Pierderea masei musculare sau atrofia musculara este atunci cand, in lipsa activitatii fizice, muschii se micsoreaza. Printre cauzele atrofiei musculare se numara:
- Muschii neutilizati pot sa se piarda daca nu sunteti activi. Acest tip de atrofie poate fi adesea inversat cu exercitii si o nutritie imbunatatita.
- Consumul de alcool excesiv pe perioade lungi de timp
- Arsuri
- Afectarea maduvei spinarii sau leziuni ale nervilor periferici
- Accident vascular cerebral
- Terapia cu corticosteroizi pe termen lung
- Malabsorbtia (cauzata de boala celiaca netratata)
Ce se intampla in organismul omenesc atunci cand consumam alimente care contin gluten? Care este legatura dintre muschi si boala celiaca?
Cu cat consumam mai multe cereale, cu atat producem mai multa insulina. Cu cat eliberam mai multa insulina, tot astfel producem din ce in ce mai mult cortizol (hormon, ce are un rol important in reglarea raspunsului imun la stres al organismului omenesc). Atat cortizolul cat si insulina favorizeaza depozitarea grasimilor.
Important de retinut: Cu cat organismul nostru stocheaza mai multa grasime cu atat masa musculara este mai mica.
Cand se intampla acest lucru, avem tendinta de a incepe sa dezvoltam boli precum: boli de inima, cancer, diabet, boli autoimune, alergii cronice, oboseala cronica, dureri articulare, slabiciune musculara, insomnie si multe altele.
Boala celiaca prezinta un spectru larg de manifestari clinice si patologice. Netratata, boala celiaca poate afecta aproape fiecare tesut din organism, inclusiv creierul, pielea, sistemul endocrin, stomacul, ficatul, vasele de sange, muschii netezi si chiar nucleul celulelor.
In cazul copiilor, simptomele se pot manifesta chiar de la inceput, adica de la introducerea cerealelor in dieta. Simptomele sunt: dureri abdominale, steatoree (prezenta grasimilor in scaun), apatie si iritabilitate, pierderea masei musculare si hipotonia (scaderea tonusului muscular). Oricare dintre aceste simptome ar trebui sa declanseze un proces de diagnosticare.
La adulti, simptomele clinice variaza si nu sunt specifice. Simptomele clasice de malabsorbtie se intalnesc din ce in ce mai putin, deoarece testarea la anticorpii serologici a devenit disponibila. Aceste teste sunt accesibile si ajuta la o diagnosticare rapida, inainte ca simptomele malabsorbtiei sa devina vizibile, iar simptomele extra-intestinale sunt recunoscute din ce in ce mai usor.
Pacientii pot prezenta slabiciune, oboseala si dispnee ca urmare a deficientei vitaminei B12, a folatului si a fierului. Fracturile osoase, atrofia musculara si tetania, ca rezultat al osteoporozei si osteopeniei (scaderea densitatii osoase) din cauza deficitului de vitamina D si a calciului, neuropatie periferica si ataxie.
Care sunt simptomele? Cum ne dam seama ca am inceput sa pierdem masa msculara?
Pierderea masei musculare se manfesta prin:
- Slabiciune musculara si scaderea dimensiunii muschilor.
- Dificultate in ridicarea lucrurilor sau in efectuarea exercitiilor care au fost odata usoare.
- Durere in zona afectata.
- Dureri de spate si dificultati la mers.
- Senzatie de rigiditate sau greutate in zona afectata.
Ce putem face pentru a putea preveni pierderea masei musculare?
Tinand cont de cauza pierderii masei musculare, medicul iti poate recomanda sa faci fizioterapie, sa consulti un nutritionist sau un antrenor personal care iti poate imbunatati starea fizica prin exercitii personalizate.
De asemenea, alimentele pe care le consumam sunt deosebit de importante in procesul de refacere al muschilor.
Iata cateva sfaturi care te pot ajuta:
- In primul rand nu trebuie sa folosim cuvantul „dieta” ci trebuie sa spunem ca ne schimbam stilul de viata. Mesajul pe care ni-l transmitem noua si celorlati ne poate influenta in lupta pe care o ducem pentru recapatarea unei stari de sanatate optime.
- Nu va limitatati doar la a inlocui produsele ce contin gluten cu preparate fara gluten. Trebuie sa stiti ca toate aceste produse pe care le gasim in comert (painea fara gluten, biscuitii sau briosele) contin carbohidrati care vor creste nivelul de insulina si vor face ca stratul de grasime de pe solduri si burta sa creasca. Pentru ca aveti nevoie de proteine puteti prepara prajituri in casa folosind faina de nuca de cocos, faina de migdale, faina de quinoa, faina de ovaz sau faina de mei.
- Consumati cat mai multe fructe si legume. Acestea nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica,
- Eliminati sau reduceti cat mai mult consumul de zahar. Zaharul, din pacate, creeaza un mediu acid in organism, micsorand capacitatea de absorbtie a vitaminelor si mineralelor. Excesul de zahar afecteaza in cele din urma toate organele din organism si este stocat sub forma de grasime pe burta, fese, sani si coapse.
- La prepararea mesei folositi ingrediente proaspete, simple. Aceste mese simple pot sa para sofisticate daca folosim cat mai multe alimente proaspete.
- Planificati-va cumparaturile saptamanale astfel incat sa nu va lipseasca nimic la prepararea meselor zilnice.
O viata organizata, echilibrata in care sa asociati exercitiile fizice cu o alimentatie sanatoasa va poate ajuta sa preveniti pierderea masei musculare.
Resurse:
- Hall, WH. Proximal muscle atrophy in adultceliac disease. The American Journal of Digestive Diseases, Volume 13, issue 8 (August 1968), p. 697 – 704. ISSN: 0002-9211 DOI: 10.1007/BF02232993 Kluwer Academic Publishers, Dordrecht
- https://breakingmuscle.com/fuel/10-ways-to-go-gluten-free-get-lean-and-stay-that-way
- http://www.wikihow.com/Build-Up-Atrophied-Muscles
Comentarii 2
As vrea să gătesc corect pentru fetița mea Sofia.
Vreau sa imi schimb alimentația. Am sensibilitate nonceliaca la gluten.