Plan de masa fara gluten pentru adolescenti

Plan de masa fara gluten pentru adolescenti

Afla tot ce trebuie sa stii despre dieta si alimentatia adolescentilor, inclusiv un plan de masa fara gluten pentru adolescenti >>>

banner-magazin-celiaci

Adolescenta este una dintre cele mai provocatoare perioade ale vietii. Adolescentii sunt intr-o etapa intensa de dezvoltare, in care contactul social devine o parte importanta a vietii si toate emotiile sunt la intensitate maxima. 

Procesul de autocunoastere si apartenenta pune o mare presiune pe adolescenti, crescand riscul dezechilibrelor la nivel emotional si care poate afecta bunastarea.

In contextul acestei perioade evolutive, adolescentul este deja suprasolicitat. Motiv pentru care diagnosticul de boala celiaca poate fi tulburator, iar adaptarea la dieta fara gluten mai greu de realizat. Suportul total din partea familiei devine imperios necesar pentru o complianta buna la tratament.   

Familia trebuie sa-l ajute pe adolescent sa inteleaga ca este o situatie serioasa, si ca respectarea dietei fara gluten este singura certitudine ca sanatatea sa nu va fi pusa in pericol. Adolescentul nu trebuie sa fie speriat de toate restrictiile alimentare, ci sa inteleaga ca exista numeroase alternative alimentare extrem de gustoase si nutritive.

Asigurati-va ca adolescentul nu se simte neglijat, si incercati sa faceti demersurile necesare pentru a pune la dispozitie sa alternative alimentare similare cu cele ale celorlalti adolecenti. 

Desi nu este intotdeauna usor, atunci cand adolescentul cunoaste riscurile pe care consumul unui aliment cu gluten il poate avea asupra lui, acesta o sa fie foarte cumpatat, iar acest lucru il va ajuta sa devina un adult puternic si calculat. 

Incurajati adolescentul sa-si dezvolte interesul de a descoperi preparare noi si sa contribuie la realizarea acestora. In acest mod adolescentul o sa devena un adult mult mai organizat si care va pune un pret mai mare pe o alimentatie sanatoasa. 

Daca se intampla o situatie in care copilul a intrat in contact cu un aliment care contine gluten, nu va suparati si nu ii reprosati raul facut, in schimb, fiti empatic si faceti din aceasta experienta o metoda de invatare. 

dieta adolescenti cu intoleranta la gluten

Adolescentului nu o sa-i fie intotdeauna usor sa respecte dieta, fiti sigur ca in cele mai grele momente el stie ca familia sa este cel mai mare suporter al lui si ca este inteles. 

Educati copilul in asa fel incat sa stie sa-si aleaga prieteni care il sprijina si ii inteleg nevoile. De asemenea, ar putea fi de mare ajutor ca el sa intre in contact cu alti adolescenti care au sensiblitate la gluten sau boala celiaca pentru a impartasi experiente. 

Masa la restaurant: 

  • Optati pentru un local care detine alternative fara gluten sau comunicati personalului dieta pe care o urmati.
  • Atunci cand nu sunteti sigur, intotdeauna este mai bine sa puneti intrebari. 
  • Urmariti simbolurile ”gluten free”, restaurante si producatori utilizeaza aceste simboluri care certifica faptul ca alimentul este sigur pentru o persoanele cu intoleranta la gluten.
  • Optati pentru cea mai sigura varianta. Daca nu primiti un raspuns exact privind un anumit preparat sau daca nu sunteti destul de increzator asupra acestuia, alegeti o varianta de care sunteti sigur. 
  • Daca alegeti sa luati masa la restaurante de tip cantina, asigura-te ca personalul foloseste ustensile separate si manusi pentru a manipula mancarea dvs. 

Adolescentii cu boala celiaca nu trebuie sa fie privati de evenimentele normale pentru aceasta perioada, cum ar fi petrecerea timpului cu prietenii sau chiar sa ramana peste noapte la unul dintre ei. Trebuie doar sa planificati totul in avans si sa il ajuti sa pregateasca propriul pachet cu mancare si gustari. 

Gustarile unei persoane cu boala celiaca pot fi delicioase si bogate in nutrienti. Puteti sa pregatiti betisoare din legume si fructe cum ar fi morcovi, pere, mere si sa le consumati crude cu unt de arahide, sau pregatite la cuptor langa un sos din iaurt si ierburi aromatice. 

In ceea ce priveste petrecerile sau evenimentele organizate de scoala, asigurati-va ca adolescentul are o masa completa inainte de a pleca sau ca isi duca propria gustare fara gluten. 

nutritie adolescent

Lista de cumparaturi:

  • Asigurati-va in primul rand ca alegeti baza alimentara din produse care in mod natural nu contin gluten, cum sunt legumele, fructele, orezul, leguminoasele, carnea, pestele si lactatele (daca nu exista intolerante). 
  • Verificati eticheta tuturor celorlalte alimente si cautati sigla fara gluten sau garantia firmei producatoare ca nu exista riscul de contaminare incrucisata a produsului. 

Din punct de vedere nutritional adolescenta este o perioada vulnerabila datorita puseului de crestere care amplifica nevoile calorice si nutritive. Nutritia adecvta in aceasta perioada sustine dezvoltarea fizica, cognitiva si emotionala optima. 

Adolescentul devine tot mai independent, fiind acum responsabil de unele dintre alegerile sale alimentare, ceea ce poate duce la un consum in exces de produse bogate in zahar si grasimi, alaturi de un consum insuficient de micronutrienti esentiali. 

Parintii trebuie sa aiba in vedere preocuparile privind estetica corpului la adolescenti, acestea pot duce adesea la tulburari de comportament alimentare (anorexie, bulimie).

Nevoile energetice sunt variabile in functie de sex si activitatea fizica, insa in mod general pentru baieti se incadreaza intre 2500-3000 kcal/zi, iar pentru fete intre 2100-2400 kcal/zi. 

Dieta adolescentului trebuie sa cuprinda toate grupele alimentare nutritional bazale, adica legume si fructe, leguminoase, cereale integrale, lactate, peste si carne slaba. Se incurajeaza consumul legumelor la fiecare masa si echilibrarea pe parcursul zilei intre toate principiile nutritive esentiale. 

Se recomanda limitarea alimentelor cu densitate calorica mare si aport nutritiv scazut, cum ar fi bauturile dulci, preparatele intens prelucrate si cele bogate in grasimi saturate si trans. 

adolescenti cu boala celiaca

Exemplu de meniu fara gluten pentru un adolescent – aprox. 2450 kcal, 50% Carbohidrati, 20% proteine, 30 % grasimi, 35 g fibre alimentare. 

Mic dejun:  Clatite americane fara gluten

Mod de preparare: Puneti banana, oul si faina intr-un bol si utilizati un blender vertical pentru a omogeniza compozitia. Incingeti o tigaie antiaderenta pe foc si puneti o parte din ulei, puneti cu ajutorul unui polonic compozitia de clatite si le frigeti pe amandoua partile aproximativ 1 minut. 

La final puneti peste clatite fructele de padure, lingurita de miere si consumati. 

Gustare 1:

Pe lipie se intinde crema de avocado din:

  • 30 g avocado bine copt 
  • 5 rosii cherry
  • 1 lingurita zeama de lamaie 
  • O lingurita de marar si patrunjel

Mod de preparare: Se face o pasta cu ajutorul blenderului.

  • O mana de baby spanac
  • 50 de naut din conserva care se rumeneste putin intr-o tigaie dupa ce a fost uscat pe prosop de hartie cu:

–  1 lingura ulei de masline, un praf de paprika, marar uscat, sare si piper.

Mod de preparare: Pe lipie se intinde pasta de avocado, se pune nautul rumenit si frunzele de spanac. 

  • Un mar mare

Pranz: 

  • 100 g orez fiert 
  • 100 g sparanghel 
  • 150 pastrav file
  • O lingura ulei de masline 
  • O ceapa mica
  • O lingurita de unt
  • Marar, patrunjel, sare, piper
  • O lingurita zeama de lamaie

Mod de preparare orez : Se curata ceapa si se taie marunt dupa care se caleste 1 minut intr-o tigaie antiaderenta cu uleiul de masline, dupa se adauga orezul spalat. Se pune apa sau supa la fiert. Cand este fierta supa se adauga cate un polonic peste orez pana cand acesta il absoarbe, se continua in acest fel pana cand orezul este facut (se gusta). Sparanghelul se spala si se taie o parte din codita, dupa care se pune la fiert in apa calda cu un praf de sare pentru cca. 5 minute, dupa care se scoate in apa rece. Cand sparanghelul s-a racit se face piure cu ajutorul unui blender. Piureul de sparanghel se adauga peste orez si se mai lasa 2 minute pe foc.   

Mod de preparare pastrav: Untul topit se amesteca cu un praf de sare, piper, marar, patrunjel si suc de lamaie – cu aceasta compozitie se unge pestele. Intr-o tava de cuptor se pune hartie de cop si se aseaza pestele. Tava se pune la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute. 

Gustare 2: 

Bastonase din urmatoarele legume:

  • 1 morcov
  • 1 fir de telina (apio)
  • 1 gulie

Sos tzatziki: 

-100 g iaurt grecesc 

– un castravete mic

– 1 lingurita ulei de masline 

– marar proaspat 

– un catel de usturoi

– o lingura suc de lamaie

Mod de preparare: Castravetele se da prin razatoare si se scurge de lichid (se poate tampona cu un servetel de bucatarie), se pune un praf de sare peste castravete si se combina cu iaurtul si mararul taiat marunt.

  • O banana mare

Cina: 

150 g mazare

  • 50 g morocov
  • 1 ceapa 
  • 150 g piept de pui 
  • 50 g rosii pasate
  • 1 lingura ulei de floarea soarelui 

Mod de preparare: Intr-o tigaie se pune uleiul, ceapa taiata marunt si morcovul taiat rondele, dupa ce legumele s-au rumenit putin se adauga si pieptul de pui taiat cubulete, se lasa cateva minute. Se adauga apa cat sa acopere, mazarea si rosiile pasate. Se lasa pe foc 5-10 minute pana cand legumele sunt fierte.

Crisan Lorena – Nutritionist Dietetician

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *