Suferi-de-ceata-pe-creier-si-crize-de-bila-Cauza

Suferi de „ceata pe creier” si crize de bila? Cauza ar putea fi…

Seria de povesti de viata, fara gluten, continua cu povestea Doinei (vezi linkurile catre celelalte povesti, la finalul acestui articol). Doina a decis sa ne spuna, in randurile de mai jos, cum a fost diagnosticata cu intoleranta la gluten si cum a reusit astfel sa scape de simptome neplacute precum crizele frecvente de bila si „ceata pe creier”, dupa aproape 10 ani de suferinta.

Scopul acestor povesti despre depistarea bolii celiace este de a va arata cu ce simptome si greutati se confrunta celiacii in demersul lor de diagnosticare. In cazul in care prezentati simptome similare, aceste articole ar trebui sa va ridice un semn de intrebare si sa va indrume sa va faceti analizele pentru depistarea celiachiei cat mai rapid! Astfel, puteti trece mai usor prin acest proces.

Daca si voi doriti sa va spuneti povestea in cadrul acestei campanii de informare, va rugam sa cititi acest articol.

P.S. Va invit sa va alaturati grupului Celiaci.ro, aici


Un articol scris de Doina.

Sunt cel putin 10 ani de cand a aparut primul simptom – durerile de spate, care radiau in piciorul drept.  Pe de alta parte, faceam crize de fiere cam o data pe luna, apoi s-au intetit, o data la doua saptamani si chiar o data pe saptamana.  Aveam migrene, piele uscata, dureri de stomac, dureri in partea drepta, in zona ficatului si dureri abdominale in partea stanga, flatulenta etc.

Nu stiam cu ce sa incep. Am mers la medic sa vad din ce cauza ma doare spatele si dupa cateva analize a reiesit ca am hernie de disc. Am luat cateva antiinflamatoare, dar ma durea stomacul si am incetat sa le mai iau.

Ameteam, transpiram, ma durea capul ingrozitor si aveam o “ceata pe creier”, nu suportam lumina sau zgomotele si faceam febra.

Criza tinea doua-trei zile, iar in aceste zile nu mancam aproape nimic. In sfarsit, dupa ce vomam tot ce mancasem inainte, imi reveneam. Apoi tineam un regim si dupa ce treceau cateva zile, iar mancam ceva gresit si iar cadeam in starea aceea.

Am facut o ecografie abdominala, insa analiza a iesit ok. Singura problema observata de medici a fost ca am colecist lenes cu o forma ciudata si care nu-si facea treaba. Apoi, la analizele anuale eram mereu anemica, dar nu reiesea nimic grav.

Am fost ani de-a randul la gastroenterolog, iar acestia m-au diagnosticat ba cu colon iritabil, ba cu gastrita.

Am facut tratamente in fiecare an. Ma simteam un pic mai bine cu stomacul, dar fierea nu ma lasa in pace. Am inceput sa renunt la alimentele care simteam ca imi fac rau: ceapa, usturoi, castraveti, preparate din aluat dospit facut in casa, prajeli, afumatura, maioneza, smantana…  nici iaurtul nu-mi facea bine.

Din geanta mea nu lipseau Colebilul, Trifermentul, Bilicolul, Ranitidina, Metoclopramidul, Omeranul, Quarelinul…iar durerea de cap nu imi mai trecea, asa ca degeaba luam medicamente.  Mai mult, eram mereu balonata. Inainte de a manca ma durea stomacul de foame, iar dupa ce mancam, simteam ca explodez, chiar daca nu mancam mult. Imi faceam supe de legume, cu taitei, mancam paine prajita cu unt  si nu intelegeam de ce nu ma simt bine.

Am inceput sa am si  dereglari hormonale…

Dupa ce o prietena s-a operat de pietre la colecist, m-am hotarat si eu sa ma internez la medicul care a operat-o, sa-mi faca investigatii. La investigatii a reiesit ca am fierea lenesa si ca as putea s-o tin in frau cu un regim alimentar foarte strict, insa eu am hotarat ca trebuie sa ma operez. Dupa doua zile am fost operata, iar apoi o perioada am mancat mai mult supe, legume si m-am simtit mai bine, dar crizele au revenit.

M-am gandit ca poate am probleme cu tiroida. Am mers la endocrinolog, mi-am facut analizele, si a reiesit doar deficit de calciu si magneziu.

Aceste crize mi-au afectat mult calitatea vietii. In zilele in care ma simteam rau, evitam sa vorbesc sau sa ma intalnesc cu persoanele dragi, ca sa nu vada in ce stare sunt.

Simteam ca ma pot vindeca de orice boala as avea, fara medicamente, trebuia doar sa aflu care este sursa crizelor. Ma simteam otravita.

Am inceput sa caut pe net, dar nu gaseam nicaieri o boala cu simptomul de ”ceata pe creier”. M-am gandit ca poate am cancer, dar nu stiam ce trebuie sa fac ca sa aflu. Simteam ca ma pot vindeca de orice boala as avea, fara medicamente, trebuia doar sa aflu care este sursa crizelor. Ma simteam otravita.

Am citit pe net despre cineva care avea intoleranta la gluten si m-am gandit, pe moment, ca as putea avea si eu, ca aveam cateva simptome comune,dar sotul meu mi-a zis ca sunt paranoica…

A venit si ziua hotaratoare. Mi s-a facut rau la serviciu. Nu ma puteam concentra, ma durea capul rau, se invartea lumea cu mine, tremuram si a venit nepotul meu sa ma duca acasa. Pe drum mi-a zis ca el nu vrea sa ma mai vada in starea asta si ma va programa la un medic gastroenterolog. Acesta a fost primul medic care s-a oferit sa ma ajute sa descopar problemele si a zis de la inceput ca banuieste ca as avea intoleranta la gluten si a propus sa facem biopsia. Mi-a venit sa-l strang in brate. Eram aproape sigura ca asta e problema. Am apreciat mult ca acest medic incerca cu adevarat sa ma ajute. Am avut inceredere in el. E un om deosebit si ii multumesc!

Dupa doua saptamani de alimentatie fara gluten, ma simteam mult mai bine.

Eram fericita. Din acel moment nu am mai mancat nimic din ce stiam eu ca ar contine gluten, iar dupa doua saptamani am facut investigatia si dupa alte 10 zile a sosit rezultatul, enteropatie glutenica clasa Marsh I Grad A. Dupa doua saptamani de alimentatie fara gluten ma simteam mult mai bine.

Am inceput cautarile despre celiachie, am aflat de grupul Celiaci.ro, invat in fiecare zi si ma bucur de viata noua pe care am primit-o. Multumesc celor din grup pentru sfaturile si ideile lor minunate!

Am reinceput sa mananc ceapa, usturoi si alte alimente sanatoase pe care mi le scosesem din alimentatie. Nu va pot povesti ce bine m-am simtit cand am mancat slanina cu ceapa si usturoi si nu mi-au facut nici un rau… lactatele le pot manca doar in cantitate mica, laptele l-am inlocuit cu lapte de soia si cocos.

Imi revin pe toate planurile, s-au redus durerile de spate, probleme hormonale nu mai am, crize nu am mai avut din ziua in care am facut endoscopia…

Durerile de cap, stomac, ceata… au disparut. Sunt mult mai lucida, memoria mi-e mai buna, psihicul la fel, am mai multa energie.

Medicul mi-a spus ca boala mea nu e grava, dar trebuie sa tin regim pe viata. Pentru mine e foarte usor sa tin acest regim, regimul meu dinainte fiind mult mai greu. Sper ca povestea mea sa fie folositoare si sper ca multi oameni isi vor recastiga viata! Daca doriti numele doctorului meu, este Dr. Pintea Bogdan, din Satu Mare.

Cu mult drag, Doina.


Vezi si celelalte povesti de viata, aici:

Sursa foto: Pexels.com

Comments 1

  1. Pingback: Ce este ataxia glutenica? | Celiaci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *