Coronavirus

Coronavirus – sfaturi pentru celiaci

Ce trebuie sa stim despre coronavirus? Persoanele cu boala celiaca prezinta un risc mai crescut de infectare? Afla tot ce trebuie sa stii despre coronavirus din articolul urmator.

banner-magazin-celiaci

Noul virus numit SARS-CoV-2 se manifesta ca si o boala respiratorie denumita COVID-19, aceasta este foarte contagioasa, fiind declarata pandemie la nivel global. Din pacate si Romania se afla printre tarile afectate, iar numarul de cazuri diagnosticate este in crestere. Desi toata populatia devine tot mai ingrijorata, adevaratul risc este exercitat asupra persoanelor care prezinta boli cronice sau sunt imunodeprimate. 

Persoanele cu boala celiaca au un risc crescut de a contacta coronavirus? 

Conform celor mai noi constatari, persoanele cu boala celiaca dar cu un status general sanatos si care nu au un sistem imunitar compromis, nu prezinta un risc mai mare de infectie cu coronavirus fata de populatia generala. 

Conform Centrului pentru Control si Preventie a Bolii (CDC), persoanele cu un risc crescut sunt cele care au o varsta avansata si boli cronice asociate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabet sau boli ale aparatului respirator. Deocamdata nu exista evidente care sa sustina faptul ca susceptibilitatea de a contacta virusul este mai mare la copii.

In ce conditii o persoana cu boala celiaca ar putea avea un risc ridicat de infectie cu coronavirus?

Cel mai important risc este reprezentat de administrarea medicamentelor imunosupresoare, cum ar fi tratamentul cu corticosteroizi in bolile autoimune si inflamatorii. Desi acest tratament nu este utilizat in mod obisnuit in boala celiaca, el este necesar pentru anumite patologii cum ar fi artrita reumatoida sau lupus, pentru care persoanele cu boala celiaca au un risc crescut. 

De asemenea, conform CDC trebuie sa fim foarte precauti in cazul persoanelor cu diabet, o comorbiditate frecventa a bolii celiace, deoarece acesti pacienti, alaturi de persoanele cu boli cardiovasculare si pulmonare, au un risc mai crescut de a avea o simptomatologie mai agresiva.

Persoanele cu boala celiaca au un risc crescut de a contacta coronavirus

Care sunt masurile pe care le putem adopta pentru a preveni infectia cu coronavirus?

  • Spalarea frecventa a mainilor, in special inainte de a manca sau dupa ce am tusit, stranutat, ne-am suflat nasul sau dupa ce am fost in zone publice. 
  • Evitati sa va atingeti fata, in special ochii, nasul si gura, inainte de a va spala pe maini.
  • Daca nu aveti la dispozitie apa si sapun, utilizati un produs dezinfectant cu cel putin 60% alcool.
  • Stati departe de persoanele care au o infectie respiratorie acuta.

Poate fi folositoare aprovizionarea unui stoc mic de alimente, in cazul in care un membru al familiei se imbolnaveste si trebuie sa stea la domiciliu. Acest aspect este destul de important pentru persoanele cu boala celiaca sau afectiuni legate de metabolizarea glutenului din alimente, doarece acestia au nevoie de o alimentatie specifica care de multe ori este mai dificil de procurat.

Ce se intampla daca ma imbolnavesc? 

Simptomele coronavirusului sunt similare cu cele ale unei raceli, incluzand febra, tuse si dificultati de respiratie. Medicamentele contra racelii si gripei pot fi folositoare pentru ameliorarea simptomelor, insa glutenul pe care acestea ar putea sa-l contina reprezinta o adevara ingrijorare. Este foarte important sa citesti prospectul medicamentelor atat pentru ingredientele active cat si cele inactive; discutati cu medicul dumneavoastra despre aceasta problema. 

Daca prezentati aceste simptome incercati sa ramaneti la domiciliu, atata timp cat acestea sunt usoare si luati legatura cu medicul dumneavoastra de familie care va poate da sfaturi importante, atata timp cat nu este vorba despre o urgenta. 

Centrul pentru Control si Preventie a Bolii (CDC) va recomanda sa ramaneti acasa, evitand transportul public, locurile aglomerate, chiar si serviciul sau scoala. Pe cat posibil incercati sa menajati membrii familiei mai ales daca au un risc crescut de imbolnavire. Daca este neaparat necesar sa iesiti in public, de exemplu pentru un consult medical, este recomandat sa purtati o masca chirurgicala pentru a proteja persoanele din jurul vostru. 

Este extrem de important sa va acoperiti gura cu un servetel sau daca nu aveti un servetel la indemana, folositi plica cotului (partea anterioara a cotului) atunci cand tusiti sau stranutati, iar servetele trebuie sa fie aruncate la gunoi imediat dupa utilizare. Continuati sa va spalati frecvent mainile, in special dupa ce tusiti, stranutati sau va suflati nasul. 

Care sunt masurile pe care le putem adopta pentru a preveni infectia cu coronavirus

Ce ar trebui sa stiu daca merg la spital?

In cazul in care prezentati simptome mai grave, cum ar fi dificultati de respiratie, este necesar sa solicitati asistenta medicala (contactati medicul de familie sau apelati serviciul de urgente – 112) . In cazul in care ajungeti sa fiti internat in spital, discutati cu personalul medical legat despre masurile de siguranta alimentara pentru a evita ingestia glutenului, iar daca aceste masuri nu pot fi respectate in acea institutie incercati sa aduceti dumneavoastra propriile alimente sigure.  

Ar trebui sa-mi anulez planurile de calatorie?

Anularea planurilor de calatorie este o decizie care ar trebui luata in functie de locul in care calatoriti si de starea dumneavoastra de sanatate. Urmariti in timp real toate reglementarile guvernamentale cu privire la calatorii.

Informatii suplimentare care constituie o sursa sigura sunt disponibile aici: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/steps-when-sick.html

Informatii despre cum sa dezinfectati suprafetele din casa dvs. sau la locul de munca sunt disponibile aici: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/home/cleaning-disinfection.html

 

Lorena Crișan – Nutriționist Dietetician

Comentarii 6

  1. As dori acestea cărți ptr fiul
    Meu diagnosticat cu boala celiacă de un an ca sa stiu ce meniuri și deserturi pot săi fac

  2. Ar fi fost util ca la capitolul „Ce se intampla daca ma imbolnavesc”, mai precis, „Simptomele coronavirusului sunt similare cu cele ale unei raceli, incluzand febra, tuse si dificultati de respiratie. Medicamentele contra racelii si gripei pot fi folositoare pentru ameliorarea simptomelor,” … sa amintiti cateva din medicamentele FARA GLUTEN, folositoare celiacilor.

  3. Doresc aceste cărți, le doresc fizic, să le am și bine înțeles să le achit când intru în posesia lor. Consider ca mi sunt foarte utile. Doresc să aflu compoziția și proporțiile din compoziția făini-lor (am înțeles că sunt diferite, depinzând pentru ce le folosesc ) pentru pâine, paste, etc., deoarece doresc să mi-o prepar eu acasă.
    Mulțumesc anticipat.

  4. de luat in calcul toate aceste indicatii vizavi de covid19 . totul este important si alimentele pentru intoleranță la gluten . din pacate este greu de procutat , nu ne sunt la îndemână si unele sunt scumpe . o iau mereu de la inceput cu alimentele. Vă mulțumesc pentru tot . o zi liniștită .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *