semne ale intolerantei la gluten

8 Semne ale intolerantei la gluten pe care oamenii le ignora

Daca prezinti cateva dintre aceste 8 semne ale intolerantei la gluten, trebuie neaparat sa iti faci analizele pentru depistarea bolii celiace! 

banner-magazin-celiaci

Ni se intampla, de cele mai multe ori, sa tratam superficial semnele pe care ni le transmite corpul nostru, sau chiar sa le ignoram cu buna stiinta si asta e pacat pentru ca nu luam in considerare faptul ca simptomele pe care le avem se pot agrava in timp si ne pot afecta calitatea vietii.

Oamenii, in general, au tendinta de a trata simptomele psihice si fizice cu care se confrunta, fara a cauta care este de fapt originea problemelor lor.

Intoleranta la gluten se manifesta nu numai prin aparitia problemelor digestive. Aceasta afectiune face ca reactia organismului uman la ingestia de gluten sa difere de la o persoana la alta. Din pacate, multi medici inca au tendinta sa respinga ideea ca pacientul poate avea intoleranta la gluten atunci cand printre simptome nu se regasesc cele digestive si se gandesc imediat ca ar putea fi vorba de o alta afectiune fara a recomanda testele specifice de identificare a acestei intolerante.

Astfel, se ajunge la situatia in care multi oameni raman nediagnosticati mult timp sau chiar, desi au facut o multime de investigatii costisitoare, nu au primit nici un raspuns cu privire la cauza suferintei lor. In continuare am sa prezint cateva  semne pe care ni le poate da corpul nostru si pe care nu le putem ignora:

1. Manifestari neurologice

Pentru multi, aceasta boala poate avea manifestari exclusiv neurologice sau psihiatrice. In 2013, un studiu efectuat de o echipa de cercetatori printre care si renumitul Dr. Alessio Fasano a ajuns la concluzia ca:

Atat boala celiaca cat si sensibilitatea la gluten pot prezenta o varietate de simptome neurologice si psihiatrice, iar  aceste simptome extraintestinale (in exteriorul sistemul digestiv) pot fi considerate  a fi un prim semn de sensibilitate la gluten. Cu toate acestea, sensibilitatea la gluten ramane subdiagnosticata si in consecinta netratata si nu este recunoscuta ca un factor care contribuie la manifestarile psihiatrice si neurologice „.

Este important de retinut ca nu toate cazurile care prezinta  simptome neurologice sunt cauzate de gluten.

Suferi-de-ceata-pe-creier-si-crize-de-bila-Cauza

2. Depresie si anxietate

Probleme cum ar fi depresia si anxietatea, care nu sunt, de obicei direct legate de consumul de gluten pot fi semne ale intolerantei la gluten, in cazul anumitor oameni. Simptomele de depresie pot include sentimente de inutilitate, lipsa de interes, consum redus de energie, modificari ale apetitului, modificari ale somnului, furie si multe altele. Unii pacienti au nevoie de medicamente pentru a corecta aceste dezechilibre provocare de depresie.

Cercetari recente confirma acum ca boala celiaca si intoleranța la gluten sunt legate de depresie, anxietate si de tulburari ale starii de spirit. Odata ce glutenul este eliminat din dieta in cazul prezentei sensibilitatii la gluten, depresia si anxietatea pot fi efectiv rezolvate.

3. ADHD

ADHD – Aceasta tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie afecteaza copiii si adultiii deopotriva. Dr.Ron Hoggan co-autor la cartea „Cereal Killers”  afirma:

Conceptul de tratare a unui astfel de pacient cu medicamente, pentru a facilita invatarea, este suparator pentru mine mai ales atunci cand exista motive sa credem ca o dieta fara gluten poate imbunatatii starea acestuia fara nici o alta interventie.

Analize tiroida - investigatii pe care trebuie sa le faci daca ai probleme cu tiroida

4. Boli autoimune

Prezenta unei boli autoimune in cazul unui pacient ar trebui sa impuna obligatoriu un screening pentru  intoleranta la gluten si  boala celiaca. Cercetatorii au aratat ca  exista numeroase boli autoimune cunoscute a fi legate de sensibilitatea la gluten cum ar fi: tiroidita Hashimoto, boala Graves, artrita reumatoida, vitiligo, scleroza multipla, boala Crohn, colita ulcerativa, dermatita herpetiforma si diabetul de tip 1.

5. Probleme dermatologice

De la eczeme si acnee, la psoriazis si dermatita herpetiforma, glutenul poate provoca unele probleme ale pielii extrem de  suparatoare. Astfel inflamatia ce apare sub straturile superioare ale pielii se poate manifesta sub forma de eruptii cutanate, prurit, senzatie de arsura, roseata si chiar și vezicule dureroase.

Tratamentul pentru dermatita herpetiforma - dieta fara gluten!

6. Dureri articulare si musculare – semne ale intolerantei la gluten

Inflamatia ce apare la nivelul articulatiilor si musculaturii poate afecta grav calitatea vietii in cazul unui astfel de pacient datorita durerilor pe care acesta este nevoit sa le suporte. Tratamentele la care acesta apeleaza cum ar fi fizioterapie, masaj sau kinetoterapie ajuta prea putin in lipsa unei diete fara gluten.

7. Dezechilibre hormonale

Dezechilibrul hormonal se poate manifesta prin cicluri menstruale neregulate, crestere in greutate, bufeuri, niveluri scazute de energie, somn neregulat, etc. Asfel, Daniel Kalish afirma ca

„O relatie puternica a fost stabilita intre sensibilitatea la gluten si hormoni: progesteronul și estrogenul. In plus, cei mai multi dintre pacientii cu sensibilitate la gluten au un dezechilibru hormonal care se exacerbeaza in timpul menopauzei …

oboseala cronica poate fi cauzata de intoleranta la gluten

8. Oboseala extrema

Exista cazuri in care desi pacientii dorm suficient, totusi se confrunta cu o oboseala extrema. Explicatia ar fi ca atunci cand in corp exista un proces inflamator organismul lupta pentru a-l rezolva si acest lucru este in detrimentul rezervelor de energie necesare  proceselor normale ale corpului.

Referinte:

1.     Gluten intolerance and skin diseases. Humbert P, Pelletier F, Dreno B, Puzenat E, Aubin F.-2006 Jan-Feb;16(1):4-11.

2.     Gluten Sensitivity and Female Hormones-Kalish, Daniel D.C

Comentarii 5

  1. Este un articol sistematizat foarte bine care conține informații utile sănătății .Unde se pot face investigatii pentru a depista daca ai intoleranta la gluten

  2. Nu mai intrebati unde se fac teste de intoleranta la gluten ,ci nu mai consumati alimente si condimente care contin gluten !! Eu personal m am co fruntat cu o mincarime e pielii ani de zile si decind am scos din alimentatie vegeta,care contine glutem am scapat definitiv de acea mincarime ce imi crea disconfort !!

  3. Doresc sa primesc carti online despre dieta fara gluten, deserturi fara gluten, paine fara gluten. Multumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *