paine in exces

Riscurile consumului de paine in exces

De cele mai multe ori ne punem intrebarea: Ce se intampla daca consumam paine in exces? Care sunt consecintele?

banner-magazin-celiaci

Heather Bauer, coautor al cartii Painea este diavolul: castiga in lupta cu kilogramele in plus prin preluarea controlului asupra demonilor dietei afirma:

„Cand ti-e foame sau esti obosit si stresat, ai tendinta de a manca produse de panificatie, nu morcovi. Problema reala este ca pe masura ce mananci mai multa paine sau produse de panificatie, cu atat mai mult vrei.”

Bauer se refera in special la painea alba, biscuiti, covrigei si alte produse din cereale extrem de rafinate, care au devenit semnificative lupta cu  greutatea in exces.

>>10 SFATURI PENTRU CRESTEREA UNUI COPIL CELIAC

Chiar si painea din cereale integrale, de obicei, nu se face cu boabe „integrale” reale. O baza de cereale integrale trebuie sa contina toate partile comestibile ale boabelor, inclusiv tarate, germeni si endosperm.

Taratele reprezinta straturile exterioare ale boabelor. Acestea contin vitaminele B, minerale si fibre dietetice. Se elimina atunci cand faina de grau este procesata (rafinat si/sau albita) si transformata in faina alba.

Germenii  este acea parte din planta din care va creste o noua planta. Ea contine, de asemenea, vitaminele B, minerale si unele proteine. Si aceasta parte este eliminata in procesul de obtinere  a fainii albe.

Endospermul este partea interioara a bobului care contine proteine și carbohidrati precum si cantitati mici de vitamine si minerale. Asta e tot ce mai ramane, atunci când faina este rafinata.

Sorg cereala fara gluten

Riscul consumarii de paine in exces

In realitate, in cazul painii integrale,  acestea sunt macinate si transformate intr-o faina foarte fina.  Chiar daca in urma acestui proces sunt pastrate substantele nutritive, totusi aceste produse sunt digerate mult prea repede. Amidonul din paine este digerat rapid in tractul digestiv si intra in fluxul sanguin ca glucoza. Acest lucru duce la o crestere a nivelului de zahar din sange si a insulinei. Atunci cand glicemia creste prea repede, la fel de repede are tendinta de a scadea, iar atunci cand zaharul din sange scade, ne este foame din nou.

Un alt aspect ar fi ca cele mai multe produse de panificatie sunt fabricate din cereale care contin gluten. Glutenul determina un raspuns imun in tractul digestiv al persoanelor sensibile. Acest lucru poate cauza probleme digestive, durere, balonare, oboseala si alte simptome.

Cat de multa paine este prea mult?

Oamenii care consuma zilnic 2000 de calorii au nevoie de aproximativ 170 de grame de alimente din grupa de cereale. Aceasta grupa include atat painea, pastele, fulgii de ovaz, cerealele pentru micul dejun, precum si porumbul fiert. Cel putin jumatate dintre acestea ar trebui sa fie cereale integrale.

O paine de calitate trebue sa contina:

  • Calorii: 100 sau mai putine pe felie
  • Fibre: 2 grame sau mai mult pe felie
  • Sodiu: 225 mg sau mai putin pe felie
  • De preferat, sa fie din faina integrala.

Rezultatul final al consumului excesiv de paine cu gluten si alte produse de panificatie se observa doar daca ne uitam putin in jurul nostru. Foarte multi oameni sufera de obezitate, diabet, diverse forme de alergie, astm, boli cardiace, intoleranta la gluten sau boala celiaca, deficiente de vitamine si minerale (malabsorbie) care afecteaza semnificativ caitatea vietii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *