Eliminarea glutenului si reducerea simptomelor asociate bolilor tiroidei

Eliminarea glutenului si reducerea simptomelor asociate bolilor tiroidei

Exista o conexiune intre bolile tiroidiene si eliminarea glutenului. Glutenul contine gliadina, o proteina care pe care organismul omenesc o poate percepe ca pe un „intrus”, acest lucru ducand la initierea unui raspuns imun. Aceasta reactie a organismului este amplificata la persoanele cu boala celiaca.

Asa cum efectele secundare ale unui medicament difera de la o persoana la alta, efectele secundare ale expunerii la gluten, in cazul persoanelor sensibile sau intolerante la aceasta proteina, difera foarte mult.

Exista peste 200 de afectiuni legate de gluten in literatura medicala. Conexiunea dintre bolile tiroidiene si gluten a fost si ea bine stabilita.

>>>IATA CUM ITI POATE AFECTA GLUTENUL TIROIDA

Legatura dintre tiroidita autoimuna si boala celiaca

Care este legatura dintre tiroida si gluten?

Pentru corp, gliadina arata similar cu transglutaminaza, o enzima prezenta in organismul uman. Aceasta enzima se gaseste in mai multe organe, dar in tiroida se afla o concentratie mai mare a acestei enzime.

In cazul in care sistemul imunitar ataca gliadina, anticorpii ataca, de asemenea, tiroida. Daca raspunsul imun continua, tiroida sufera daune chiar si la 6 luni dupa consumul de gluten.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care au o boala autoimuna tiroidiana, in special Hashimoto (hipotiroidism) sau boala Graves (hipertiroidism), ar trebui sa fie verificate pentru intoleranta la gluten.

Studiile efectuate pana in prezent arata ca multi pacienti cu boli autoimune tiroidiene prezinta un raspuns imun la gluten, indicand necesitatea de a introduce abordari nutritionale noi pentru persoanele cu boli autoimune cronice si debilitante. Fie ca ati fost diagnosticat sau nu cu intoleranta la gluten, studii arata ca simptomele bolilor tiroidiene pot fi mult ameliorate prin evitarea consumului de gluten.

In cazul in care aveti deja un diagnostic de boala celiaca, eliminarea completa a glutenului din alimentatie este absolut necesara.

intolerantele alimentare si bolile tiroidei

Legatura dintre gluten, afectiunile autoimune ale tiroidei si seleniu

Daca glutenul face sa se declanseze raspunsul imun, aceasta duce in timp la afectarea tiroidei si nu in ultimul rand la distrugerea vililor din intestinul subtire.

In intestinul subtire are loc procesul de absorbtie a substantelor nutritive. In conditiile in care acesta este afectat, atunci apare fenomenul de malabsorbtie si substante ca seleniul, calciul, magneziul nu mai sunt asimilate.

Seleniul este esential pentru  urmatoarele functii:

  • Joaca un rol important in producerea de hormon tiroidian activ.
  • Este un puternic anti-inflamator si ajuta la reglarea functiei imune.
  • Influenteaza vascozitatea sangelui (reduce coagularea excesivă a sangelui).
  • Conduce sistemul antioxidant din organism.

Alte substante nutritive importante pentru functia tiroidei sunt:

  • Iodul – acest mineral ajuta corpul sa produca hormonul T4.
  • Vitaminele D si A – aceste vitamine solubile in grasimi permit hormonului T3 (hormonul activ) sa creasca metabolismul.
  • Zincul si magneziu – aceste minerale ajuta organismul  sa produca  TSH (hormon produs in creier, care transmite glandei tiroide sa produca hormonul  T4).
  • Proteinele – In zilele noastre majoritatea oamenilor mananca prea multi carbohidrati si nu  o cantitate suficienta de proteine. Proteinele sunt molecule mari, complexe, care joaca mai multe roluri importante in organism. Ele sunt necesare pentru structura, functia si reglarea tesuturilor si organelor corpului.

Referinte:

  1. Selenium: its role as antioxidant in human health-Ujang Tinggi-2008
  2. Thyroid hormone action on intermediary metabolism-Klin Wochenschr.1984 Feb 1;62(3):97-102.

Te-ar mai putea interesa si:

Comentarii 3

    1. Post
      Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *