Consumul ridicat de gluten poate creste riscul de aparitie a bolii celiace

Consumul ridicat de gluten poate creste riscul de aparitie a bolii celiace

Consumul ridicat de gluten pana la doi ani creste riscul de boala celiaca. Acesta creste cu de cel puțin doua ori mai mult in cazul copiilor ce prezinta o predispozitie genetica pentru aceasta boala. Toate aceste informatii reies potrivit unui studiu(1) publicat in publicatia Gastroenterologie si Hepatologie Clinica. Aceasta revista este revista oficiala a Asociatiei Americane de Gastroenterologie.

banner-magazin-celiaci

Acest studiu ofera dovezi convingatoare ca introducerea alimentelor ce contin gluten de la o varsta frageda joaca un rol important in dezvoltarea bolii celiace mai tarziu in viata.

Consumul ridicat de gluten ne poate afecta pe fiecare dintre noi

Pentru acest studiu, cercetatorii din Suedia au urmarit 146 de copii cu boala celiaca precum si 436 de copii care nu au avut aceasta boala. Fiecare grup a fost partajat in functie de sex, varsta si de combinatia de factori de risc genetic pentru boala celiaca.

Copiii au avut varste intre 15 luni și 8 ani cand au fost diagnosticati cu boala celiaca. Aportul de gluten al copiilor a fost urmarit la 9, 12, 18 și 24 de luni. Pentru a prezenta riscul dezvoltarii bolii celiace, o persoana trebuie sa fie si expusa la gluten. De asemenea, ea trebuie sa aiba predispozitia genetica.

paine-fara-gluten-comanda-magazin

Concluziile studiului

Din acest studiu au reiesit mai multe concluzii. Acei copii care au consumat mai mult de 5 grame de gluten pe zi inainte de varsta de 2 ani au avut un risc mai mare de boala celiaca. Copiii care au consumat mai putin de 3-4 grame de gluten pe zi au avut un risc mai mic de boala celiaca.

In cazul copiilor care nu respecta cu strictete dieta fara gluten, in ciuda cantitatii mici consumate, toti copiii au prezentat semne de recidiva evidentiata. Aceste semne au fost atat in analizele de laborator, cat si din punct de vedere clinic. Se pare este suficient chiar si consumul in cantitati mici pentru a provoca recidiva.

Iata cateva sfaturi ce trebuie luate in considerare atunci cand decideti sa introduceti alimente ce contin gluten in dieta copilului. Nu uitati: consumul ridicat de gluten poate afecta in mod direct pe fiecare dintre noi.

  1. In cazul in care copilul prezinta un risc ridicat nu se recomanda introducerea acestor alimente ce contin gluten inainte de varsta de 12 luni. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a determina predispozitia genetica a copilului pentru aceasta afectiune.
  2. Nu trebuie introdusa niciun fel de hrana solida, inclusiv alimentele care are contin gluten, inainte de varsta de patru luni.
  3. Se lasa un interval de 2-3 zile inainte de a introduce un aliment nou, pentru a putea observa posibile semne ale unei posibile reacții alergice.
  4. In cazul unei istorii de boala celiaca in familie, trebuie sa consultati medicul inainte de a da alimente care contin gluten copilului.
  5. In cazul in care va alaptați copilul, continuati atat timp cat puteti, de preferința pana cand  copilul implineste cel puțin un an. Chiar daca alaptarea nu pare sa ajute la reducerea riscului de boala celiaca, ea are multe alte beneficii pentru mama si copil.

Ce trebuie sa faca parintii de copii cu risc pentru boala celiaca?

In concluzie, parintii de copii cu risc ridicat pentru boala celiaca vor trebui sa asigure copiilor lor o alimentatie cat mai  sigura. Acestia trebuie sa astepte cel putin pana la prima aniversare a copilului inainte de a incepe treptat introducerea alimentelor ce contin gluten.

Referinte:

  1. Age at Gluten Introduction and Risk of Celiac Disease-Carin Andrén Aronsson, MSc,a Hye-Seung Lee, PhD,b Edwin Liu, MD, PhD,c Ulla Uusitalo, PhD,b Sandra Hummel, PhD,d Jimin Yang, PhD, RD,b Michael Hummel, MD, PhD,d Marian Rewers, MD, PhD,e Jin-Xiong She, PhD,f Olli Simell, MD

Sursa foto

Comentarii 1

  1. Eu consum multe produse fără gluten si imi doresc ca sa pregatesc și eu preparate si dulciuri fără gluten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *