intolerantele alimentare si bolile tiroidei

Glanda tiroida – cum iti poti da seama daca ai probleme cu tiroida

Glanda tiroida are un rol deosebit de important in organism. Constientizam importanta ei abia atunci cand nu mai functioneaza bine, adica atunci cand produce prea multi sau prea putini hormoni.

banner-magazin-celiaci

Prin hormonii pe care ii produce, glanda tiroida influenteaza aproape toate procesele metabolice din organismul uman. Cele mai frecvente probleme ale tiroidei implica producerea anormala de hormoni tiroidieni. Daca produce mai multi hormoni decat este necesar atunci afectiunea se numeste hipertiroidism. Productia insuficienta de hormoni duce la hipotiroidism.

Care sunt semnele care ar trebui sa ne faca sa  mergem la un endocrinolog?

Simptomele hipotiroidismului

  1. Principalul simptom, pe care majoritatea oamenilor il neglijeaza, este starea de oboseala persistenta si nefireasca.  Oboseala este atat de intensa incat dimineata acestia sunt slabiti si nu pot sa se dea jos din pat. Cand merg, cei mai multi dintre ei se plang ca se simt ca si cum ar avea legate de picioare mii de greutati care ii impiedica sa mearga normal.  Daca nu este tratat, pentru perioade lungi de timp, hipotiroidismul poate duce la coma mixedemica, o afectiune rara, dar potential letala, care necesita un tratament hormonal imediat.
  2. Sensibilitate la rece crescuta. Este firesc sa-ti fie frig atunci cand afara este frig, dar sa-ti fie frig la o simpla adiere a vantului este destul de neplacut mai ales ca aceasta stare te face sa tremuri necontrolat.
  1. Dureri musculare. La un efort fizic usor durerile musculare sunt  atat de intense incat acestia au nevoie de o perioada de recuperare mult mai mare decat in cazul unui om sanatos.
  1. Par subtire care se rupe usor. Parul isi pierde rezistenta si stralucirea. Cade si se rupe foarte usor. Daca nu se incepe tratamentul de echilibrare homonala cat mai repede poate aparea alopecia chiar si in cazul femeilor.
  1. Voce ragusita. In timp ce vorbesc isi pierd vocea si de aceea tusesc des. Acest simptom este specific numai hipotiroidismului.
  1. Probleme cu memoria. Acesta este un simptom ingrijorator, dar care dispare odata ce este inceput tratamentul si organismul se echilibreaza hormonal.

Simptomele hipertiroidismului

  1. Tremor al membrelor superioare. Acesta este un simptom important,  care corelat cu alte simptome indica medicului care este diagnosticul ce trebuie investigat.
  2. Pofta de mancare crescuta. Datorita accelerarii metabolismului, organismul cere tot mai mult „combustibil” adica hrana pentru a functiona.
  3. Stari de nervozitate si neliniste. Pacientii au in permanenta o stare de neliniste interioara pe care nu o pot controla.
  4. Prin aceasta intelegem imposibilitatea de a dormi pe timpul noptii, lipsa somnului accentuand starea de oboseala generala. Datorita acestui fapt treburile zilnice sunt din ce in ce mai greu de indeplinit.
  5. Pierdere greutate. Din cauza metabolismului, care este accelerat, acesti pacienti incep sa slabeasca, putin cate putin, ajungand in cele din urma sa fie subponderali.
  6. Transpiratie excesiva. Transpiratia este o reactie fireasca a organismului in incercarea sa de a se raci, dar atunci cand depaseste limitele normalului chiar si la un efort mic ne indica ca ceva nu functioneaza bine in corp.

Acestea sunt cateva dintre simptomele care ar trebui ne convinga sa mergem  sa cerem o consultatie la un endocrinolog. Endocrinologul ne va recomanda o serie de analize pentru tiroida care sa-l ajute sa diferentieze diagnosticul. Simptomatologia afectiunilor tiroidei este mult mai complexa. Anumite simptome se regasesc si la alte afectiuni si de aceea medicul va poate recomanda analize de sange ca : TSH (hormonul de stimulare al tiroidei, produs de glanda pituitara din creier), T3 (triiodotironina), T 4(tiroxina), ecografie a tiroidei s.a. Cand cantitatea de  hormoni produsi de tiroida (T3 si T4) este prea mare acestia opresc productia de TSH  si TSH-ul blocheaza si el  la randul lui productia de hormoni T3 si T4.

Vestea buna este aceea ca atat hipotirodismul cat si hipertiroidismul se trateaza si astfel aceasta functionare defectuoasa a tiroidei poate fi controlata. In cazul hipotiroidiei  tratamentul consta in completarea cu hormoni sintetici (levotiroxina) in timp ce in cazul hipertiroidiei, o parte din tiroida este practic „distrusa” printr-o medicatie antitiroidiana, chirurgical sau folosindu-se iodul radioactiv. Tratamentul cu iod radioactiv este eficient in majoritatea cazurilor si practic hipotiroidismul se poate vindeca. Pe de alta parte tratamentul cu medicatie antitiroidiana poate avea efecte secundare neplacute.

Medicii ne asigura ca respectand cu strictete tratamentul prescris de medic, bolnavul poate avea o viata normala.

Citeste si:

Referinte:

http://www.webmd.com/women/guide/understanding-thyroid-problems-basics#1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *