glutenul cauza favorizanta a acneei

Este glutenul cauza favorizanta a acneei?

Este glutenul cauza favorizanta a acneei? Care sunt alimentele ce trebuie evitate? Afla in acest articol.

banner-magazin-celiaci

Acneea este o inflamatie cronica influentata de mai multi factori si care declanseaza in organism unele reactii hormonale care duc la cresterea productiei de sebum. Din cauza acestui proces se ajunge la blocarea porilor si la proliferarea bacteriilor cauzatoare de acnee.

Acneea poate avea un impact psihologic considerabil. Unii suferinzi devin atat de afectati si jenati, incat viata lor profesionala si personala sufera, ducand astfel la cresterea sentimentelor de instrainare, depresie si retragere sociala.

Multi cred, in mod gresit, ca acneea este in  cea mai mare parte o problema estetica, dar este, de fapt, un semn de dezechilibru profund in organismul uman, mai precis la nivelul intestinului. Cei mai multi medici nu privesc in ansamblu aceasta afectiune si nu fac legatura dintre acnee si intolerantele alimentare sau alimentatia pe care o are pacientul si prescriu medicamente ce au efect doar pe termen scurt. Antibioticele pot ajuta la tratarea acestei infectii, dar acneea revine atunci cand antibioticele sunt intrerupte, deoarece cauza principala care duce la aparitia inflamatiei, adica toxinele din organism, inca mai exista.

Consumul alimentelor ce contin gluten contribuie la aparitia acestei afectiuni dermatologice in doua moduri.

Afla si care este legatura dintre alimentele modificate genetic si intoleranta la gluten.

In primul rand, glutenul provoaca daune la nivelul intestinului subtire in cazul pacientilor cu intoleranta la gluten, cauzand aparitia malabsorbtiei, adica a deficientelor nutritionale.

Cea de a doua legatura dintre gluten si acnee este inflamatia. Persoanele cu sensibilitate la gluten sau boala celiaca nu pot digera glutenul si de aceea, atunci cand ajunge in tractul digestiv, glutenul este atacat de celulele sistemului imunitar si odata cu el este distrusa si mucoasa intestinului subtire. In acest fel este mentinut in permanenta procesul inflamator.

Din nefericire cei mai multi oameni nu sunt constienti de sensibilitatea lor la gluten. Chiar si mai putini sunt constienti de legatura dintrea acnee sau alte probleme ale pielii si intoleranta la gluten.

Este glutenul cauza favorizanta a acneei? Care sunt alimentele ce trebuie evitate?

De multa vreme oamenii au crezut ca dieta poate influenta aparitia eruptiilor acneice, dar numai recent cercetatorii au inceput sa gaseasca dovezi care sa confirme acest lucru. Studiile de pana acum s-au concentrat in principal pe produsele alimentare care inrautatesc acneea si care trebuie evitate, precum:

  1. Glutenul – Singurul mod in care putem verifica daca acneea este cauzata de intoleranta la gluten este efectuarea analizelor de intoleranta la gluten. In cazul in care acestea arata prezenta bolii celiace, dieta fara gluten trebuie adoptata definitiv. In cazul in care nu arata o intoleranta la gluten, se mai poate face testul dietei eliminatorii, in care glutenul este eliminat cel putin o luna, iar daca simptomele dispar, poate fi dovada unei sensibilitati la gluten.
  2. Lactatele – Acestea pot accentua procesul inflamator. De asemenea, ele cresc nivelul de insulina, care stimuleaza productia de sebum. Laptele are, de asemenea, hormoni de crestere , care pot duce la cresterea exagerata a celulelor pielii, provocand blocarea porilor.

Afla cum faci o pasca delicioasa fara gluten. 

  1. Zaharul – Exista o legatura demonstrata intre consumul de zahar si acnee. Acest lucru nu inseamna ca daca mananci o prajitura se va declansa acneea, ci totul se reduce la cat de mult zahar mananci intr-o zi.
  2.  Ciocolata–  Un studiu din 2013, din Olanda, arata ca acest aliment poate provoca si agrava acneea. Pentru acest studiu, oamenii de stiinta au colectat sange de la sapte oameni sanatosi, inainte si dupa ce au mancat aproximativ 50 g de ciocolata, in fiecare zi, timp de patru zile. Apoi cercetatorii au expus  persoanele participante la studiu la anumite bacterii de piele care pot provoca acneea (Propionibacterium acnes si Staphylococcus aureus). Dupa ce au mancat ciocolata, celulele sanguine ale participanților au produs mai mult interleukina-1b , care este un marker al inflamatiei, cand pacientul este expus la Propionibacterium acnes. De asemenea, consumul de ciocolata a crescut productia de interleukina 10 dupa expunerea la Staphylococcus aureus. Aceasta arata ca apararea organismului impotriva microorganismelor s-a redus, astfel incat niveluri mai mari ar putea permite bacteriilor sa infecteze cosurile si sa le agraveze .
  3. Cafeaua– Boabele de cafea contin un acid organic care ridica nivelul de cortizol.  Cortizolul, de asemenea, cunoscut sub numele de hormonul stresului, poate acționa ca un androgen, stimuland in același timp glandele sebacee si inflamatia.

Concluzii

In concluzie, doar renuntarea la produsele alimentare daunatoare enumerate mai sus va duce cu siguranta la o curatare a pielii, mai ales in cazul in care au fost consumate in mod regulat inainte.

Desigur, exista mai multi factori care contribuie la aparitia acneei, iar dieta este doar unul dintre acestia. Impreuna cu un stil de viata sanatos si cu o buna rutina de ingrijire a pielii, care este esentiala, se poate a mentine un ten curat.

Referinte:· Ferdowsian Hr, Levin S, “Does diet really affect acne?” Skin Therapy Lett, 2010 Mar;15(3):1-2,5;·        

Yoon JY, et al., “Epigallocatechin-3-gallate improves acne in humans by modulating intracellular molecular targets and inhibiting P. acnes,” J Invest Dermatol. 2013 Feb;133(2):429-40  

Sursa foto

Comentarii 5

  1. Cum se face că eu după dietă întreruptă fără gluten și lactate, dulce și mâncat mult mai sănătoasă ca înainte, față mea pur și simplu a luat-o razna cu o acnee extrem de urâtă . Adică este posibil după excluderea acestora să apară acnee excesivă imediat la 1 lună de dietă strictă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *