preparate prajite fara gluten snitele paneuri

Preparate prajite fara gluten | Cum sa faci snitele, paneuri etc.

In acest articol gasesti tot ce trebuie sa stii despre prajire intr-o dieta fara gluten. Invata cum sa faci preparate prajite fara gluten (snitele, paneuri, etc.) simplu si usor! 

banner-magazin-celiaci

Chiar daca suferiti de boala celiaca, asta nu inseamna ca nu va puteti bucura de preparate prajite. Trebuie doar sa aveti grija sa urmati cateva reguli de baza atunci cand prajiti.

Reguli de baza pentru a face preparate prajite fara gluten:

  • Cel mai important aspect este sa aveti grija sa nu aveti parte de surprize neplacute – asigurati-va ca grasimea pe care o folositi pentru prajit nu a fost folosita in prealabil pentru a gati alimente ce contin gluten.
  • Nu aveti nevoie neaparat de o friteuza; puteti folosi si o tigaie mare, adanca. Folositi o lingura plata cu gauri sau crestaturi pentru a ridica mancarea odata ce aceasta a fost prajita
  • Cele mai bune grasimi pentru prajit sunt uleiurile cu punct de ardere ridicat (temperatura la care uleiul incepe sa scoata fum atunci cand este incalzit) si o proportie mare de acizi grasi nesaturati. Printre acestea se numara uleiul din samburi de palmier, uleiul de arahide, de floarea soarelui sau untul clarifiat. Trebuie sa folositi un singur tip de ulei sau grasime la o prajire; nu este recomandat sa le combinati. Uleiurile si unturile nu contin gluten si pot fi folosite fara grija.
  • Alimentele proaspete dar si cele congelate sunt potrivite pentru prajit. Mancarurile ude trebuie presate cu un servetel inainte de a fi puse in tigaie. Alimentele congelate trebuie decongelate complet si apoi uscate folosind aceeasi tehnica.

preparate prajite fara gluten snitele paneuri

  • Este recomandat sa preincalziti uleiul la  60– 80°C timp de cateva minute si apoi sa-l aduceti la temperatura de prajire, adica la aproximativ 180190 °C. Daca nu aveti la dispozitie un termometru pentru a verifica temperatura, puteti pune o felie de paine alba in uleiul incins – daca aceasta devine aurie dupa exact un minut, atunci uleiul a ajuns la temperatura potrivita.
  • Raportul dintre ulei si alimentul ce urmeaza a fi prajit trebuie sa fie de 1:10 si cu siguranta nu mai mare de 1:15. Daca veti adauga prea multe ingrediente in ulei, atunci temperatura acestuia va scadea brusc.
  • Prajiti toate alimentele cat mai putin timp cu putinta; mancarea ar trebui sa fie prajita pana ajunge la o culoare galben-aurie.
  • Scurgeti foarte bine mancarea dupa prajire. Daca pastrati alimentele calde pana la servire, atunci o cantitate mai mica de ulei va ajunge in centrul lor, ceea ce inseamna ca vor fi mai putin grase.

preparate prajite fara gluten

Urmatoarele alimente sunt potrivite pentru prajit in mod special:

Comentarii 4

  1. O singura obiectie am: daca pun o felie de paine alba (cu gluten – pt ca nu este specificat ca nu are gluten) in ulei pentru a verifica daca s’a incins, am contaminat deja uleiul… 😐

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

      Buna ziua. Va invitam sa va mai documentati. Cartofii NU contin in mod natural gluten. Numai cerealele glutenice contin gluten. Cartofii preprajiti cu condimente, la punga, pot avea gluten deoarce li se adauga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *