometat”, desi avem o alimentatie corecta.

Exista si situatii in care analizele sangelui sunt in limite normale si, cu toate astea, pacientul se plange de o stare de slabiciune persistenta. In acest caz cei mai multi medici recomanda vitamine si minerale suplimentare (seleniu, vitamina E, magneziu, calciu s.a.).  Aceste suplimente alimentare prezinta, insa, factori de risc deoarece se poate regasi in compozitia lor, glutenul!

Sistemul imunitar este slabit, oboseste, iar astel pacientul e mai sensibil la viroze si infectii. De asemenea, pacientul se poate confrunta cu osteoporoza precoce, afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, atacuri de apoplexie, cauzate de cantiatea insuficienta de acid folic din organism, hemoragii interne sau artrita reumatoida,

Dupa cum vedeti, suferintele celiacului sunt variate, iar efectele periculoase ale celiachiei netratate sunt variate. Complicatiile pe care le aduce aceasta boala pot afecta grav calitatea vietii bolnavului si de aceea se impune o diagnosticare precoce pentru a preveni agravarea deteriorarii intestinului subtire.

Ce putem face pentru aceasta? Raspunsul este simplu: nu ignorati semnalele pe care vi le da corpul vostru pentru ca nu este “normal” sa fiti mereu balonati sau sa aveti dureri de stomac sau diaree. Exista cate o pastila pentru fiecare dintre aceste simptome, dar acestea nu trateaza cauza.

Atunci cand simptomele specifice intolerantei la gluten nu dispar, cereti medicului sa va faca analizele specifice diagnosticarii bolii celiace. Nu trebuie sa uitati ca duceti o lupta pentru voi, pentru sanatatea voastra! Trebuie sa aveti grija de corpul vostru fiindca, dupa cum spune Jim Rohn, acest corp “este singurul loc in care va trebui sa traiesti”.

Sursa foto: pexels.com

Comentarii 3

  1. Doresc sa intru in comunitatea celiacilor din Romania si as dori sa stiu ce analize trebuie facute pentru diagnosticarea bolii Celiache.Va multumesc!

    1. Post
      Author
  2. Bună ziua, de curând am fost diagnosticata cu boala celiaca, va rog sa mi spuneți cei care ați ținut un regim fără gluten s au simțit ameliorări sau vindecare de aceasta boala, mulțumesc frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *