Tot ce trebuie sa stii despre hrisca

Hrisca. Tot ce trebuie sa stii despre hrisca! Retete si beneficii.

Multe persoane cred ca hrisca este o cereala. Total gresit! Aceasta este o planta originara din Asia ale carei seminte sunt asemanatoare boabelor de grau si care pot fi macinate, obtinandu-se astfel o faina fina. Ea este inrudita cu macrisul si rubarba. Florile de hrisca au un miros foarte placut, atragand albinele care folosesc nectarul lor pentru a produce o miere speciala, puternic aromata, de culoare inchisa.

banner-magazin-celiaci

Hrisca este recomandata in dietele vegetariene si mai ales in dieta fara gluten deoarece este o sursa buna aminoacizi, vitamine, minerale si antioxidanti. Aceasta pseudocereala are putine calorii. Datorita compozitiei unice de aminoacizi, o alimentatie care include hrisca duce la scaderea colesterolului, are efecte anti-hipertensiune si imbunatateste digestia.

Ce calitati nutritionale are hrisca?

Hrisca este mai putin cunoscuta in Romania deoarece oamenii nu stiu cum poate fi consumata si mai ales pentru ca nu sunt familiarizati cu proprietatile acesteia.

Aceasta contine:

1.       Minerale – este mai bogata in minerale decat multe alte pseudocereale si cereale. Dintre aceste minerale cele mai importante sunt:               

  • Manganul: este esential pentru un metabolism sanatos.
  • Cuprul: adesea lipsit din dieta populatiei, acesta are efecte benefice asupra sanatatii inimii atunci cand este consumat in cantitati mici.
  • Magneziul: reduce riscul diferitelor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile cardiace.
  • Fierul: deficitul acestui mineral important duce la anemie.
  • Fosforul: acest mineral joaca un rol esential in cresterea si protejarea tesuturilor corporale.

2.      Proteine – contine cantitati mici de proteine, dar care au bune calitati nutritive.

3.      Fibre – contine, de asemenea, o cantitate buna de fibre care pot asigura sanatatea colonului. Curata si intareste intestinele si imbunatateste apetitul. Este eficienta pentru tratarea dizenteriei si a diareei cronice.

4.      Este fara gluten.

hrisca Retete beneficii

Cum ne imbunatateste sanatatea hrisca?

1.      Schimba in bine starea de spirit.

Datorita faptului ca hrisca este un aliment ce contine triptofan ea s-a dovedit a fi eficienta atunci cand vine vorba de sanatatea creierului si a mintii. Va calmeaza, relaxeaza si mai ales va schimba in bine starea de spirit. Ea va poate ajuta sa depasiti momentele de tristete ocazionale, amelioreaza simptomele de schizofrenie, psihoza, neliniste, stres si  anxietate.

Ce face de fapt triptofanul?

Triptofanul este unul dintre cei 8 aminoacizi esentiali care va ajuta sa produceti serotonina. Serotonina este un neurotransmitator, adica este de fapt o substanta chimica ce are un rol important in transmiterea impulsurilor intre celulele nervoase si care induce o stare de bine si de relaxare. Este binecunoscut faptul ca triptofanul se gaseste si in alimente de origine animala (carne de curcan, lapte), dar cu toate acestea cele mai bune alimente bogate in triptofan sunt cu siguranta cele de origine vegetala.  Spre deosebire de produsele de origine animala, plantele sunt bogate in grasimi sanatoase, antiinflamatoare, fibre si  antioxidanti. Iata cateva din cele mai bune alimente ce contin  triptofan: rosiile, ciupercile, conopida, cartofii, dovleacul, castravetii, soia, nucile si bineinteles hrisca alimentul minune.

2.     Reduce stresul oxidativ.

Stresul oxidativ descrie o stare de stres fiziologic in organism care rezulta din expunerea la niveluri ridicate de tipuri reactive de oxigen fata de nivelul antioxidantilor neutralizanti. Radicalii liberi pot interactiona cu moleculele din organism si pot deteriora diferite componente ale celulelor, cum ar fi ADN-ul, proteinele si lipidele, dand nastere la diferite boli.

O mare parte din daunele provocate de stresul oxidativ rezulta din modificarea ADN-ului din interiorul nucleului celular care genereaza mutatii.

Iata cateva exemple de boli cauzate de  de stresul oxidativ:

  • Tulburari neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson, scleroza multipla si boala Alzheimer
  • Insuficienta cardiaca, infarctul miocardic, ateroscleroza si ischemia cardiaca
  • Afectiuni pulmonare, cum ar fi emfizemul si cancerul pulmonar
  • Sindromul oboselii cronice
  • Cataracta si tulburari de vedere
  • Artrita si boala inflamatorie
  • Diabet
  • Boli ale rinichilor
  • Pancreatita
  • Tulburari intestinale, cum ar fi boala intestinului inflamator
  • Boli autoimune

hrisca

3.     Reduce nivelul de zahar din sange.

Studiile de laborator au aratat ca hrisca are proprietatea de a reduce nivelurile ridicate de zahar din sange datorita continutului ridicat de fibre si prezentei unui compus carbohidrat numit D-chiro-inozitol. In organism, acest compus joaca un rol important in controlul nivelului de insulina si energie, iar hrisca contine din belsug acest compus.

Taratele de hrisca sunt o sursa naturala importanta de quercetina si isoquercetina. Quercetina si isoquercetina au proprietatea de a incetini digestia carbohidratilor si in felul acesta controleaza nivelul zaharului din sange.

4.    Este anti-inflamatoare si amelioreaza simptomele neplacute ale alergiilor.

Hrisca este un anti-inflamator natural si, de asemenea, un antihistaminic natural datorita continutului ridicat de antioxidanti si continutului de vitamina E.  Exista studii care au aratat  ca hrisca a fost eficienta in tratarea astmului provocat de alergii la copii .

5.     Previne aparitia cancerului.

Studiile(1) recente au aratat ca fibrele dietetice continute in alimentele de origine vegetala au efecte anti-cancerigene puternice. In primul rand impiedica dezvoltarea si aparitia metastazelor celulelor cancerului de san la femeile aflate in postmenopauza. Cel mai surprinzator studiu a aratat ca a existat o reducere cu 50% a frecventei cancerului mamar la femeile care au consumat in mod regulat cantitatea recomandata de fibre dietetice zilnice.

6.    Reduce riscul de aparitie a calculilor biliari.

Hrisca este bogata in fibre insolubile ce au rolul de reduce drastic posibilitatea de a face calculi biliari! Fibra insolubila nu numai ca sporeste timpul de tranzit al alimentelor prin tractul digestiv, dar reduce si necesitatea excesului de secretie a acizilor biliari. Cand se produce prea mult acid biliar, creste si  posibilitatea de a dezvolta calculi biliari astfel ca un aport constant de fibre insolubile in dieta va poate proteja vezica biliara.

7.    Creste nivelul de energie din organism

Hrisca este una dintre acele alimente cu importante calitati nutritionale. Ea este o buna sursa de proteine de o calitate superioara, ceea ce inseamna ca are toti cei opt aminoacizi esentiali, inclusiv lizina. Proteinele superioare calitativ sunt vitale pentru o serie de functii ale organismului. Produsele alimentare de origine vegetala cu un continut proteic ridicat sunt apreciate de vegani si vegetarieni  care trebuie sa-si asigure din sursa vegetala necesarul zilnic de proteine. Consumand acest tip de alimente, va saturati mai repede, senzatia de satietate dureaza mai mult si astfel va ajuta sa eliminati kilogramele in plus.  Acestea ofera o sursa suplimentare de energie si cresc abilitatile cognitive. Nu in ultimul rand, ele ajuta la incetinirea scaderii naturale a fortei si a masei musculare, numita sarcopenie.

hrisca paste

Cum o putem prepara?

Iata cateva idei despre cum puteti prepara hrisca. Retetele de hrisca sunt variate si nu sunt niciodata dezamagitoare.

  1. Puteti folosi faina de hrisca pentru a prepara paine fara gluten sau biscuiti. Procesul de preparare a aluatului si de coacere a painii este simplu. In functie de regimul de coacere, painea poate fi coapta in 40 sau 60 de minute, iar intregul proces dureaza 60-80 de minute. Desi dureaza relativ mult, totusi prepararea painii din hrisca poate fi o activitate distractiva pe care o puteti face, de exemplu, duminica. Painea rezultata are o textura densa, dar moale, si atunci cand este taiata nu face multe firimituri de aceea este perfecta pentru sandwich-uri.
  2. Sub forma de terci pentru mic dejun care va ofera energie intreaga zi. Semintele de hrisca se pot fierbe (dupa ce au stat la inmuiat in apa o noapte), adaugandu-se vanilie, mere rosii rase si scortisoara. Gustul va fi asemanator strudelului de mere.  Daca au fost lasate la inmuiat, a doua zi fierberea va dura doar 5 minute. Se poate adauga terciului miere sau nuci prajite.
  3. Semintele prajite se pot adauga pentru un plus de gust la supele de legume pasate.  Hrisca se prajeste in ulei, alaturi de caju maruntit si cu putina zeama de la o lamaie. Se tine tigaia pe foc potrivit pana cand semintele devin maronii, apoi se adauga la supa de legume pasata.
  4. Semintele fierte pot fi adaugate la salate cu avocado, ceapa, patrunjel, rosii, ulei de masline, zeama de la o lamaie.
  5. “Rissoto”. Hrisca nu este doar un inlocuitor perfect pentru orezul din Rissoto, dar si o buna sursa de carbohidrati. Acest lucru inseamna nu numai ca risotto-ul obtinut din hrisca este mai hranitor, dar este, de asemenea, bogat in vitaminele B, minerale si L-lisina (aminoacid).
  6. Fidea si paste. Este destul de usor sa faci fidea din faina de hrisca. Aveti nevoie de un bol mare, de cupe de masurare, de un facalet si de o suprafata mare plana pentru a intinde aluatul.  Se amesteca faina de hrisca cu apa si sare. Apa se adauga  treptat, iar pentru elasticitatea aluatului se pot pune oua. Framantati aluatul apoi intindeti-l pe o planseta. Aluatul trebuie sa fie moale si neted. Daca apar fisuri, mai adaugati putina apa. Se taie fasii subtiri si se lasa la uscat inainte de fierbere.

Hrisca este un aliment versatil, care se poate gati usor. Aceasta este comercializata sub forma de faina, seminte sau fidea. Daca o cumparati “vrac” puneti-o intr-un recipient etans si depozitati-o intr-un loc uscat, rece, si poate fi tinuta pana la un an.

(1) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1851150

Comentarii 12

  1. Buna! Eu folosesc hrisca de doi ani si o fac pateu: fierb legume(ceapa sferturi, morcovi rondele, radacinoase: telina, petrunjel, pastîrnac; ardei gras verde, ardei rosu. Când legumele sunt fierte pe jumatate adaug hrisca spalata. Apa nu trebuie multa,doar cît sa le acopere. Când a fiert (cam 20min) se lasa pâna este calduta, se scot legumele, apa sa nu mai fie si se blenduieste. Se adauga ulei si pasta tahini (pasta de susan) si sare. Se mai poate adăuga usturoi, marar si alte condimente. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *