Sfaturi pentru cresterea unui copil celiac

10 Sfaturi pentru cresterea unui copil celiac

In cazul in care copilul tau trebuie sa urmeze o dieta fara gluten din cauza intolerantei, te invitam sa citesti aceste sfaturi pentru cresterea unui copil celiac. Trebuie sau intelegi ca este imperios necesar sa faci schimbari majore in viata ta si a familiei tale, in general! Sunt multe alimente comune care se pot transforma intr-o adevarata tentatie pentru copilul tau, iar acestea se gasesc peste tot in jurul lui.

banner-magazin-celiaci

Sfaturi pentru cresterea unui copil celiac

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta in schimbarile ce urmeaza sa le faci in viata ta si a copilului tau:

  1. Informeaza-te si autoeduca-te. Copilul tau are incredere in alegerile tale neconditionat si crede ceea ce crezi tu. Diagnosticul de boala celiaca odata pus nu inseamna ca a venit sfarsitul lumii, ci este doar o chestiune de schimbare a obiceiurilor alimentare. Educa-te tu si copilul tau se va simtii mai confortabil cu boala celiaca.
  1. Discuta cu familia si prietenii cu privire la gravitatea nevoilor copilului. O multime de oameni nu inteleg boala sau efectele unei sensibilitati la gluten. Este datoria ta, ca parinte, sa ii informezi, deoarece este foarte clar ca nu poate fi oferit copilului tau orice  produs alimentar, chiar daca ei cred ca este fara gluten. Nu este suficient ca acestea nu contin grau, orz sau secara. Spune-le despre sursele ascunse de gluten. In cazul in care copilul vostru petrece mult timp cu ei, si ma refer la bunici acum, verifica aparatele din bucataria lor, cum ar fi prajitorul de paine, care pot fi surse de contaminare incrucisata.
  2. Invata sa te aprovizionezi din timp cu alimente fara gluten, astfel vei avea mereu ceva dulce care sa-l bucure pe copil. De asemenea, trebuie sa fii pregatit in cazul in care se organizeaza petreceri la scoala cu ocazia zilelor de nastere ale colegilor. Sfatul meu este sa ai cateva dulciuri si snacks-uri fara gluten pregatite si apoi vorbeste cu profesorul copilului tau, pentru ca acesta sa i le ofere si sa-l supravegheze in timpul petrecerii.
  3. Invata-ti copilul despre consecintele nerespectarii dietei fara gluten atat pe termen scurt cat si pe termen lung. El trebuie sa fie in masura sa faca alegeri inteligente. Adu-i aminte cum s-ar simti daca ar manca ceva ce il tenteaza si care nu este fara gluten. A rezista in fata tentatiilor nu e cel mai usor lucru, iar copilul se confrunta cu asta in fiecare zi.
  1. Incurajeaza copilul sa gateasca cu tine in bucatarie. Exemplul personal pe care il oferi acestuia este o resursa de nepretuit care-i va servi pe toata durata vietii. Invata-l cum sa isi pregateasca o masa din alimente naturale. Acest lucru poate fi distractiv si il invata totodata cum sa manance sanatos.
  1. Incurajaza-l sa manance cat mai multe fructe si legume. Nu te limita doar la fructele si legumele locale ci diversifica-i dieta imbogatind-o cu fructe din alte regiuni ale globului (kaki, mango, kiwi, ananas, etc). Apoi, ca sa fie receptiv la aceasta schimbare, ofera-i si informatii despre ele cum ar fi zona geografica unde se cultiva sau cum se pot consuma (crude sau gatite).
  1. Cand vrei sa pleci in vacanta si te-ai decis cu privire la destinatie, nu uita sa faci cercetari suplimentare pentru a afla unde gasesti magazine in care sunt comercializate produsele alimentare fara gluten la nivel local. Exista multi turisti care posteaza informatii despre supermarket-uri utile si magazine locale. Ia cu tine gustari fara gluten, cum ar fi chiflele ambalate in vid, cereale, biscuiti, etc.
  1. Invatati sa cititi etichetele impreuna. Implica-l si pe el, fa-l sa fie responsabil. Asa cum am mai spus trebuie evitate graul, secara, orzul si derivatele lor, dar, uneori, glutenul poate fi deghizat in altceva. De exemplu siropurile pot contine malt. Glutenul se poate ascunde, de asemenea, in sosuri, sosuri pentru salate, mezeluri si alternative de carne vegetariene. De asemenea, ovazul poate fi contaminat, deoarece acesta este adesea cultivat alaturi de grau sau orz, astfel incat sfatul meu  este sa cumparati numai ovaz certificat „fara gluten”.
  1. Trebuie sa ai o atitudine pozitiva pentru a-l face sa inteleaga ca exista alternative fara gluten la mancarurile lui preferate (pizza, tort, clatite, etc). Nu te transforma in cel care impune restrictii. Fii eroul lui, fii creativ!
  1. In momentele „de criza” in care copilul transforma totul intr-o lupta a incapatanarii si a revoltei arata-i ca nu esti cel mai mare dusman al sau ci doar cel mai puternic sustinator in drumul sau spre o viata sanatoasa.

Speram ca aceste sfaturi pentru cresterea unui copil celiac sa te ajute!

Sursa foto: pexels.com

Comentarii 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *