Sindromul Sjogren - boala asociata intolerantei la gluten

Sindromul Sjogren – Boala asociata intolerantei la gluten

Sindromul Sjogren este o afectiune autoimuna care poate aparea la orice varsta, dar incidenta cea mai mare este in randul femeilor in varsta. Aceasta afectiune apare ca o complicatie a unei alte boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul.

banner-magazin-celiaci

Simptomele variaza ca tip si intensitate, dar cu toate acestea, multe dintre persoanele cu aceasta afectiune pot avea o viata normala.

Majoritatea tratamentelor pentru sindromul Sjogren au ca scop ameliorarea simptomelor care se manifesta la ochi si gura. De asemenea, se urmareste sa se previna si sa se trateze complicatiile ce apar pe termen lung, cum ar fi infectiile dentare. Tratamentele adesea nu elimina complet simptomele de uscaciune.

Majoritatea pacientilor cu sindrom Sjogren nu prezinta complicatii, dar totusi, sunt si persoane care prezinta un risc crescut de cancer al ganglionilor limfatici (limfom).

Despre Sindromul Sjogren si simptomele acestuia

Sindromul Sjgoren este o boala inflamatorie care poate afecta multe parti ale corpului, dar cel mai adesea afecteaza glandele lacrimogene si salivare. Pacientii cu aceasta afectiune pot observa iritatii, senzatie de arsura la nivelul ochilor. Uscaciunea gurii si umflarea glandelor in jurul fetei si gatului sunt, de asemenea, simptome des intalnite.

In unele cazuri, la persoanele cu sindrom Sjogren este depistata si boala celiaca silentioasa. Desi nu au simptome gastro-intestinale, in urma endoscopiei digestive superioare, la aceste persoane este evidentiata prezenta leziunilor intestinale.

Intr-un studiu(1) realizat de cercetatori din Ungaria au fost depistate cinci cazuri de boala celiaca confirmate de biopsie dintr-un grup de 111 persoane cu sindromul Sjögren. Multi dintre acesti pacienti nu prezentau simptome ale bolii celiace, in special simptome intestinale care ar fi putut indica boala celiaca. Pe baza acestor rezultate, cercetatorii maghiari au recomandat „screening-ul, monitorizarea si ingrijirea gastrointestinala periodica” in cazul persoanelor care sufera de sindromul Sjögren pentru a le ajuta sa evite malnutritia si cancerele asociate cu boala celiaca netratata.

Cum tratam sindromul Sjogren?

Exista numeroase cazuri in care odata cu tratarea bolii celiace s-au imbunatatit considerabil si simptomele pe care le aveau bolnavii cu sindrom Sjögren. Primul pas pe care trebuie sa-l faca o persoana care sufera de aceste doua afectiuni este sa adopte dieta fara gluten. Renuntand la gluten se vor rezolva multe dintre problemele pe care le creeaza aceste afectiuni autoimune.

Dieta fara gluten este o dieta anti-inflamatorie. In afara de cerealele cu gluten pe care trebuie sa le inlocuiti cu cele fara gluten, trebuie sa alegeti sa mancati si alte alimente cu proprietati antiinflamatoare.

Dieta anti-inflamatoare. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

  • Trebuie sa eliminati acele alimente care va produc alergie, deoarece acestea mentin inflamatia in corp.
  • Nu mancati alimente care pot produce iritatii la nivelul mucoasei gurii si va pot provoca durere (popcorn, bauturi carbogazoase sau chipsuri).
  • Evitati alimentele precum uleiul de rapita si uleiul de porumb care sunt bogate in acizi grasi omega 6. In urma digestiei acestia se transorma in acid arahidonic, provocand inflamatii.
  • Evitati consumul de alimente ca: siropul de porumb, bomboanele, pastele, painea si prajiturile care sunt bogate in carbohidrati. Consumand aceste alimente nu faceti altceva decat sa cresteti rapid nivelul zaharului din sange declansand un raspuns inflamator.
  • Evitati alimentele care irita gura (piper, ardei iute, citrice, etc). Acestea sunt prea picante si nu sunt indicate a fi consumate de catre acesti pacienti. Gura este deja uscata si sensibila si aceste alimente sporesc si mai mult iritarea gurii.
  • Trebuie evitate atat alcoolul cat si fumatul deoarece acestea usuca si mai mult gura.

5 avantaje ale unei diete anti-inflamatoare:

  1. Va protejeaza impotriva anumitor boli, dar de asemenea incetineste procesul de imbatranire prin stabilizarea zaharului din sange si cresterea metabolismului.
  1. Va asigura o stare de sanatate optima.
  1. Eliminati kilogramele in plus. Spre deosebire de dietele clasice de slabire, cei care au urmat aceasta dieta au raportat ca nu au avut senzatie de foame, ameteli sau alte probleme. Au mancat cat au dorit bucurandu-se din plin de micul-dejun, pranzul sau cina lor.
  1. Elimina inflamatia si in consecinta scapati si de durere.
  1. Obtineti un plus de energie care va ajuta sa treceti cu bine peste solicitarile fizice si mentale ale unei zile.

Referinte:

Szodoray P. et al. Coeliac disease in Sjögren’s syndrome – a study of 111 Hungarian patients. Rheumatology International. 2004 Sep;24(5):278-82.

Liden M. et al.Gluten sensitivity in patients with primary Sjögren’s syndrome. Scandinavian Journal of Gastroenterology. 2007 Aug;42(8):962.

Sursa foto: https://pixabay.com/en/eye-woman-face-pupil-428390/

Comentarii 5

  1. Inca nu am citit cartile.
    Astept sa le primesc si pe urma.
    Se pare ca am intoleranta la gluten, atat stiu acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *