sfaturi vacanta fara gluten

10 Sfaturi esentiale pentru o vacanta fara gluten

Vrei sa te bucuri de o vacanta fara gluten 100% sigura? Ti-am pregatit 5 sfaturi esentiale pentru o vacanta fara gluten, pe care trebuie sa le urmezi.

banner-magazin-celiaci

Razele soarelui ne mangaie usor fata si ne amintesc ca este un moment potrivit sa alegem destinatia de vacanta si sa plecam intr-o calatorie in locuri pe care nu le-am mai vazut si care merita vizitate. Destinatia aleasa este foarte importanta atat datorita obiectivelor turistice pe care le putem vizita, cat si traditiilor si obiceiurilor culinare ale zonei si nu ar trebui sa lasam intoleranta la gluten sa ne dicteze alegerea locului pe care il vom vizita.

Daca vrei sa tii o dieta fara gluten fie pentru ca ai intoleranta la gluten sau din alte motive, ti-am pregatit 5 sfaturi esentiale pentru o vacanta fara gluten care te vor ajuta:

sfaturi vacanta fara gluten

  1. Fa-ti provizii de alimente neperisabile! Indiferent daca ai ales sa pleci in vacanta cu trenul, avionul, autobuzul, masina personala sau bicicleta, asigura-te ca iei cu tine alimente neperisabile precum sunt: nucile, alunile, migdalele, fructele uscate, năut prajit etc.
  2. Fii creativ! Daca alegi sa mananci intr-un restaurant local, intreaba chelnerul daca este posibil sa inlocuiasca alimentele care contin gluten cu legume, carne sau alte produse.
  3. Fa research si contacteaza din timp restaurantele locale! Daca urmeaza sa pleci in Roma sau alt oras, informeaza-te din timp daca exista restaurante care au meniuri fara gluten sau sunt deschisi sa faca meniuri personalizate, in functie de nevoile tale. Facand acest lucru, te vei putea bucura mai mult de vacanta ta, fara ati face prea multe griji legate de ce vei consuma la mesele zilnice.
  4. Fa cumparaturile pentru cina de la magazinul din cartier! Daca tii o dieta fara gluten si esti in vacanta, poti opta oricand pentru optiunea de a gati, in loc de a comanda sau de a merge la un restaurant. Poti face cumparaturile la magazinul din cartierul in care te-ai cazat si apoi gati bucatele tale preferate.
  5. Ai incerdere in deciziile tale! S-ar putea sa existe persoane care nu inteleg de ce este nevoie sa manaci fara gluten. Insa tu stii cel mai bine care sunt nevoile si necesitatile organismului tau, prin urmare fii atent la alimentele pe care le consumi si povesteste-le si prietenilor tai de ce este nevoie sa tii o dieta si care sunt riscurile aferente. Ai incredere in deciziile tale si vacanta ta va fi asa cum ti-ai dorit!
  6. Inainte de plecare, asigurati-va ca hotelul sau localurile de la destinatia aleasa servesc preparate fara gluten sau ca este posibil sa va gatiti propria mancare acolo
  7. Este, de asemenea, recomandat sa luati contact cu Asociatia de Turism locala pentru a afla care sunt restaurantele, pizzeriile si magazinele de inghetata ce servesc preparate potrivite pentru celiaci
  8. Sfatul nostru general pentru mesele servite in oras: Intotdeauna incercati sa vorbiti personal cu bucatarul. Astfel, va veti asigura ca intrebarile si indicatiile dumneavoastra vor ajunge la persoana potrivita.
  9. Alta sugestie bine-venita sunt cartonasele adresate personalului de la bucatarie, scrise si printate in limba nationala a tarii in care calatoriti. Acestea trebuie sa contina informatii despre alergiile pe care le aveti sau despre dieta speciala pe care o urmati, cum ar fi cea fara gluten. Astfel de cartonase se pot gasi gratuit pe internet. De exemplu: celiactravel.com/restaurant-cards.html (in 51 de limbi), www.allergytranslation.com (in 29 de limbi) sau www.glutenfreetravel.com.au/gluten-free-dining-cards (in 6 limbi).
  10. Asigurati-va ca luati cu voi ingredientele esentiale pentru a putea prepara mancaruri fara gluten, cel putin pentru primele zile ale sejurului. Astfel va veti asigura ca vacanta dumneavoastra nu va incepe cu cumparaturi pline de stres si, mai mult decat atat, astfel va veti simti mai independenti. Cateva dintre aceste ingrediente sunt painea, gustarile, biscuitii sau prajiturile – pe toate acestea le puteti gasi in selectia de produse Schär, de exemplu. Atentie: din cauza riscului de contaminare cu gluten, nu va recomandam sa folositi paine ce trebuie incalzita.

Acum ca ai toate informatiile necesare pentru a porni la drum, iti dorim vacanta fara gluten frumoasa si o calatorie plina de momente memorabile si experiente noi!

Comentarii 3

  1. Sunt celiaca de 3 ani. Am nevoie de carti si in lb romana, pana acum am fost asistata in Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *