De la intoleranta la gluten la afectiuni neurologice.

Neuropatie periferica. Cauze. Simptome. Tratament.

Neuropatia periferica este o afectiune care duce la distrugerea nervilor. Astfel, in functie de nervul bolnav, poate fi afectata miscarea, functia organelor sau simturile.

banner-magazin-celiaci

Care sunt simptomele neuropatiei periferice?

Cele mai comune simptome specifice neuropatiei periferice includ:

 • Amorteala sau furnicaturi, in special la nivelul mainilor sau picioarelor.
 • Durere sau crampe.
 • Durerea este prezenta tot la maini si picioare.
 • Sensibilitate la atingere sau temperatura.
 • Pierderea reflexelor.Slabiciune, mai ales la picioare sau maini.
 • Pierderea echilibrului, in special in intuneric.
 • Ameteli, mai ales la ridicarea din pat sau din scaun.
 • Disfunctie sexuala.

Care sunt cauzele aparitiei neuropatiei periferice? Glutenul poate fi o cauza a aparitiei acesteia?

Neuropatia periferica poate fi cauzata de:

 1. Diabet
 2. Traumatisme cu afectarea maduvei.
 3. Herie de disc
 4. Cancer
 5. Expunere la metale toxice
 6. Deficiente de vitamine si minerale.

In 1966 Cooke  W.T (1) a publicat un studiu conform caruia au fost evaluati 16 pacienti adulti cu tulburari neurologice asociate cu boala celiaca. Aceasta a fost o prima evaluare a subiectilor dupa ce au fost  introduse criteriile de diagnostic pentru boala celiaca.

Astfel 10 dintre acesti pacienti au avut o neuropatie periferica severa. Toti cei 16 pacienti au prezentat dovezi de sindrom de malabsorbtie severa evidentiata de anemie si deficiente de vitamine precum si o scadere in greutate accentuata.

S-a demonstrat ca glutenul poate fi o cauza a aparitiei neuropatiei periferice.

Exista o gama larga de mecanisme asociate cu neurotoxicitatea glutenului. Glutenul actioneaza asupra creierului ca un drog prin prezenta peptidelor opioide farmacologic active din grau, inclusiv patru exorfine si gliadorphina. O alta actiune nociva este capacitatea glutenului de a limita fluxul sanguin la cortexul frontal.

Dr. Hadjivassilliou, profesor de Neurologie la Spitalul Universitar – NHS Foundation Trust si lector onorific la Universitatea din Sheffield din Regatul Unit, alaturi de colegii sai, a publicat un studiu(2) privind efectele nocive ale glutenului asupra nervilor. Studiul face legatura dintre deteriorarea legaturilor nervoase care pot duce la amorteala si furnicaturi ale mainilor si picioarelor, senzatii de arsura, echilibru slab si ameteala si expunerea la gluten.

Se poate vindeca neuropatia periferica? In ce consta tratamentul?

Scopul tratamentului neuropatiei periferice este acela de a gestiona cat mai bine simptomele acesteia in special durerea. Este cunoscut faptul ca intoleranta la gluten respectiv boala celiaca determina aparitia unor deficiente de vitamine si minerale in organism.

Deficientele vitaminice pot determina aparitia neuropatiei. Astfel, lipsa vitaminelor B1 si B12 poate duce la afectarea nervilor. Vitamina B12 este importanta in procesul de producere a mielinei. Mielina este un strat protector din jurul nervilor.

Fara teaca de mielina, functia nervului se deterioreaza si neuropatia se poate instala. Deficitul de vitamina B1 duce la o boala numita Beri Beri. Aceasta afectiune cauzeaza leziuni neurologice si se manifesta ca neuropatie periferica.

In concluzie, medicii recomanda:

1.       In cazul pacientilor cu neuropatie periferica, se recomanda un screening pentru determinarea cauzelor aparitiei simptomelor. Daca pacientul are boala celiaca atunci un prim pas spre imbunatatirea starii de sanatate este adoptarea dietei fara gluten. Acest fapt a fost dovedit si la persoanele participante la studiul condus de Dr. Hadjivassilliou. Trecerea la dieta fara gluten a condus la stabilizarea neuropatiei periferice pentru multi dintre acesti pacienti.

2.      Dieta fara gluten trebuie sa fie insotita de suplimente cu vitamina B1, B12,B6, D3, E, magneziu, calciu.

3.      Recuperarea mai poate fi ajutata o alimentatie bogata in tiamina, proteine si antioxidanti. Se pot consuma: peste, nuci Macadamia, seminte de floarea soarelui, mazare, asparagus, fasole uscata, sa.

4.      Controlarea si corectarea conditiilor care contribuie la aparitia simptomelor, cum ar fi diabetul sau hipotiroidismul

5.      Terapie fizica si ocupationala.

6.      Terapii alternative ca:

 • Tense adica stimularea electrica transcutanata a nervilor (cam 30 de minute/zi timp de 1 luna)
 • Se recomanda efectuarea mai multor sedinte pana in momentul in care se observa o imbunatatire a starii de sanatate.
 • Fizioterapie. In cazul in care muschii sunt slabiti aceasta poate imbunatatii mobilitatea bolnavilor.

Neuropatia periferica poate afecta viata si activitatile de zi cu zi ale celor care sufera de aceasta boala. Durerile pot fi de la intensitate medie pana la dureri de intensitate severa. Respectand tratamentul indicat de medic se observa ca durerea se va atenua considerabil

Referinte:

Cooke WT, Thomas-Smith W. Neurological disorders associated with adult coeliac disease.Brain1966;89:683–722. Neurology 2010;75:1003-1008.

Comentarii 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *