Alimentatia prescolarului cu boala celiaca

Alimentatia prescolarului cu boala celiaca / intoleranta la gluten (4-6 ani)

Afla tot ce trebuie sa stii despre alimentatia prescolarului cu boala celiaca sau intoleranta la gluten, inclusiv un exemplu de plan de masa complet >>>

banner-magazin-celiaci

Pentru a ne asigura ca dieta copilul este una sanatoasa, aceasta trebuie sa fie variata, echilibrata si cat mai naturala.

Apetitul copilului este cel mai sensibil parametru care determina consumul alimentar. Copilului trebuie sa-i fie permis sa manance pana la atingerea senzatiei de satietate, fara sa aiba influente externe sau constrangeri de tipul celei de a manca tot din farfurie. 

Copilul are propriile mecanisme de reglare si control al satietatii/apetitului, insa cerintele si ”poftele” vor fi influentate de comportamentul alimentar al parintilor. Cu cat introduceti mai devreme alegeri sanatoase si hranitoare in dieta coplului cu atat o sa fie mai usor pentru acesta sa dezvolte o relatie sanatoasa cu alimentele. 

O alimentatie echilibrata se refera la evitarea exceselor si a carentelor alimentare. In ceea ce priveste copilul care este la inceput de drum, toate deprinderile sale vor fi dupa exemplul din mediu inconjurator. 

Daca copilul dumneavoastra are boala celiaca este important sa aduceti la cunostinta persoanelor cu care el incepe sa intre in contact (bunici, educatoare, colegi de joaca) importanta dietei fara gluten. 

La inceput adaptarea la o dieta mai ”speciala” poate sa fie dificila, insa cu timpul copilul o sa vada ca alimentele sunt foarte gustoase chiar si fara gluten, iar parintii o sa fie bucurosi sa pregateasca alimente apetisante daca asta contribuie la bunăstarea copilului. 

Atunci cand discutati cu un copilul care are intoleranta la gluten, inainte sa ii impuneti restrictiile, incearcati sa va focusati pe importanta alimentelor santoase, pe cat de multe beneficii aduc nutrientii corpului nostru si cat de frumoasa este ca farfuria sa fie plina cu alimente in culorile curcubeului. 

dieta fara gluten pentru prescolari

Dieta fara gluten poate crea confuzii la orice varsta. Discutati dumneavoastra cu educatorii si persoanele cu care copilul intra in contact, dar comunicati cu copilului astfel incat sa inteleaga cat este de important pentru el sa stie singur care sunt alimentele potrivite. Daca copilul o sa fie mentinut implicat in acest scop o isi doreasca sa invete sa se descurce singur.

Copiii cu boala celiaca duc o viata normala si sanatoasa, insa este necesara o planificare in prealabil in ceea ce priveste disponibilitatea mancarii sigure pentru ei. Precautiile cresc atunci cand copilul merge la cineva acasa, are activitati organizate de scoala sau orice evenimente de grup. 

Parintele devine responsabil sa fie cat mai pozitiv si sa ajute copilul sa inteleaga ca exista situatii in care el nu poate sa manance acelasi alimente ca si alti copii, dar fara ca el sa se simta deprivati deoarece masa pregatita special pentru el acasa sau pachetelul lui sunt fel de delicioasa. 

Este important ca apartinatorii sa citeasca cu mare atentie etichetele produselor pe care le cumpara pentru copilul cu boala celiaca si sa se asigure ca nu existe sanse de contaminare incrucisata a produsului. Ba mai mult, parintele trebuie sa-l invete pe copil cum sa recunoasca alimentele potrivite pentru el, prin ilustratii sugestive si metode care ii solicita contributia. 

Atunci cand mergeti la cumparaturi jucati ”vantoarea de comori”, prin imprimarea imaginilor cu alimente sanatoase sau cu sliga fara gluten si impreuna cu copilul incercuiti fiecare aliment pe masura ce il gasiti in magazin si il adaugati in cos.

De asemenea, copilul trebuie sa invete sa comunice despre nevoile sale alimentare atunci cand este la o aniversare sau un restaurant si parintii nu-l insotesc. Copilul trebuie sa stie cat de mandri sunt parintii de implicarea lui si ca sanatatea lui este cea mai importanta pentru acestia. 

intoleranta la gluten la copii

Respectarea unei dieta fara gluten este singura metoda prin care un copil cu boala celiaca sau sensibilitate la gluten poate sa se dezvolte sanatos. Odata cu excluderea glutenului din alimentatie, copilul o sa inceapa sa asimileze mai bine toate vitaminele si mineralele necesare pentru a creste si o sa se simta mai puternici si cu mai multa energie.

Alimentatia prescolarului este apropiata de cea a adultului, ea trebuie sa fie formata din 3 mese principale si doua gustari. Necesarul energetic este de aproximativ 80 kcal/kg/corp/zi, proteinele trebuie sa fie intre 15-20% din necesar, glucidele intre 50-60%, iar lipidele 25-30% cu cu preponderenta din grasimi vegetale (acizi grasi mono si polinesaturati).

Din fericire exista o multime de alternative de alimente delicioase care nu contin in mod natural gluten. Toate fructele si legumele sunt o sursa excelenta de nutrienti si sunt sigure pentru persoanele celiace. Desigur exista cereale si faina fara gluten pentru a pregati preparatele preferate cum ar fi painea, clatite americane, briose si chiar pizza. 

Aportul de carbohidrati rafinati, cum ar fi dulciurile (bomboane, ciocolata, cereale rafinate, semipreparate dulci, patiserie) este important sa fie mentinut la mai putin 10% din totalul de carbohidrati pe zi. 

Ne dorim evitarea consumului de alimente bogate in calorii si sarace in substante nutritive, cum ar fi chipsurile, snacksurile. Putem sa aducem variante mai sanatoase ale acestor gustari si care sa fie la fel de apetisane pentru copii. 

Asigurati-va ca pastrati la indemana copilului in casa o multime de fructe si legume. Inlocuiti dulapul cu dulciuri si alimente procesate cu gustari facute in casa, iar sticla de sucuri carbogazoase poate fi inlocuita de un blender care te ajuta sa prepari ocazional un smoothie din legume si fructe proaspete. 

Adaugati un aliment nou langa alimentele preferate, in mod repetat, pana cand copilul o sa vrea singur sa-l incerce din curiozitate. Includeti mai multe legume in alimentele pe care deja le prefera, de exemplu adaugati morcovi, cartofi dulci sau mazare in piureul de cartofi. 

plan de masa fara gluten pentru prescolari

Daca copilului nu ii este foame la mese, limitati gustarile si incercati sa-l implicati si pe el in pregatirea mesei, o sa fie mult mai bucuros sa mananace cand stie ca a contribuit si el la pregatirea preparatelor. 

Incurajati copilul sa faca exercitii fizice si sa gaseasca activitatii care implica efort fizic de care sa se bucure. Acestea au numeroase beneficii asupra sanatatii, atat in ceea ce priveste starea de bine, dezvoltarea dar si cresterea poftei de mancare.

Alternative ale macarilor ”nesanatoase”, prietenoase pentru copii:

  • Cartofii prajiti – cartofi la cuptor stropiti cu putin ulei, ierburi aromatice si putina sare.
  • Inghetata – iaurt cu fructe congelate, sorbet de fructe, smoothie din fructe proaspete sau congelate.
  • Pui prajit – pui la cuptor sau gratar.
  • Gogosi si patiserie – coaceti briose din faina fara gluten in casa cu minimul de zahar sau folositi banane si curmale pentru a le indulci. 
  • Biscuiti – batoane din fructe oleaginoase, seminte si fructe – facute in casa. 
  • Chipsuri – legume taiate in fasii subtiri si rumenite la cuptor cu putin ulei si ierburi aromate. 

Incepeti constructia dietetica prin adaugarea alimentelor de baza, pe care copilul dumneavoastra le poate manca si pe care le puteti folosi la gatit diverse preparate, acestea includ: 

  • Porumb, orez, hrisca, sorg, naut, quinoa, tapioca, teff; cerealele si faina din acestea. 
  • Carnea minim procesate (pestele, puiul, curcanul) si oul.
  • Leguminoase, nuci, semintele, uleiurile
  • Produsele lactate daca sau alternativele vegetale fortificate cu calciu si vitamine, de exemplu bauturi de migdale, cocos etc. 
  • fructele si legumele.

plan alimentar fara gluten prescolar

Exemplu plan alimentar fara gluten prescolar – 1755 kcal, 50 g proteine de calitate inalta, 190g de carbohidrati, 75 g grasimi sanatoase si 31 g de fibre alimentare.  

Mic dejun:

  • 60g de fulgi de ovaz certificati fara gluten 
  • 100 ml de lapte integral/ fara lactoza/ alternativa de lapte vegetal
  • 100 ml de apa 
  • 50 g fructe de padure (afine, zmeura, mure, capsune)
  • 20 g de nuca/migdale fulgi sau nuca de cocos

Mod de preparare: Se pune apa la incalzit, iar cand este aproape de fierbere se da focul la incet se adauga fulgii de ovaz, cand acestia au absorbit apa se adauga laptele, se invarte continuu inca aproximativ 4 minute, dupa care se iau de pe foc si se adauga fructele de padure si nuca tocata sau fulgii de migdale. Se consuma dupa ce se raceste.

Gustare 1: 

  • 150 g iaurt grecesc Olympus 10%
  • O banana mica 
  • 30 g de capsuni/afine
  • 10g seminte de in macinate

Pranz: 

  • 70 g cartofi dulci
  • 70 g cartofi 
  • 25 g conopida 
  • 25 g broccoli 
  • 100 g piept de pui
  • 20g Smantana de gatit la Dorna 15% grasime
  • O lingura rasa ulei de masline (10g)
  • Un fir ceapa verde 
  • Patrunjel, marar, oregano, putina sare si piper

Mod de preparare: cartofii spalati, curatati si taiati in dimensiuni mici se pun intr-o tava de cuptor alaturi de restul legumelor proaspete sau congelate. Pieptul de pui se taie in cubulete si se pune peste legume, acestea se codimenteaza si se combina cu smanatana si uleiul. Tava se pune in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 35 de minute. 

Gustare 2:

Cina:

  • 150 g baby morcovi
  • 30 g baby spanac
  • 30 g rosii cherry
  • 100g peste gras (ex. somon)
  • O lingurita ulei de masline 
  • 6 g unt 
  • O lingurita suc de lamaie
  • Ierburi aromatice, sare si piper

Mod de preparare: untul topit se amesteca cu ierburi aromatice si zeama de lamaie si se aseaza peste bucata de peste pusa intr-o tava pe foaie de copt. Pestele se da la cuptorul preincalzit pentru 25-30 de minute la 160 de grade. Morcovii baby se fierb, dupa care se condimenteaza si aromeaza cu ierburi. Din spanac si rosii se pregateste o salata peste care se pune lingurita de ulei de masline. 

Crisan Lorena – Nutritionist Dietetician

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *