reflux gastroesofagian

Suferi de reflux gastroesofagian? Sensibilitatea la gluten poate fi cauza.

              Suferi de reflux gastroesofagian? Afla daca sensibilitatea la gluten este cauza aparitiei acestui simptom neplacut, in articolul de mai jos. 

banner-magazin-celiaci

Refluxul gastroesofagian se produce atunci cand continutul gastric (acidul din stomac) se deplaseaza in sus in esofag, provocand iritatii si durere. De asemenea, cunoscut sub numele de „arsuri la stomac”, acest simptom frecvent afecteaza pana la 20% din populatie, cel putin o data pe saptamana, conform raportului publicat in februarie 2013 de catre Colegiul American de Gastroenterologie.

Modificarea stilului de viata si dieta impreuna cu medicamentele joaca un rol important in gestionarea acestui simptom. De regula nutritionistii recomanda o dieta bogata in fibre. Consumul acestor alimente duce la o imbunatatire a starii de sanatate si la un risc mai mic de reflux de acid. Cu toate acestea, pentru o mica parte din populatie, si anume pentru cei care au boala celiaca, graul si alte cereale glutenice pot agrava, de fapt, refluxul de acid gastroesofagian.

Refluxul sau boala de reflux gastroesofagian, in mod normal, nu este considerat a fi unul dintre simptomele „clasice” ale bolii celiace. Printre simptomele specifice bolii celiace se numara diareea, balonarea si oboseala. Cu toate acestea, cercetatorii arata ca simptomele de reflux apar frecvent la persoanele cu boala celiaca si se pot manifesta dupa un anumit interval de timp de la diagnosticare. Acest simptom poate fi un semn de deteriorare a mucoasei intestinale. In aceasta situatie, eliminarea glutenului din dieta s-a dovedit ca amelioreaza simptomele de reflux gastroesofagian.

Intr-un studiu (1) publicat in anul 2011, cercetatorii au analizat 133 de pacienti adulti diagnosticati cu boala celiaca si  i-au comparat cu 70 subiecti de control non-celiaci. La momentul diagnosticarii lor, mai mult de 30 % dintre pacientii cu boala celiaca au avut simptome de reflux gastroesofagian de intensitate moderata pana la severa, comparativ cu mai putin de 6 % in cazul subiectilor de control.

Simptomele de reflux gastroesofagian moderate si severe au aparut cel mai frecvent la pacientii cu boala celiaca la care erau prezente si celelalte simptome (diaree, balonare, pierderea in greutate si oboseala) si anume la circa 35% dintre acestia, iar la pacientii cu manifestari atipice sau „silentioase” ale bolii celiace (adica, în principal in cazurile asimptomatice) ponderea a fost de 15%.

Din fericire, cercetatorii au descoperit ca respectand o dieta fara gluten, simptomele de reflux gastroesofagian au disparut rapid. Nu pierdeti din vedere nici fenomenul de reactivitate incrucisata. Unele  alimente au structuri similare de proteine ca si  glutenul si organismul uman, in unele cazuri, ar putea reactiona ca si in  cazul in care acestea ar fi consumat gluten. Este practic un caz de identificare gresita. Sistemul imunitar creeaza anticorpi care declanseaza un raspuns inflamator. Astfel, unii oameni au observat si ca renuntarea la consumul de lactate, cafea sau alcool  ajuta in calmarea completa a refluxului de acid gastroesofagian.

5 lucruri pe care trebuie sa le stim despre acest reflux gastroesofagian:

  1. Antiacidele luate timp indelungat pot afecta sanatatea.

Tot mai multi oameni trateaza refluxul de acid gastro-esofagian prin luarea unui antiacid pentru a neutraliza acidul din stomac. Din nefericire acest lucru nu face decat sa neutralizeze acidul din stomac si nu il opreste. Acest  lucru  poate afecta, in timp, absorbtia substantelor nutritive .

  1. Antiacidele pot creste riscul de intoxicatii alimentare.

Acidul gastric este vital pentru in digestia si absorbtia de minerale si vitamine si protejeaza stomacul de bacterii, ciuperci si infectii. Consumul indelungat de antiacizi a fost legat de un risc crescut de infectii bacteriene, candidoza si intoxicatii alimentare.

  1. Antiacidele poate creste riscul de osteoporoza.

Utilizarea de antiacide afecteaza, de asemenea, absorbtia de minerale, inclusiv calciu, care poate creste riscul de osteoporoza si fracturi.

  1. Enzimele digestive si probioticele iti ajuta digestia. Cei mai multi oameni au un deficit de enzime digestive.  Prin suplimentarea enzimelor digestive se poate imbunatati digestia, astfel proteinele precum si alte alimente se digera mai usor, ceea ce face ca refluxul gastroesofagian si problemele intestinale sa dispara.
  2. Testarea adecvata pentru intoleranta la gluten este vitala in cazul refluxului gastroesofagian .

Statisticile arata ca unul din cinci oameni sufera de sensibilitate la gluten. Este important sa se stie ca intoleranta la gluten nediagnosticata poate fi o cauza a refluxului gastroesofagian si de aceea in acest caz se recomanda  screeningul pentru boala celiaca.

Referinte:

  1. Gastroesophageal reflux symptoms in patients with celiac disease and the effects of a gluten-free diet.-2011,9, mar-Nachman F1, Vázquez H, González A, Andrenacci P, Compagni L, Reyes H, Sugai E, Moreno ML, Smecuol E, Hwang HJ, Sánchez IP, Mauriño E, Bai JC.

Sursa foto

Comentarii 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *