Plan de masa fara gluten pentru gravide

Plan de masa fara gluten pentru gravide

Afla tot ce trebuie sa stii despre alimentatia gravidelor cu boala celiaca, inclusiv un plan de masa fara gluten pentru gravide >>>

banner-magazin-celiaci

Din punct de vedere nutritional aproape ca nu exista o perioada atat de importanta ca aceea din timpul sarcinii si a alaptarii. O dieta sanatoasa in perioada sarcinii este importanta atat pentru sanatatea gravidei cat si cea a copilului.

Studii recente demonstreaza ca statusul nutritional din timpul sarcinii afecteaza nu numai sanatate si dezvoltarea neurologica a nou-nascutului, ci si morbiditatea si mortalitatea la varsta adulta. 

Procesele anabolice complexe care au loc pe parcursul sarcinii depind de aportul nutritional al mamei, fiind necesara o cresterea a aportului energetic si de nutrienti.

Cresterea necesarului caloric este justificata de asigurarea energiei pentru intensele procese metabolice care au loc si sustinerea proteinelor necesare constructiei tisulare. Recomandarile curente se incadreaza in cresterea treptata cu aproximativ 300 kcal a aportului caloric din al 2-lea trimestru. Calcul depinde de o serie de constante, printre care greutatea mamei, activitatea sa fizica si tipul de sarcina (ex. Sarcina gemelara). 

Prezenta bolii celiace la o persoana care se pregateste sa devina mama poate fi o provocatoare. Cercetarile au asociat o incidenta mai crescuta a tulburarilor in timpul sarcinii la mamele cu boala celiaca, fata de cele fara aceasta afectiune. Boala celiaca netratata poate sa creasca riscul de avort spontan, infertilitate, nasteri premature si greutate scazuta la nastere a fatului. 

Respectarea stricta a unei diete fara gluten este extrem de importanta in sarcina. De asemenea, conform unui studiu femeile insarcinate au simptome intensificate cu 20% ale bolii celiace, printre acestea se afla balonarea, constipatia, gazele, durerile de cap, oboseala etc.

Din pacate dieta fara gluten este de obicei scazuta in nutrienti esentiali pentru sarcina, printre acestia intalnim fierul, calciu, magneziu, zinc, vitamina D si vitamine din grupul B.  

dieta fara gluten pentru gravide

In sarcina, sanatatea copilului este legata strans de cea a mamei, iar daca dieta acesteia nu este echilibrata corespunzator, exista riscul unor anumite deficiente nutritionale. Este foarte important sa discutati cu medicul dvs. sau un dietetician pentru a stabili care ar fi cea mai buna abordare in a va satisface cat mai mult din necesarul de vitamine si minerale prin alimentatie. 

Un element preponderent deficitar la persoanele cu boala celiaca este fierul, iar necesarul acestuia este mult crescut in sarcina. Se impune o atentie marita asupra aportului alimentar si suplimentare de fier, deoarece un consumul redus de fier este asociat cu riscul de nastere prematura si cu greutate fetala scazuta. 

Pentru a mentine depozitele materne de fier si pentru a preveni deficitului, aportul de fier este cu 15 mg mai mare in sarcina, ajungand la 30 mg/zi.

Deficitul de fier poate trece adesea nediagnosticat, deoarece simptomele pot sa nu fie atat de sugestive, unele dintre acestea fiind oboseala, slabiciune, ameteala, dureri de cap. 

Principalele surse de fier cu absorbtie crescuta sunt cele din sursa animala, cum ar fi: carnea rosie, carnea de pasare, ficatul, pestele. Surse vegetale de fier, care desi au o biodisponibilitate mai mica, contribuie la aportul total de fier sunt: legumele cu frunze verzi cum ar fi spanacul, dar si fasolea, lintea, cartoful si anumite cereale fortifiate cu fier. 

Pentru a imbunatati absorbtia de fier este recomandat sa includeti in dieta dumneavoastra alimente bogate in vitamina C (patrunjel, citrice, fructe de padure, vegetale verzi). O metoda care va poate fi de folos este sa aveti un obicei ca intotdeauna la mesele principale care contin un aliment sursa de fier (carne, peste) sa includeti si alimente bogat in vitamina C, cum ar fi o salata proaspata. 

Acidul folic – in perioda timpurie a sarcinii este una dintre cele mai intalnite carente. Acidul folic este necesar sintezei ADN, iar deficitul lui in sarcina poate produce defecte ale tubului neural cum ar fi spina bifida, anencefalie si mielomeningocel. Avand in vederea aceasta situatie, recomandarile vizeaza suplimentarea cu folat, conform prescriptiei medicale, cu cateva luni inainte de sarcina. 

dieta fara gluten in sarcina

Una din strategiile de preventie a deficitului de acid folic este recomandarea unui aport crescut de alimente care contin folati sau suplimentarea cu 400 ug folati

Alimentele bogate in folati sunt: Legume cu frunze verzi – precum spanacul, broccoli,salata verde; dar si fasolea, mazarea, lintea, lamaia, bananele si pepeni. De asemenea, exista produse fortifiate cu acid folic, printre care painea, sucurile si cereale pentru mic dejun. 

Consumul adecvat de calciu este foarte important pentru rezerva necesara in perioada lactatiei si pentru mamele mai tinere de 25 de ani cand densitatea osoasa este inca in crestere. 

Nevoia de calciu este usor de satisfacut prin consumul produselor lactate, insa pentru persoanele care evita aceasta categorie de alimente (de exemplu intolerante alimentare) si necesarul de calciu nu poate fi atins din surse alimentare se poate realiza o substitutie atenta din alte alimente sau o recomandare dietetica de suplimentare. 

Zincul si Curpul: sunt doua minerale importante in sarcina si fertilitate. Alimentele bogate in zinc si cupru sunt: carne si viscere, lactate, fasole, nuci si seminte.

Aportul de grasimi Omega 3 sunt esentiale pentru dezvoltarea si sanatatea cerebrala. Consumati cel putin de doua ori pe saptamana peste gras, din surse cat mai sigure. 

Vitamina D – este produsa in mare parte prin expunerea la razele solare ale verii. In lunile din septembrie si pana in martie sau daca evitati expunerea la soare, trebuie sa luati o suplimentare de aprox. 10 mcg de vitamina D. Cantitati mici de vit. D se gasesc in pestele gras (somon, macrou, hering, sardine), oua si carne rosie. 

intoleranta la gluten in sarcina

Mamele care urmeaza o dieta vegetariana trebuie sa aiba foarte mare grija in ceea ce priveste aportul de proteine, mai ales in trimestrele 2 si 3 cand necesarul proteic este maxim, datorita cresterii fetale rapide. Femeile insarcinate care nu consuma carne, trebuie sa aiba in vedere un aport adecvat de proteine din surse cu valoare biologica cat mai inalta, cum ar fi oul si produsele lactate.

Cresterea fetala se realizeaza pe etape, prima dintre acestea fiind cea in care se multiplica numarul de celule, fiind un necesar crescut de vitamina B12 si folat. Dupa care, celulele cresc in dimensiuni si este necesara asigurarea unei cantitati adecvate de vitamina B6 (piridoxina) si aminoacizi. 

Vitamina B6 este o vitamina hidrosolubila cu multiple implicatii in functionarea optima a organismului si pe care o putem obtine prin aport alimentar de: cereale integrale (fara gluten si fortifiate), drojdia de bere, galbenusul de ou, ficatul, soia, nucile ai legumele cu frunze verzi.

In ceea ce priveste vitamina B12 si complexul de aminoacizi, acestea sunt prezent cu preponderenta in carne. Persoanele care evita consumul de carne, este important sa se asigure ca au un profil complet al aminoacizilor si ca intrunesc necesarul de vitamina B12 din alte surse sau suplimentare. 

Vitamina B12 mai poate fi intalnita in: lapte, iaurturi grase, oua (mai ales galbenusul – atentie pentru persoanele care obisnuiesc sa-l evite) si unele ciuperci, cum ar fi ciupercile shiitake.

Respectarea dietei fara gluten in timpul unei sarcini poate sa fie destul de dificila, insa aceasta restrictie asigura evolutia normala, bunastarea mamei si dezvoltarea santoasa a copilului. Cu toate acestea, dieta trebuie sa fie manipulata cu mare atentie pentru a nu promova deficite nutritionale.

Este important sa depuneti un efort suplimentar in a determina ceea ce corpul va poate transmite, deoarece boala celiaca poate sa apara in orice perioada din viata, deci ea s-ar putea sa apara pe perioada sarcinii, iar daca nu este tratata corespunzator, va duce la scaderea absorbtiei de nutrienti, promovand diverse complicatii.

plan de masa fara gluten in sarcina

Exemplu plan de masa fara gluten in sarcina – 2350 kcal, 20% proteine, 30% grasimi si 50% carbohidrati, 35 g de fibre alimentare.

 Mic dejun:

Salata cu:

  • 30g salata verde si rucola
  • 30g Ardei rosu, verde, galben
  • Castravete
  • Ridiche
  • Ceapa verde, patrunjel verde – in functie de preferinte 
  • 1 lingurita ulei de masline
  • 1 lingurita suc de lamaie 
  • Ierburi aromatice.

Mod de preparare: Se preparata pasta de avocado – rosiile, avocado, patrunjelul, sucul de lamaie, sare, piper si ierburi aromatice – se paseaza cu ajutorul unui blender. Pasta rezultata se intinde pe feliile de paine. Oul se fierbe tare, se taie felii si se aseaza peste painea cu avocado.

Gustare:

  • 30 g capsuni 
  • 30 g ananas
  • 1 banana
  • 30 g spanac 
  • 100 ml Alternativa de lapte vegetal (Migdale)
  • 6 g (o lingurita) seminte de in pisate

Mod de preparare: Se prepara un smoothie cu ajutorul unui blender

Pranz:

  • 100g Quinoa gatita
  • 200g Cartofi dulci
  • 100 Grame Sparanghel
  • 100 Grame Branza halloumi
  • 2 linguri rase (20 ml) ulei de masline

Mod de preparare:

  1. Quinoa se fierbe conform indicatiilor de pe ambalaj.
  2. Branza halloumi se gateste la gratar.
  3. Cartoful spalat si taiat fasii impreuna cu sparanghelul taiat se ung cu uleiul de masline, se condimenteaza si asezoneaza cu ierburi aromatice si se pun intr-o tava pe hartie de copt la cuptor pentru aprox. 20 minute, la 180 de grade.

Gustare2:

  • 150g Iaurt grecesc
  • 50 g de Afine
  • 30 g Zmeura
  • 6 g (o lingurita) Seminte de chia
  • 30 g Curmale
  • Un mar.

Cina:

  • 100g Legume 4 Seasons Mix Bonduelle
  • 150g Piept de pui – gatit la gratar
  • 200g Grame Mei fiert
  • 6 ml (o lingurita) ulei vegetal
  • Sare, piperi, ierburi aromate.

Crisan Lorena – Nutritionist Dietetician

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *