reactivitatea-incrucisata

Reactivitatea incrucisata. De ce cafeaua, ciocolata si branza iti fac rau?

Nu te simti inca bine urmand o dieta fara gluten? Afla ce este reactivitatea incrucisata si ce alimente care in mod natural nu contin gluten, iti pot face la fel de mult rau ca si glutenul. 

banner-magazin-celiaci

Diagnosticarea intolerantei la gluten, dupa ani de simptome neplacute, este un pas foarte mare in recastigarea sanatatii voastre. La inceputul dietei fara gluten, in cele mai multe cazuri, pacientii  simt o rapida schimbare in bine a sanatatii lor. Ei simt ca au descoperit in cele din urma veriga lipsa pentru o sanatate optima. Din pacate, insa, sunt numeroase cazurile in care, desi persoanele care sufera de intoleranta la gluten respecta cu strictete dieta fara gluten, starea lor de sanatate nu se imbunatateste iar simptomele neplacute continua sa isi faca simtita prezenta.

Acest articol vine in continuarea articolului Nu te simti inca bine urmand o dieta fara gluten? Iata posibilele cauze!, dorind sa aprofundam acest subiect si sa detaliem anumiti factori care ar putea sa impiedice o mai rapida vindecare a intestinului, in cazul unui celiac

Ce se intampla in organismul unui celiac, in cazul in care simptomele nu dispar dupa adoptarea dietei fara gluten?

O explicatie ar fi ca organismul acestora are aceeasi reactie ca in cazul consumului de gluten, atunci cand acestia consuma anumite alimente care nu contin gluten. Acest proces se numeste reactivitate incrucisata. Reactivitatea incrucisata apare atunci cand proteinele dintr-un aliment sunt vazute de sistemul imunitar ca fiind asemanatoare proteinelor din alt aliment si care ii provoaca aceeasi reactie, de eliminare.

Exista o serie de alimente care sunt in mod natural fara gluten, cum ar fi branza, ciocolata sau cafeaua, dar care contin proteine similare cu glutenul, astfel incat organismul uman le confunda cu acesta. Astfel, atunci cand un celiac mananca alimente de acest fel sistemul lor imunitar poate reactiona ca si cum a mancat un bol de paste din grau.

Se estimeaza ca cel putin jumatate din cei care sunt intoleranti la gluten sunt, de asemenea, sensibili la lactate (branza, iaurt, smantana, cascaval, lapte si unt), din cauza reactivitatii incrucisate cu glutenul.

Reactivitatea incrucisata | Ce se poate face in aceasta situatie?

Va puteti face o multime de teste costisitoare sau puteti pur si simplu sa va observati reactia organismului in ceea ce priveste sensibilitatea la aceste alimente. Digestia fiecaruia este unica. Este posibil ca un aliment care ii cauzeaza neplaceri unei persoane, alteia sa nu-i faca rau. Pentru a afla ce alimente va  pot face rau incercati sa le eliminati  din dieta timp de 2 saptamani si sa observati cum va simtiti.

Mai jos  aveti o lista de alimente comune, care reactioneaza incrucisat cu glutenul:

  • Amarantul
  • Hrisca
  • Ciocolata
  • Cafeaua
  • Porumbul
  • Produsele lactate
  • Ouale
  • Meiul
  • Ovazul
  • Cartoful
  • Orezul
  • Susanul
  • Sorgul
  • Soia
  • Tapioca
  • Drojdia

De ce cafeaua provoaca aceasta reactie incrucisata?

In 2013, Aristo Vojdani si Igal Tarash au publicat un studiu in Food and Nutritional Sciences, in care au examinat reactivitatea incrucisata a cafelei. Ceea ce cercetatorii au descoperit a fost ca, in cazul cafelei procesate, cum ar fi cafeaua instant, apare fenomenul de reactivitate incrucisata in organismul subiectilor de test, din cadrul studiului.

Cercetatorii cred ca de fapt problema este procesul de prelucrare in sine a cafelei, dat fiind ca in cazul cafelei organice, nu au aparut probleme de reactivitate incrucisata. Se crede ca proteinele din cafea sunt modificate in timpul prelucrarii astfel incat organismul le percepe ca pe o amenintare si provoaca aceleasi raspunsuri inflamatorii si simptome ca si glutenul.  Aceeasi explicatie o dau si un cazul lactatelor.

Unul dintre aspectele ingrijoratoare despre reactivitatea incrucisata a cafelei este faptul ca va provoaca, de fapt, unele dintre cele mai des intalnite simptome, cum ar fi migrenele si oboseala. Adaugati la aceasta faptul ca cei mai multi oameni pun lapte in cafea si veti avea doua posibile cauze ale problemelor voastre.

Medicii ne sfatuiesc sa inlocuim cafeaua cu ceaiul sau daca nu putem renunta la cafea  atunci sa consumam cafea in cantitati mici dar sa fie organica. Cumparati cafea boabe pe care sa le rasniti acasa.

In concluzie, daca stabiliti care sunt acele alimente care provoaca reactivitate incrucisata in organismul vostru, tratamentul este acela de a elimina definitiv aceste alimente din dieta impreuna cu glutenul. Nu uitati ca, desi aceste alimente nu contin de fapt gluten, corpul vostru reactioneaza ca si in cazul glutenului, ducand la aparitia procesului inflamator si la deteriorarea intestinului subtire.

Referinte:

www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?PaperID=26626#.U2qVCle0OTU

Sursa foto: pexels.com

Comentarii 6

  1. Da, foarte interesant. In cazul meu , cu intoleranta la gluten, am observat ca nu tolerez lactatele care se obtin din lapte pasteurizat si accept laptele crud. Explicatia mea ar fi .lipsa proteinelor specifice din intestin pentru digestia laptelui. In laptele crud acestea existand Da, fiecare persoana este unica si trebuie sa scoata singura din alimentatie ce considera ca – face rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *