intolerantele alimentare si bolile tiroidei

Legatura dintre intolerantele alimentare si bolile tiroidei

S-a observat o asociere intre intolerantele alimentare si bolile tiroidei, dar care este mai exact legatura dintre acestea? Numarul mare de persoane care sufera de boli ale tiroidei este in continua crestere. Acest lucru poate fi si un rezultat al unei mai bune recunoasteri a acestor boli in ultimii ani si a cresterii testarilor efectuate in randul oamenilor, insa studii arata ca anumiti factori ce tin de alimentatia noastra pot duce la imbolnavirea tiroidei.

banner-magazin-celiaci

Majoritatea bolilor autoimune sunt declansate de predispozitii genetice, insa studii recente arata ca bolile tiroidei ar putea avea o stransa legatura si cu stilul de viata si alimentatia unei persoane. Cele mai frecvente cauze ale imbolnavirii tiroidei sunt intoxicatiile cu metale grele, problemele intestinale, stresul cronic si intolerantele alimentare.

O asociere recenta este facuta intre intolerantele alimentare si bolile tiroidei (precum Hashimoto sau Graves) . Intoleranta alimentara apare atunci cand organismul reacioneaza negativ la anumite alimente, cauzand un raspuns imun anormal. Acest raspuns poate duce la o multime de evenimente si simptome nedorite, inclusiv inflamatie, dificultate in a absorbi nutrienti, oboseala, dezechilibre hormonale si boli autoimune. Intolerantele alimentare pot perturba functia tiroidei si de aceea sunt adesea asociate cu bolile acesteia.

De asemenea, numeroase studii confirma o existenta crescuta a incidentei bolilor autoimune ale tiroidei in cazul populatiei celiace.

Un studiu recent, realizat pe aproximativ 325 de copii, arata ca tiroidita autoimuna este asociata cu boala celiaca. Se recomanda astfel ca persoanele ce sufera de intoleranta la gluten sa fie analizate si pentru boli ale tiroidei, si invers, intrucat acestea sunt strans legate.

De asemenea, un studiu publicat in 2001 de catre American Journal of Gastroenterology sustine ca o dieta fara gluten ajuta in imbunatatirea si refacerea functiei tiroidei.

Minimizand expunerea la metale grele, avand grija de digestia noastra si tinand stresul sub control, puteti sa va imbunatatii starea si sa ajutati vindecarea afectiunilor tiroidei.

 

Sursa foto: Pexels.com

Comentarii 8

 1. Interesant. Puteti cita si studiul medical de unde v-ati inspirat ?

  Assoc.Prof.Dr. John Ionescu
  Germania

  1. Post
   Author
 2. As dori cartile pentru o mai buna pregatire a mincarii fara gluten .Sint de curand diagnosticata cu intoleranta la gluten si acum invat din nou sa maninc .Traiesc in afara rominiei si nu prea cunosc multe surse de informatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *