Afla tot ce trebuie sa stii despre alergii, de la simptome si diagnostic, pana la metode de tratament.
Potrivit unui raport prezentat in anul 2002 de Organizatia Mondiala a Sanatatii, la Geneva, se estimeaza ca 20% din populatia lumii sufera de boli alergice.
Ce sunt alergiile?
Alergia este o reactie de hipersensibilitate initiata prin mecanisme imunologice, sau cu alte cuvinte, alergia este raspunsul sistemului imunitar al organismului la substante inofensive in mod normal, cum ar fi polenuri, alimente si acarieni sau praful din casa. In timp ce la majoritatea oamenilor aceste substante (alergenii) nu prezinta nici o problema, la persoanele sensibile sistemul imunitar le considera periculoase si reactioneza in consecinta.
Medicii nu stiu de ce unii oameni reactioneaza astfel la anumite lucruri, iar altii nu, dar daca in familie exista persoane ce au diverse forme de alergie, atunci probabilitatea de a dezvolta si voi o forma de alergie este maxima.
Simptome | Alergii
Puteti dezvolta o alergie la orice varsta. Ceva ce nu v-a deranjat inainte va poate provoca brusc o reactie inadecvata. Felul in care reactioneaza organismul uman in fata alergenilor difera de la un om la altul. Astfel, alergiile sezoniere, de obicei provoaca reactii usoare cum ar fi: stranutul, lacrimarea ochilor, tusea si cursul nasulului acestea fiind cateva reactii comune. Parul animalelor de companie poate cauza aceleasi simptome. Alte reactii ce pot aparea pe piele ar fi petele rosii insotite de mancarime.
Alergiile pot afecta, de asemenea, sistemul digestiv. Unele alimente si medicamente pot provoca dureri de stomac, greata, varsaturi si diaree .
Cel mai grav tip de reactie alergica, numita anafilaxie, poate fi fatala daca nu primiti ajutor imediat. Aceasta provoaca scaderea tensiunii arteriale, inflamatia gatului sau prurit. Semnele mai includ probleme de respiratie, un puls slab si pierderea constientei.
Cum putem afla ce ne provoaca alergia? | Alergii
- Testarea pielii este modul in care medicul dumneavoastra poate verifica ceea ce cauzeaza simptomele. Aceste teste folosesc extracte (sub forma lichida concentrata) de alergeni cum ar fi polenul, mucegaiul, acarienii, scuamele de animale si de alimente. Odata ce acestea intra in piele, acestea ar putea declansa o eruptie cutanata. Aceasta reactie este modul în care medicul poate spune ca esti alergic la ceva.
- Teste de sange prin care se masoara cantitatea de anticorpi specifici din sange. Cand ati intrat în contact cu un alergen, organismul produce anticorpi impotriva acestuia. Anticorpii fac ca celulele din corpul tau sa elibereze anumite substanțe chimice. Aceste substante chimice sunt cele ce cauzeaza simptomele alergice. Imunoglobulina E (IgE) este anticorpul care este strans legat de raspunsul alergic al organismului
Ce trebuie sa stim atunci cand suntem diagnosticati cu o forma de alergie? | Alergii
In functie de tipul de alergie, medicul va recomanda un tratament, care poate include un antihistaminic oral sau un autoinjector cu epinefrina pe care va trebui sa-l aveti in permanenta cu voi.
Care sunt alimentele care pot provoca alergii?
Alimentele care pot provoca cele mai multe reactii alergice sunt urmatoarele:
- Ouale
- Laptele
- Arahidele
- Nucile
- Soia
- Graul
- Racii, crevetii, crabii si homarii
- Pestele
Daca vorbim despre alergia la grau (gluten) atunci trebuie sa evitam cu strictete produsele ce contin ingrediente cu gluten, atat produsele alimentare cat si cele nealimentare. Acest lucru este usor de rezolvat deoarece se stie ca glutenul este unul dintre cei opt alergeni cu cerinte specifice de etichetare, deci este suficient sa citim cu atentie eticheta.
10 Sfaturi pentru a preveni reactiile alergice
1. Renuntati la mocheta. In cazul în care a fost instalata peste beton, mocheta poate interfera cu evaporarea umezelii, ceea ce contribuie la aparitia acarienilor de praf și mucegai.
2. Nu dormiti cu animalele de companie in pat. Blana, pielea uscata, matreata, saliva pot provoca stranutul chiar si la oamenii care nu sunt extrem de alergici.
3. Folositi aerul conditionat. Instalatia de aer conditionat, atat timp cat filtrul este curat, este o modalitate foarte buna de a preveni patrunderea polenului in casa ta.
4. Dezinfectati cu atentie baia. Mucegaiul care se dezvolta in baie produce spori care se raspandesc in aer si pot provoca reactii alergice.
5. Descaltati-va la intrarea in casa. Incurajati-va familia si oaspetii sa se descalte de pantofi inainte de a intra pentru a reduce cantitatea de praf, mucegai si alti alergeni din exterior.
6. Schimba si spala lenjeria de pat saptamanal folosind apa foarte fierbinte. Este cel mai bun mod de a ucide acei acarieni microscopici, atat de enervanti.
7. Evita alimentele care conțin benzoat de sodiu. Un studiu italian a constatat ca benzoatul de sodiu poate declansa simptome de tip alergic. Conservantul este adesea gasit in sucuri, umpluturi placinta, muraturi, masline si sosuri pentru salate .
8. Verificati intotdeauna in meniu lista alergenilor. La restaurant verificati ce alergeni contine felul de mancare ales, chiar daca l-ati mai mancat inainte, deoarece retetele si ingredientele se pot schimba.
9. Folositi solutii impotriva intepaturilor de insecte. Cand va aflati in aer liber, in special in timpul verii, folositi solutii impotriva intepaturilor de insecte pentru a minimiza riscul de a avea reactie alergica.
10. Fiti pregatiti in cazul socului anafilactic. Daca va aflati in pericol de a suferi o reactie alergica severa (soc anafilactic), asigurati-va ca aveti in permanenta seringa cu epinefrina. Aceasta va poate salva viata!
Sursa foto: pexels.com