Sarcina cu risc in cazul femeilor cu intoleranta la gluten

Sarcina cu risc in cazul femeilor cu intoleranta la gluten

O sarcina cu risc este considerata acea sarcina in care exista posibilitatea de a fi pusa in pericol atat viata mamei cat si a copilului. In cazul femeilor cu intoleranta la gluten sarcina poate prezenta un anumit risc. Daca aveti boala celiaca si doriti sa ramaneti insarcinata, cel mai bine este sa discutati cu medicul de familie despre posibilele riscuri suplimentare din timpul sarcinii. Unele dintre cele mai frecvente probleme ale unei sarcini ce pot fi asociate cu boala celiaca includ:

banner-magazin-celiaci
  1. Avortul spontan
  2. Nasterea inainte de termen (prematura)
  3. Nou nascut cu greutate mica la nastere

In cazul femeilor ce au boala celiaca nediagnosticata riscurile sunt mai mari. Studiile(1) arata ca aproximativ 65% dintre femeile care pierd sarcina sufera de boala celiaca comparativ cu doar 31% dintre femeile care nu au aceasta boala.

De ce se intampla acest lucru mai des in cazul gravidelor ce sufera de boala celiaca?

Boala celiaca poate provoca deficiente de vitamine si minerale, cel mai des intalnite fiind cele de zinc, seleniu si acid folic. Acestia care sunt compusi importanti pentru o buna evolutie a sarcinii. Mamele nediagnosticate si in consecinta netratate prezinta un risc mai mare pentru avort spontan, infertilitate, dezvoltare intrauterina redusa, bebelusi cu greutate mica la nastere si, cel mai grav, decesul copilului la nastere din cauza malnutritiei.

Sarcina cu risc? Ce pot face femeile insarcinate pentru a evita acest lucru?

In cazul femeilor cu intoleranta la gluten, riscurile din timpul sarcinii enumerate mai sus sunt reduse semnificativ atunci cand boala celiaca este tratata prin aplicarea unei diete strict lipsite de gluten.

Nu exista sfaturi specifice privind dieta pentru femeile gravide cu boala celiaca. Cu toate acestea, este important ca acestea sa aiba o alimentatie sanatoasa, echilibrata, fara gluten, pentru a se proteja atat pe ele, cat si pe copil. Sarcina trebuie urmarita periodic. Trebuie respectate cu strictete controalele medicale. Este important ca persoanele cu boala celiaca sa fie urmarite in mod regulat, in special in momente de stres, de exemplu in cazul sarcinii.

In functie de evaluarea  individuala, poate fi necesara suplimentarea cu calciu, fier, acid folic si vitamina B12. Cel mai bine este sa obtineti vitamine si minerale din alimentele pe care le consumati, dar cand sunteti gravida, poate fi necesar sa luati si unele suplimente.

Daca nivelul acidului folic este scazut inainte de conceptie, poate fi necesar sa luati o doza mai mare de acid folic. Este posibil ca suplimentarea cu acid folic sa ascunda simptomele deficientei de vitamina B12, care este mai frecventa la persoanele cu boala celiaca. Acest lucru ar trebui sa fie discutat cu medicul de familie deoarece numai acesta va poate evalua nevoile individuale.

Acidul folic:

Se recomanda administrarea zilnica de 600mcg de acid folic sintetic (din alimente sau suplimente). Acidul folic se gaseste in  legumele cu frunze verzi, fasolea uscata, citrice, piersici, etc. Spanacul, sparanghelul si broccoli sunt toate excelente surse de acid folic. Astfel, spanacul ofera 60,0 mcg  de acid folic si asigura 15% din necesaul zilnic (o portie). Patru bucati de sparanghel, gatite, au 85,0 mcg si vor satisface 20% din necesarul zilnic. Broccoli furnizeaza 45,0 mcg pentru 10% din valoarea zilnica (2 buc).

Fierul:

Se recomanda consumul de alimente bogate in fier sau alimente fortificate cu fier, impreuna cu alimente bogate in vitamina C pentru cresterea absorbtiei.  Puteti consuma capsuni, pepene galben, struguri, prune, caise uscate, spanac, masline, mazare, asparagus,etc

Calciul si vitamina D:

Desi doza minima reomadata de calciu este de 1000 mg de calciu si 400-800 IU (unitati internationale) de vitamina D pe zi pentru adultii cu varsta sub 50 de ani, totusi nevoile individuale variaza, in special la persoanele cu boala celiaca.  Astfel, in cazul acestora, doza zilnica recomandata este de 1200 mg de calciu si 1000 IU de vitamina D pe zi..

Omega-3:

Necesarul alimentar  de acizi grasi in timpul sarcinii si a lactatiei este aisgurat prin doua sau mai multe portii de fructe de mare pe saptamana. Puteti consuma si peste , cum ar fi somonul, tonul, pastravul, heringul si sardinele. Acestea sunt cateva exemple de pesti care contin  acizi grasi omega-3.

In concluzie, chiar daca intoleranta la gluten sau boala celiaca poate influenta evolutia unei sarcini nu trebuie sa credeti ca daca suferiti de acesta afectiune nu puteti avea copii. Multe femei cu boala celiaca au dus sarcina pana la termen si au dat nastere unor copii sanatosi. Solutia unei sarcini lipsita de evenimene nefericite  si aducerea pe lume a unui copil sanatos este aceea de a respecta cu strictete alimentatia fara gluten.

Resurse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4367213/
  2. https://www.beyondceliac.org/living-with-celiac-disease/womens-health/gluten-free-pregnancy-nutrition/

Comentarii 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *